Kolegos papirkimu kaltinamam Kauno apygardos teismo teisėjui siūloma skirti 25 tūkst. eurų baudą | Kas vyksta Kaune

Kolegos papirkimu kaltinamam Kauno apygardos teismo teisėjui siūloma skirti 25 tūkst. eurų baudą

BNS 2018/06/11 17:04
DELFI nuotr.

Generalinė prokuratūra siūlo 25 tūkst. eurų pinigine bauda nubausti Kauno apygardos teismo teisėją Ramūną Antanavičių, jis davė 600 eurų kyšį Mažeikių teisėjui.

Nagrinėjant baudžiamąją bylą R. Antanavičiaus įgaliojimai yra sustabdyti.

Už papirkimą įstatymas numato baudą, areštą arba laisvės atėmimą iki penkerių metų. Savo kalboje Generalinės prokuratūros prokuroras Gintaras Jasaitis sakė, kad įstatymai numato, kad pirmą kartą teisiamam asmeniui skiriama su laisvės atėmimu nesusijusi bausmė.

Prokuroras taip pat siūlo R. Antanavičiui skirti 750 eurų įmoką į nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų fondą.

Tuo metu kaltinamojo advokatas Justas Jankauskas prašo, kad jo klientas būtų išteisintas.

„Abejotina, kad taip rizikuotų savo garbe teisėjas. Neįrodyta kaltė, nėra objektyvių duomenų, kurie patvirtintų prokuroro kaltinimus“, – sakė advokatas.

Kyšis – dėl švelnesnės nuobaudos vairuotojui

R. Antanavičius kaltinamas 2017 metų birželį davęs 600 eurų kyšį buvusiam savo kolegai Mažeikių teisėjui Mindaugui Klemeniui. Kyšiu siekta paveikti teisėją, kad jis sutrumpintų teisės vairuoti atėmimą terminą neblaiviam vairuotojui.

Mažeikių teisėjas M. Klemenis liudijo, kad 2017 metų birželio 4 dieną, sekmadienį, jam paskambino R. Antanavičius ir paklausė, ar jis yra namuose. R. Antanavičiaus pažadėjo greitai atvažiuoti, abu vyrai buvo pažįstami, anksčiau abu dirbo Mažeikių teisme. Pasak M. Klemenio, atvykęs R. Antanavičius jam pasakė, kad jis turįs jo „prietėlio“ bylą“. Vėliau M. Klemenis suprato, kad kalbama apie neblaivaus vairavusio Vitalijaus Vaičiaus bylą.

M. Klemenis kolegai iš Kauno apygardos teismo sakęs, jog teismų praktika tokiose bylose yra griežta, neblaivūs vairuotojai praranda teisę vairuoti. Tuo metu R. Antanavičius aiškino, kad praktika neblaivių vairuotojų bylose yra ne tokia jau griežta ir jis pats ją taiko.

M. Klemenis iš R. Antanavičiaus paėmė įmautę su dokumentais.

„Po kiek laiko traukiu lapus, o tarp tų lapų – vokas. Man iš karto lengvas šokas, ištraukiau voką ir pamačiau ten eurų banknotus po 50 eurų“, – sakė M. Klemenis.

„Kilus šokui, nežinojau ką daryti, pirmadienį ryte turėjau važiuoti į Vilnių, į Santaros klinikas. Galvoje sukosi, ką daryti su voku“, – pasakojo M. Klemenis.

Jis tikino bandęs susisiekti su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), tačiau jam nepavyko, apie galimą kyšį savo tiesioginiam vadovui nepranešė. STT apie galimą korupcinę veiką pranešta tik birželio 21 dieną.

Prisiminęs, kad R. Antanavičius Mažeikiuose turi butą, M. Klemenis įmautę su pinigais birželio 9 dieną nuvežė ir įmetė į R. Antanavičiaus buto pašto dėžutę. Paskui pranešė R. Antanavičiui ir pasiūlė jam „išsivalyti pašto dėžutę“. Pastarasis ne iš karto suprato, kurią dėžutę ir manė, kad jam siūloma išsivalyti elektroninio pašto dėžutę.

„Tik birželio 9 dieną gimė mintis grąžinti pinigus, tik birželio 21 dieną kreipėsi. Kodėl delsė 17 dienų? Pinigai nerasti, M. Klemenis ištrynė programas, kuriomis vyko susirašinėjimas ir komunikacija“, – stebėjosi R. Antanavičiaus advokatas J. Jankauskas.

Jis mano, kad M. Klemenis pagal savo išsilavinimą ir užimamą padėtį sprendimus dėl pinigų turėjo priimti greičiau.

Advokatas J. Jankauskas mano, kad teisėjas M. Klemenis pats turi atsakyt už kyšio priėmimą, poveikį liudytojui.

„Yra nepašalintų abejonių, jos turi būti vertinamos kaltinamojo naudai“, – sakė advokatas.

Kaltinamojo kalba – su ašaromis akyse

Paskutinįjį žodį tardamas R. Antanavaičius sakė, kad jis daugiau kaip dešimt metų dirba teisėju, darbinėje veikloje sulaukdavo tik pagyrimų ir padėkų. Jis graudinosi kalbėdamas apie prižiūrimą paauglį neįgalų sūnų, ir sakė, jog jam nepriimtina būtų dėti pastangas dėl nuolaidų neblaiviam vairuotojui.

„Jokio nusikaltimo nepadariau, esu vertinamas kaip aktyvus, kruopštus, principingas, atsakingas, pareigingas. M. Klemenis buvo priklausomas nuo STT, buvo priverstas duoti tokius parodymus, kokių reikėjo ar norėjo STT“, – sakė R. Antanavičius.

Jis teigė, kad jei nebūtų abejojama jo kalte, jis jau būtų praradęs pareigas, o prezidentė dekretu tik sustabdė jo įgaliojimus.

„Mano teisėjo reputacijai padaryta negrįžtama žala. STT rezultatas jau pasiektas“, – teigė korpuciniu nusikaltimu kaltinamas R. Antanavičius.

Jis mano, kad buvęs kolega M. Klemenis jam norėjo pakenkti, nes pastarajam nepavyksta pakilti karjeros laiptais – nesėkmingai dalyvavo atrankoje į Kauno apygardos teismo teisėjus.

„Kam sutrukdžiau, vieno atsakymo neradau. Mano karjera klostėsi sparčiai ir sėkmingai, susidorojimo versija sunku patikėti, nors jos neatmetu“, – sakė kaltinamasis.

R. Antanavičius anksčiau yra dirbęs STT – buvusios jo darbovietės STT padalinys ir atliko tyrimą jo byloje.

„STT irgi vyravo nuolatinės varžytuvės, noras būti pastebėtam“, – prisiminė R. Antanavičius. Jis pasakojo, kad su dabartiniu Šiaulių STT padalinio vadovu Vaidu Pupeliu bendravo ir po darbų, tačiau darbe tarp vyrų vis tiek vyravo konkurencija. Panašūs santykiai, pasak, R. Antanavičius, jį siejo ir su kitu bendradarbiu, dabartiniu STT vadovu Žydrūnu Bartkumi.

R. Antanavičius jam iškeltą bylą pavadino spėlionių kratiniu ir paprašė išteisinamojo nuosprendžio.

Trijų teisėjų kolegija verdiktą skelbs liepos 3 dieną.

Įtariama, kad Mažeikių teisėją M. Klemenį papirkti bandė ir Mažeikių prokuroras.

Teisėjui M. Klemeniui atsisakius priimti kyšį, birželio 22 dieną su tuo pačiu prašymu ir jau 1000 eurų dydžio kyšiu jį bandė papirkti tuometinis Mažeikių rajono apylinkės prokuroras Žilvinas Gžimaila.

M. Klemenis pripažino, kad dar vieno teisininko kreipimasis dėl to paties vairuotojo jį pribloškė.

Už bandymą papirkti Mažeikių teisėją M. Klemenį buvusį Mažeikių rajono apylinkės prokurorą Ž. Gžimailą teismas nubaudė 5272 eurų bauda. Nuosprendis yra įsiteisėjęs. Valstybės kaltintojas R. Antanavičiaus byloje prašo nuosprendį rašysiantį teismą atkreipti į tai dėmesį.

Ž. Gžimailos pažįstamam V. Vaičiui Mažeikių policija už vairavimą neblaiviam Mažeikiuose, Laisvės gatvėje, (1,16 promilės girtumas) skyrė 300 eurų baudą ir metams atėmė teisę vairuoti. Vyras parašė skundą teismui. Dėl mėginimo padėti vairuotojui, kaip įtariama, ir įkliuvo R. Antanavičius bei Ž. Gžimaila.

Vėliau vairuotojo skundas išnagrinėtas teisme, policijos nutarimas nubausti vairuotoją paliktas galioti. Paaiškėjus mėginimams papirkti M. Klemenį, bylą išnagrinėjo kitas Mažeikių teisėjas.

39 metų R. Antanavičius anksčiau yra dirbęs Mažeikių rajono apylinkės teisme. Šis teisėjas yra dalyvavęs atrankoje į Kauno apygardos teismo pirmininko pareigas. R. Antanavičius 2001 – 2002 metais yra dirbęs juristu Plungės rajono savivaldybės administracijoje, 2002 – 2005 metais dirbo specialistu Specialiųjų tyrimų tarnyboje, vėliau – padėjėju Klaipėdos miesto apylinkės teisme, teisėju Mažeikių rajono apylinkės teisme.

Nuo 2013 metų lapkričio R. Antanavičius dirbo Kauno apygardos teisme.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA