Sėkmingą IT verslą pirmiausia kuria ne technologijos, o žmonės | Kas vyksta Kaune

Sėkmingą IT verslą pirmiausia kuria ne technologijos, o žmonės

Asociatyvi /R. Tenio nuotr.

Drąsi komanda, nebijanti kasdien sau mesti iššūkių ir nepasitenkinanti status quo, nuolat tobulėjanti ir einanti į priekį. Būtent apie žmonių svarbą verslo sėkmei kalba Kauno mokslo ir technologijų parko (Kauno MTP) alumni „NFQ Technologies“.

Nuosekli orientacija į klientų sėkmę

„NFQ Technologies“ šaknys – Vokietijoje. Būtent šioje šalyje verslo pradžioje dirbo vienas iš NFQ grupės įkūrėjų, Darius Lebedzinskas. Praėjus vos porai metų nuo įmonės pradžios klientų sąrašą papildė lyderiaujančios elektroninio verslo kompanijos ne tik iš Vokietijos, bet ir JAV bei Lietuvos.

„Įmonei pradėjau vadovauti būdamas vos 24 metų, dar informatikos studijų KTU metais. Veikėme kupini jaunatviško entuziazmo ir mokėmės iš savo klaidų. Nuo pat pradžių stengėmės kurti didesnę pridėtinę vertę, nei mūsų konkurentai. Ši strategija pasiteisino, nes pirmus dešimt metų mums net nereikėjo pardavėjų – tiesiog vieni klientai atvesdavo kitus“, – pastebi Darius Lebedzinskas.

„NFQ Technologies“ vadovas Paulius Insoda, vienas pirmųjų įmonės darbuotojų, pasakoja, jog įmonės augimas vyko ir tebevyksta gan tolygiai ir nuosekliai: „Kai esi orientuotas į klientų sėkmę, ilgalaikį bendradarbiavimą bei gerą aplinką darbuotojams, natūraliai tiek nauji žmonės nori prisijungti prie sėkmingos įmonės, tiek esami klientai rekomenduoja būsimiems.”

Sėkmės priežastis – teisingas komandos požiūris

Kaip vieną sėkmingos plėtros priežasčių P. Insoda įvardina teisingą komandos požiūrį į darbą: „Klientams mes nesame programavimo paslaugų kontora, bet techninis partneris, padedantis veržtis į sėkmę. Mums rūpi, kad NFQ sprendimai kurtų kuo didesnę vertę klientų verslams, juos augintų bei didintų jų konkurencinį pranašumą. Padėdami kitiems siekti jų svajonių, pasiekiame ir savo.”

Įmonės vadovas taip pat pabrėžia, kad svarbiausia verslo vara yra žmonės: „Jie svarbiau nei gera verslo idėja. Atkaklūs ir motyvuoti profesionalai ne tik ištobulins esamas bei sukurs naujų idėjų, bet susidūrę su iššūkiais bei sunkumais juos nugalės ir anksčiau ar vėliau suras kelią į sėkmę“.

Ekspertiškumas kuriant meta paieškos platformas

Dariaus Lebedzinsko teigimu, daugybė įvykių buvo reikšmingi „NFQ Technologies“ istorijoje, tačiau vienu pirmųjų išskiriamas sėkmingas nuosavo produkto „swoodoo” sukūrimas prieš dešimtmetį.

Tai sudėtingus duomenų surinkimo ir apdorojimo procesus bei daug technologijų apjungianti sistema, rinkoje vertinta kaip geriausias to meto skrydžių paieškos sprendimas. 2010 metais šią platformą įsigijo pasaulinis kelionių paieškos lyderis „KAYAK“, taip papildydamas savo komandą daugiau nei keturiasdešimčia NFQ žmonių.

„Vėliau, turėdami tiek investavimo, tiek technologijų kūrimo patirties, kartu su investuotojais bei partneriais sugalvojome kurti atostogų būsto nuomos paieškos sistemą „HomeToGo“, o „swoodoo“ sėkmės istorija padėjo pritraukti net daugiau norinčių investuoti nei tuo metu mums reikėjo“, – pasakoja D. Lebedzinskas.

„HomeToGo” startuolis tapo svarbi verslo plėtros dedamoji. Tai sąlyginai jauniausias, startavęs 2014 metais, bet labai reikšmingas ir turintis didžiules perspektyvas ateityje produktas, kurio techninę dalį kuria „NFQ Technologies“.

Prieš ketverius metus pradėtas kurti startuolis šiuo metu yra didžiausia pasaulyje atostogų būsto nuomos paieškos sistema, užaugusi į vieną perspektyviausių turizmo industrijos kompanijų, keičiančių visą atostogų būsto nuomos paieškos rinką. Techninio vystymo komanda Lietuvoje šiuo metu viršija 70 specialistų ir toliau nuolat auga.

Įmonės raidos etape buvo svarbus ir pirmasis klientas Lietuvoje, plėtra į pietryčių Azijos rinką, „NFQ Technologies“ kuriama atvirojo kodo e. verslo platforma „ONGR“, paspartinanti jau veikiančius didelės apimties el. komercijos projektus bei šiuo metu rinkai pristatomas ateities prekybos įmonių valdymo produktas „STOVENDO“, įgalinantis daugiakanalę prekybą.

Startuoliška aplinka verslo pradžioje įkvepia

Kai įmonė įsikūrė Kauno MTP ji vienijo vos kelis idėja degančius žmones, o šiuo metu „NFQ Technologies“ dirba daugiau nei 400 savo srities profesionalų Lietuvoje ir už jos ribų.

„Nors gali pasirodyti ir nesvarbu, tačiau galimybė susifokusuoti į verslo auginimą, plėtrą, ir nesirūpinti dėl patalpų, buvo tikrai viena iš svarbių dedamųjų. Nėra tokio verslo centro, kuriame kas kelis mėnesius galėtum gauti vis daugiau papildomo ploto, tad vien jau techninės plėtros galimybės Kauno MTP yra tikrai vertingas priedas. Na, žinoma, ir startuoliškoje jaunų įmonių aplinkoje būti yra naudinga, galima pasidalinti patirtimi, organizuoti bendrus mokymus ar žinių dalijimosi renginį, kurį surengti vienai mažai įmonei nebūtų taip paprasta“, – džiaugiasi įmonės vadovas.

Kauno mokslo ir technologijų parkas šiuo metu vienija daugiau nei 100 inovatyvių įmonių bendruomenę. Birželio 12 d. Kauno MTP kviečia visus jaunus verslus į nemokamą konferenciją ir kūrybines dirbtuves „Startup Summit Kaunas 2018“, kurių metu žinomi pranešėjai dalinsis patirtimi ir įžvalgomis, kas padeda jaunam verslui augti. Registracijos į renginį formą rasite čia

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA