Kaunas tampa skruzdėlynu: laisvuose plotuose masiškai dygsta daugiabučiai | Kas vyksta Kaune

Kaunas tampa skruzdėlynu: laisvuose plotuose masiškai dygsta daugiabučiai

R. Tenio nuotr.

Masinio Kauno tvarkymosi ir plėtros procesai pamažu ima rodyti ir negatyvias puses. Prestižiniame Kauno Žaliakalnio rajone sparčiai daugėja statybų, kurios kelia aplink įsikūrusių gyventojų pasipiktinimą, tačiau dauguma atvejų – „šaukštai po pietų“, nes leidimai statyboms yra išduoti ir įstatymui tai neprieštarauja. O ar nepažeidžia gyventojų interesų – tai jau kita tema, kuri, panašu, statyboms leidimus išdavusiai savivaldybei – antraeilė.

Savaitės pradžioje su portalo „Kas vyksta Kaune“ redakcija susisiekę kauniečiai piktinosi ankstyvą rytą savo kieme Studentų gatvėje išvydę statybininkus, kurie ramiausiai aptvėrė pusę kiemo ir tarp namų žaliavusį skverą. Daugeliui gyventojų buvo didelė staigmena, kad žalioje kiemo teritorijoje, kur mėgdavo žaisti vaikai ir pavėsyje grynu oru kvėpuoti kiemo senjorai, bus statomas 6 aukštų daugiabutis.

Studentų gatvėje krenta sveiki medžiai – vietoj žaliojo ploto kauniečių pašonėje iškils naujas daugiabutis / R. Tenio nuotr.

Kitą dieną aptvertoje teritorijoje sugaudė ir benzininiai pjūklai – buvo išpjauti sveiki, daugelį metų čia žaliavę medžiai – liepos, klevai, obelys. Vietoje jų jau netrukus atsiras būsimo namo pamatai, o daugiabučio statybas užbaigti ketinama maždaug per pusantrų metų.

Gyventojai iškvietė visas tarnybas

„Reikėjo piktintis prieš dvejus metus“, – apgailestavo kieme su šuneliu vaikštinėjanti kaimynystėje esančio Studentų g. 14-to namo gyventoja. Susisiekus su minėtą projektą vykdančios bendrovės „Ąžuolo projektai“ vadovu Dariumi Mikalausku, paaiškėja, kad prieš pradėdama statybas bendrovė bandė kalbėtis su gyventojais – organizavo susirinkimą, kuriame papasakojo apie savo planus.

D. Mikalausko teigimu, bendros kalbos rasti nepavyko, o pradėjus statybos darbus, gyventojai jau iškvietė visas įmanomas institucijas, kurio patikrino leidimus bei leido tęsti tai, kas pradėta. „Mes gal galėtume prisidėti prie šio namo gyventojų gerbūvio, stovėjimo aikštelės sutvarkymo, bet kai esame taip puolami – rankos nusvyra“, – sakė vadovas.

Pasak vyro, daugiabučiame name bus 30 butų, kiekvienam butui priklausys po vieną parkavimo vietą pirmame namo aukšte, kur po visu namu bus įrengta atvira automobilių stovėjimo aikštelė. Planuojama, kad namas bus pastatytas kitų metų panašiu laiku, o visi darbai baigti iki 2019-ųjų rudens.

„Išeidami pilnai sutvarkysime ir aplink namą esančią žalią teritoriją, kurios dalis yra valstybės žemė. Šiuo metu mums buvo leista užsitverti didesnę teritoriją, nei priklauso, kad galėtume įsirengti statybvietę, sandėliuoti statybines medžiagas. Visą teritoriją paliksime visiškai sutvarkytą“, – teigė pašnekovas.

Savaime suprantama, kad baigus statybas reikia sutvarkyti namo aplinką. Tik kiek skvere liks žalumos? / R. Tenio nuotr.

Atnaujintos dvi probleminės statybos

Dar kelios gyventojų pasipiktinimą ne pirmus metus keliančios statybos praeitą mėnesį atnaujintos Žaliakalnyje esančiose Č. Sasnausko ir Algirdo gatvelėse. Naujai statomi daugiabučiai didžiausią žmonių pasipiktinimą sukėlė dėl aukštingumo, todėl gyventojai kreipėsi į teismus.

Abi gatvelės užstatytos nedideliais – vieno ar dviejų aukštų individualiais gyvenamaisiais namais, tarp kurių – vos vienas kitas po rekonstrukcijos tapo aukštesniu, todėl šalia statomi daugiaaukščiai namai ne tik darko bendrą tokių gatvelių vaizdą, bet ir blogina šalia gyvenančių žmonių gerbūvį.

Tiesa, Č. Sasnausko g. vaizdą gerokai bjauroja dar sovietmečiu Savanorių prospekte iškilęs daugiabutis, vadinamasis „Monolitas“, kurio nugarinė pusė aklinu mūru užstoja visą lygiagrečiai prospektui besidriekiančią Žaliakalnio gatvelę. „Žaliakalnio apartamentai“ kyla lygiagrečiai šiam monolitiniam monstrui ir, pasak šios gatvės gyventojų, juo lygiai taip pat turėtų būti nepatenkinti ne tik aplinkinių individualių namų gyventojai, bet ir „Monolito“ kaimynai.

Tačiau pastarieji tyli, o labiausiai triukšmauja šalia naujai statomo daugiaaukščio gyvenantys žmonės, kurie nesėkmingai jau ketvirti metai gina savo interesus teismuose. Šią savaitę objekte apsilankęs „Kas vyksta Kaune“ fotografas fiksavo statybvietėje plušančius darbininkus ir judančias aukštuminio krano konstrukcijas, o ant namo tvoros jau senokai kabo ir NT pardavėjų kontaktai.

Jau greitai šalia tarybinio monolito išdygusioje statybvietėje pradės suktis daugiau darbininkų / R. Tenio nuotr.

Susisiekus skelbime nurodytais numeriais, atsiliepusi moteris patvirtino, kad butai statomame name yra parduodami. Jos teigimu, šiuo metu objekte dirba tik viena brigada, tačiau netrukus statybininkų bus kelis kartus daugiau, planuojama, kad jie dirbs ir šeštadieniais, todėl 6-ių aukštų namo pagrindinės konstrukcijos statybas tikimasi pabaigti jau vasaros pabaigoje.

„Rugpjūtį šis namas jau bus su stogu“, – sako moteris. Jos teigimu, šiuo metu įrenginėjama dviejų aukštų požeminė automobilių stovėjimo aikštelė, o name viso bus 22 butai. Kvadratinio metro kaina čia prasideda nuo 1600 eurų už kv. m.

Palyginus statybų terminus su anksčiau aptarto namo, kuris yra gana panašaus dydžio, šio objekto statybų tempai yra vos ne keturis kartus didesni. Portalo redakcija renka daugiau duomenų apie statybas, taip pat laukiame Kauno miesto savivaldybės atsakymo dėl šio namo statybų teisėtumo. Portalo „Kas vyksta Kaune“ šaltinių teigimu, statybos yra susijusios su kauniečiu verslininku Semionu Bulatovu, o pastarasis – su kalėti iki gyvos galvos nuteisto Henriko Daktaro gauja.

Ramūs Žaliakalnio rajonai traukia lyg magnetas

Nuo 2016–ųjų metų neramius laikus išgyvena ir Algirdo gatvės gyventojai, kurių kaimynystėje dygsta 6-ių aukštų daugiabutis. Jo statybos siejamos su dar artimesniu Henriko Daktaro aplinkos žmogumi – sūnumi Enriku. Šaltinių teigimu, pasibaigus teisiniam ginčui tarp vystytojų ir gyventojų, praeitą mėnesį statybos atnaujintos ir čia.

Manoma, kad statybos Algrido gatvėje susijusios su kauniečiams gerai žinomais veikėjais / R. Tenio nuotr.

Paskambinus ant statybvietės tvoros kabančio plakato užrašytu telefono numeriu, patvirtinama, kad statomas penkiaaukštis namas, kuriame bus 25 butai, po namu įrengta atvira automobilių stovėjimo aikštelė. Pasak NT brokerio, daugiau informacijos apie šį projektą galima būtų rasti NT skelbimų portale aruodas.lt, o kvadratinio metro kainos, jei rezervuotume būstą jau šiandien, prasideda nuo 1350 eurų.

Brokeris pamini, kad rezervuojant būstą tektų mokėti 10 proc. avansą nuo bendro pirkinio kainos. Paklaustas apie statybos terminus, vyras pamini kitų metų pirmąją pusę ir tai yra tris kartus ilgiau nei panašaus daugiabučio statybos Č. Sasnausko gatvėje.

(bus tęsinys)

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA