Drebina aplinkos ministro kėdę – surinkta pakankamai parašų interpeliacijai | Kas vyksta Kaune

Drebina aplinkos ministro kėdę – surinkta pakankamai parašų interpeliacijai

BNS 2018/06/04 12:09
Kęstutis Navickas / DELFI nuotr.

Seimo opozicija, vedama socialdemokratų, surinko parašus po interpeliacija aplinkos ministrui Kęstučiui Navickui. Teigiama, kad jis priiminėjo sprendimus vadovaudamasis asmeniniais interesais ir nesugebėjo įvykdyti kai kurių reformų.

„Teigiame, kad ministras turėtų būti atstatydintas dėl galimo buvusios darbovietės protegavimo, nesugebėjimo spręsti atliekų ir pakuočių tvarkymo, nepasirengimo miškų reformai ir negebėjimo jos įgyvendinti“, – Socialdemokratų partijos frakcijos pranešime spaudai cituojamas jos seniūnas Juozas Olekas.

Socialdemokratai inicijavo interpeliaciją, po ja – 34 skirtingoms frakcijoms priklausančių parlamentarų parašai, daugiausiai opozicijos, bet yra ir valdančiųjų atstovas – „valstiečių“ frakcijos narys Naglis Puteikis. Interpeliacijai pateikti reikia 29 parašų.

„Seimo narių nuomone, šitas ministras prasčiausiai atlieka savo pareigas ir matome, kad daugelyje jo kuruojamų sričių yra išryškėję trūkumai, pradedant nuo buvusios savo darbovietės finansavimo, atliekų pakuočių tvarkymo, bendrai kompetencijos trūkumų, lašas po lašo pratašė Seimo narių kantrybę“, – įteikęs parašus Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui žurnalistams sakė J. Olekas.

Socialdemokratų partijos frakcijos vadovas tvirtino esąs įsitikinęs, kad interpeliacija opozicijai gali pavykti atstatydinti ministrą. Jis svarstė, kad per balsavimą gali būti daugiau kaip 71 balsas „už“ nepasitikėjimą K. Navicku, nors interpeliaciją pasirašė 34 parlamentarai. Anot J. Oleko, surinkus reikiamą skaičių parašus tiesiog nustota rinkti.

„Aš manau, labai realu, kad bus daugiau negu 71 (balsas – BNS). Sritys, kuriose nesitvarkoma, apima labai plačiai, buvo sunku surašyti interpeliaciją, nes žmonės kėlė vis naujas ir naujas problemas“, – sakė J. Olekas.

V. Pranckietis, kita vertus, abejojo, ar aplinkos ministrą pavyks atstatydinti. Seimo pirmininko vertinimu, K. Navickas savo darbą atlieka gerai.

Gavęs interpeliaciją Vyriausybės narys privalo ne vėliau kaip per dvi savaites pateikti atsakymus, tuomet juos svarsto Seimas. Po svarstymo balsuojama, ar pritarti ministro atsakymams. Tuo atveju, jei siūloma nepritarti ir ministrui reiškiamas nepasitikėjimas, tokiam sprendimui priimti reikia ne mažiau kaip 71 Seimo nario balso.

Interpeliacijos tekste keliami klausimai dėl atliekų tvarkymo kontrolės, ministro buvusios darbovietės „Baltijos aplinkos forumas“ laimėtų projektų, atlyginimų urėdijose po jų reformos.

Opozicija klausia, kuriuose ministerijos projektuose ar konkursuose per kelerius pastaruosius metus dalyvavo „Baltijos aplinkos forumas“. Klausiama apie forumo dalyvavimą meldinės nendrinukės apsaugos projekte, jam, skelbiama, bus skirta per 4 mln. eurų (apie 730 tūkst. eurų – iš Lietuvos biudžeto).

„Įvardinta, kad pagal projektą numatyta 600 tūkst. eurų skirti biomasės perdirbimo cechui įrengti, o 250 tūkst. eurų – žemei pirkti ir kompensacinėms priemonėms. Ar šie pirkimai pateisinti? Jei taip, kodėl jų reikia? Iš kelių organizacijų rinktasi?“ – klausiama interpeliacijoje.

K. Navicko prašoma nurodyti, koks jo buvusio viceministro Mindaugo Gudo ryšys su “Baltijos aplinkos forumu“, skelbta, kad čia dirbo jo sutuoktinė.

Tekste pažymima, kad kelios svarbios sektoriaus įstaigos – Lietuvos geologijos tarnyba, Aplinkos apsaugos departamentas ir Aplinkos apsaugos agentūra – neturi nuolatinių vadovų, klausiama, kodėl stringa jų paskyrimas.

Taip pat klausiama dėl afrikinio kiaulių maro kontrolės, srutų teršalais daromos žalos gamtai, prašoma pateikti skaičius apie atlyginimus miškų sektoriuje po jo reformos, kokie atlyginimų skirtumai tarp einančių vadovaujamas pareigas Valstybinėje miškų urėdijoje ir asmenų, dirbančių miške.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA