Įvardijo savybes, kurias turi turėti geras tėtis | Kas vyksta Kaune

Įvardijo savybes, kurias turi turėti geras tėtis

delfi.lt 2018/06/03 13:48
Asociatyvi / D. Beržinio nuotr.

Tėvo diena – suteikia progą dar kartą pasakyti tėčiui, koks jis svarbus. Tėvas – stiprybės, palaikymo ir disciplinos šaltinis, vaiko gyvenimo ramstis, kurio indėlis ne tik neišmatuojamas, bet ir neretai nesulaukia reikiamos pagarbos ir dėkingumo.

Sucessresources.com primena, kokios tėčio savybės svarbios kiekvienam vaikui ir ragina šią ypatingą dieną nepamiršti savo stiprybės, palaikymo ir disciplinos šaltinių. Su jūsų diena, mieli tėčiai!

Taigi, geras tėvas:

1. Tikras disciplinos šaltinis

Geras tėvas labai myli savo vaikus, tačiau neleidžia jiems nutrūkti nuo grandinės. Toks tėvas kategoriškai netoleruoja nederamo savo vaikų elgesio, jis visomis išgalėmis stengiasi išmokyti, kas yra teisinga, o kas ne. Gero tėvo galia – žodžiuose, o ne kumščiuose. Jis jokiais būdais neapdovanoja savo atžalų už tai, kas yra savaime suprantama, pavyzdžiui, pagalba tėvams atliekant namų ruošos darbus ar geri pažymiai mokykloje – jis geba išmokyti, jog tai yra savaime suprantamas dalykas.

2. Leidžia klysti

Geras tėvas puikiai supranta, kad jo vaikai – tik žmonės, kurie bręsdami daro nemažai klaidų. Lengvabūdiškas elgesys su pinigais, kosmetiniai automobilio apgadinimai, pirmasis kartas, kai padauginama alkoholio, neaiškios pažintys ir suprastėję mokymosi rezultatai – geras tėvas supranta, jog tai ne pasaulio pabaiga. Jis ne tik supranta, bet ir geba savo atžalai paaiškinti, kad vienoks ar kitoks elgesys nederamas, ir nebus toleruojamas.

3. Yra plačių pažiūrų

Geras tėvas supranta, kad keičiasi laikai, keičiasi ir žmonės – tai, kas prie dešimt metų atrodė nepriimtina, dabar tapę norma. Jis leidžia savo atžaloms gyventi čia ir dabar, o ne verčia gręžiotis į praeitį.

4. Moko vaikus branginti dalykus

Geras tėvas niekada neleis savo vaikams visko priimti kaip savaime suprantamo dalyko. Pradedant maistu ant stalo ir baigiant geru išsilavinimu – viską reikia vertinti. Geras tėvas būtinai patars ir įkvėps savo vaiką susirasti kokį nors darbą ir kartu taupyti pirmajam atžalos automobiliui, negailės laiko aiškindamas, koks svarbus išsilavinimas. Kitaip tariant, jis išmokys savo vaikus nelaikyti jo paprasčiausiu bankomatu.

5. Supranta, kad vaikai neprivalo būti jo kopijos

Visi žmonės skirtingi, ir geras tėvas puikiai supranta, kad jo vaikai nebūtinai bus tokie kaip jis. Jis nesitikės ir nevers jų gyventi taip, kaip gyvena jis. Jis gerbia savo atžalų nuomonę ir vertybes – bet tik tol, kol jos neprieštarauja šeimos gerovei ir kieno nors interesams. Juo labiau nebando per savo vaikus realizuoti paties neišsipildžiusių lūkesčių.

6. Skiria laiko savo vaikams

Geras tėvas žino, kaip suteikti vaikams džiaugsmo – kitaip tariant, jis stengiasi, kad kartu praleistas laikas būtų ne tik smagus, bet ir prasmingas. Jis visada randa laiko išklausyti, pasikalbėti, pamokyti. Be to, jis visada padeda ruošti namų darbus (jei reikia, net ir kiekvieną mielą vakarą).

7. Rodo teigiamą pavyzdį

Geras tėvas niekada nesivadovauja formule: „Daryk, kaip sakau, o ne kaip elgiuosi pats“. Jei jis nenori, kad jo vaikai rūkytų, jis nerūko pats. Nenori, jog vartotų alkoholį? Pats to nedaro. Jis savo pavyzdžiu rodo, kaip spręsti konfliktus ir nereikalauja elgtis priešingai. Kitaip tariant, jo žodžiai nesiskiria nuo darbų, o tai labai svarbu. Dar labai svarbu ir tai, kaip tėtis demonstruoja meilę mamai vaikų akivaizdoje. Geras tėvas NIEKADA, matant ir girdint vaikams, nekonfliktuos su jų mama.

8. Palaiko ir neišduoda

Jei geras tėvas tiesiog eina iš proto dėl futbolo, o jo sūnus tokios aistros neturi, jis tai supranta ir savo atžalos nesmerkia. Juo labiau nebando jam tos meilės įpiršti per prievartą. Geras tėvas gali būti iki kaulų smegenų būti ištikimas savo universitetui, tačiau niekada nespaus savo vaikų studijuoti būtent ten. Jei jie nuspręs mokytis užsienyje, jis tik pasidžiaugs ir pasiūlys pagalbą. Jis – žmogus, kuriuo jo vaikai visada gali pasikliauti ištikus bėdai.

9. Įkvepia ir skatina

Geras tėvas visada norės, kad jo vaikams pasisektų ir skatins siekti savų tikslų, padės jiems augti ir bręsti. Tai reiškia, kad jis visada jiems suteiks pakankamai laisvės patiems ieškoti savo kelio ir savarankiškai įveikti jame pasitaikiusias kliūtis.

10. Moko savo atžalas gyvenimo pamokų

Geras tėvas visada stengsis savo atžalas kuo įmanoma geriau paruošti gyvenimui ir išmokys svarbiausių pamokų, pavyzdžiui, laikytis duoto žodžio, mokėti parodyti dėkingumą. Geras tėvas žino, kad kartais dėl vaikų gerovės tenka paaukoti savąją ir dėl to nesuka galvos. Pavyzdžiui, jis grįžta namo po sunkios darbo dienos, o vaikai tiesiog lipa ant galvos, bet jis randa laiko juos švelniai paauklėti, nors ir leipėja iš nuovargio.

11. Visomis išgalėmis saugo ir gina savo šeimą

Tėvas – pagrindinis ir svarbiausias šeimos saugumo garantas ir ramus užutėkis, dėl savo šeimos jis pasiryžęs viskam. Jei šeimai kažko stinga, jis susiras dar vieną pajamų šaltinį. Jei šeimai gresia pavojus, dėl mylimiausių jis rizikuos savo saugumu. Štai kaip geras tėvas tyliai savo pavyzdžiu moko vaikus pasiaukojimo pamokos.

12. Besąlygiškai myli

Tai bene svarbiausia gero tėčio savybė, į kurią telpa viskas. Mylėkime savo tėčius tiek pat ir dar daugiau – kiekvieną mielą dieną.

„Geras tėvas – tas, kurio tikslai, svajonės ir siekiai susiję su ne juo pačiu, o su jo šeima“ – Reedas Markhamas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA