XXIII Pažaislio muzikos festivalyje išpildyta Maestro V. Noreikos svajonė | Kas vyksta Kaune

XXIII Pažaislio muzikos festivalyje išpildyta Maestro V. Noreikos svajonė

J. Danielevičiaus nuotr.

Vasariškai šiltą sekmadienio vakarą minios klasikinės muzikos gerbėjų užplūdo Pažaislio vienuolyną, kuriame muzikinę vasarą tradiciškai pradėjo jau 23-čiasis Pažaislio muzikos festivalis.

[galerija kiek=”4″]

Šiais metais pradedamasis festivalio koncertas buvo dedikuotas Maestro Virgilijaus Noreikos atminimui. „Lapkričio pradžioje, tik pasibaigus pirmąjam V. Noreikos vardo dainininkų konkursui, paskambinau Maestro ir pasiūliau idėją pakviesti tris konkurso nugalėtojus dainuoti pradedamąjame Pažaislio muzikos festivalio koncerte, pritariant Gintaro Rinkevičiaus diriguojamam Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui.“ – pasakojo festivalio sumanytojas ir koordinatorius Justinas Krėpšta.

„V. Noreika buvo sužavėtas šios idėjos, net pažadėjo ir pats kokią nedidelę partiją atlikti. Deja, Maestro šio koncerto nebesulaukė… Bet mes nusprendėme neatsisakyti šio sumanymo ir pasitarę su V. Noreikos sutuoktine Loreta Bartusevičiūte paskyrėme pradedamąjį koncertą Maestro atminimui. Labai gaila, kad dėl įtempto darbų grafiko nepavyko į koncertą pakviesti konkurso nugalėtojo ukrainiečio Valentyno Dytiuko, tačiau Pažaislio muzikos festivalio scenoje išvydome antrosios vietos laimėtoją, baritoną Modestą Sedlevičių bei publikos simpatijų prizą pelniusį sopraną iš Ukrainos Tetianą Zhuravel. Labai džiaugiamės, kad šią idėją palaikė ir į koncertą atvyko vienas garsiausių V. Noreikos mokinių – tenoras Edgaras Montvidas.“ – pradedamojo festivalio koncerto organizavimo užkulisius atskeidė J. Krėpšta.

Į vienuolyno kiemą susirinkusią gausią publiką pamalonino ne tik vasariškas oras, bet ir nuostabi koncerto programa: klausytojų mėgstami duetai ir arijos bei Kauno valstybinio choro atliekamos partijos iš puikiai pažįstamų Wolfgango Amadeuso Mozarto, Giuseppe Verdi, Gaetano Donizetti, Ambroise Thomaso, Gioachino Rossini, Giacomo Puccini, Vytauto Klovos operų.

Koncerto kulminacija tapo Edgaro Montvido atliekama kompozitoriaus Algimanto Raudonikio daina „Švelnumas“, be kurios neįsivaizduojamas V. Noreikos repertuaras. Skambant šiam kūriniui, vienuolyno erdvę užliejo nepaprasta aura, kai kam skruostu bėgo ašara, o nuskambėjus paskutiniems akordams po akimirkos nuščiuvimo pasigirdo griausmingi aplodismentai.

„Labai dažnai tam tikri kūriniai asocijuojasi su konkrečiais atlikėjais, turbūt nesuklysiu pasakęs, kad A. Raudonikio daina „Švelnumas“ labai stipriai asocijuojasi su Virgilijumi Noreika, ypatingai po jo netekties, kuomet LRT televizija nuolat transliavo būtent šį kūrinį atliekantį Maestro“- pasakojo solistas Edgaras Montvidas.

„Maestro mums visuomet atnešdavo šūsnį lietuviškų kūrinių, jis labai skatino savo studentus į repertuarą įtraukti lietuvių kompozitorių kūrinius. Aš dar būdamas studentu dainuodavau šią A. Raudonikio dainą, bet šiandieną man bus ypatingai sunku ją dainuoti, visų pirma dėl to, kad užplūsta visos tos emocijos, reikia labai susikaupti, kad tos emocijos nesutrukdytų man atlikti šį kūrinį gražiai. Kitą vertus, publika dar puikiai prisimena Maestro balsą, skambantį šio kūrinio atlikime, todėl neišvengiamai bus ieškoma asociacijų. Bet aš manau, kad tai bus simbolinis aktas, tarsi gyvenimas tęsiasi toliau ir kūriniai tęsiasi toliau, kuriuos perima Maestro mokiniai…“ – emocijomis apie savo mokytoją ir jo vizite kortele tapusią dainą „Švelnumas“ dalinosi tenoras E. Montvidas.

Taigi, tradiciškai pasisėmęs energijos iš senųjų Pažaislio vienuolyno liepų, festivalis iškeliauja į visą vasarą truksiančią muzikinę kelionę po Kauno ir visos Lietuvos koncertines erdves. Festivalis klausytojus pakvies net į 42 koncertus, o artimiausias susitikimas jau birželio 7-osios vakarą Babtyno-Žemaitkiemio dvare egzotiškų muzikos žanrų fiestoje pavadinimu „Kai tango susitinka bosanovą“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA