Nuo 25 cigarečių per dieną iki 0: reabilitacijos ligoninė tampa vieta esminiams pokyčiams | Kas vyksta Kaune

Nuo 25 cigarečių per dieną iki 0: reabilitacijos ligoninė tampa vieta esminiams pokyčiams

Rūkymas vis dar išlieka vienu iš dažniausiai nustatomų rizikos veiksnių tarp pacientų, sergančių išemine širdies liga ir periferinių arterijų ligomis. Remiantis Pasaulinės  sveikatos organizacijos duomenimis, pasaulyje viena iš keturių mirčių įvyksta dėl išeminės širdies ligos, o 20-30 proc. šių mirčių sukelia rūkymas.

Kauno klinikų gydytojai skatina atkreipti dėmesį į rūkymo žalą ne tik sveikatai, bet ir paciento psichosocialinei gerovei bei gyvenimo kokybei. „Rūkymo žala jaučiama ne tik fizinei žmogaus sveikatai, tačiau ir emocinei. Įvairių rūšių priklausomybės apsunkina žmogaus kasdienybę: priverčia galvoti ne tik apie sveikatos gerinimą, tačiau ir priklausomybės patenkinimą. Todėl vienas iš Kauno klinikų filialo Kulautuvos reabilitacijos ligoninėje keliamų tikslų – padėti pacientui įvertinant ir atpažįstant savo rūkymo įpročius, priklausomybės stiprumą bei kartu su juo sudarant planą rūkymo metimui“, – unikalią programą pristato Kulautuvos reabilitacijos ligoninės vadovas prof. Raimondas Kubilius.

Ligoninė jau antrus metus sėkmingai bendradarbiauja su Kauno klinikų Profilaktinių programų koordinavimo tarnyba ir vykdo bendrą projektą, kuriuo siekiama suteikti kvalifikuotą pagalbą rūkančiam pacientui ir padėti sėkmingai atsisakyti šio sveikatai žalingo įpročio. Vienas iš pirmųjų rūkymo metimo programoje dalyvavusių pacientų Jonas, susidūręs su liga, ne tik susimąstė apie savo sveikatos būklę, bet ir nusistatė naują tikslą – atsisakyti priklausomybės rūkymui.

Kaip pasakoja Reabilitacijos skyriaus vadovė Eglė Tamulevičiūtė-Prascienė, pacientas rūkė daugiau nei 50 metų, o vieno pakelio cigarečių per dieną nepakakdavo – surūkydavo 25 cigaretes ir daugiau. „Konsultacijos ligoninėje metu nustatėme, jog paciento priklausomybė yra itin stipri – vieną kartą vyras bandė mesti rūkyti, tačiau nesėkmingai – mintys nuolat sukosi apie rūkymą, tad nerūkęs išbuvo vos 5 dienas. Reabilitacijos metu gydytojas įvertino situaciją ir, atsižvelgus į paciento sveikatos būklę, buvo skirta pakaitinė nikotino terapija, pratęsiant ją namuose“. Gydytoja tikina, kad pacientas buvo motyvuotas, lankėsi konsultacijose, atvyko į skirtas konsultacijas jau po reabilitacijos, todėl savo tikslą sėkmingai pasiekė – cigarečių atsisakė.

Reabilitacijos komanda nuo pačios pirmos dienos pacientą supažindina su esančia rūkymo metimo programa ir skatina jį atsisakyti šios priklausomybės. „Užsiėmimuose su psichologu kartu analizuojame situaciją, rūkymo priežastis, fizinės priklausomybės lygį, taip pat dirbama su psichosocialinės adaptacijos sunkumais, stiprinama motyvacija, suteikiamas psichologinis palaikymas. Išskirtinai ligoninėje siūlome pakaitinę nikotino terapiją nikotino pleistru arba kramtomąja guma“, – daugiau apie vykdomą programą pasakojo medicinos psichologė Kristina Kraskauskaitė.

2017 metais Kulautuvos reabilitacijos ligoninėje rūkymo metimo programoje dalyvavo 97 pacientai: 88 iš jų pacientai, sergantys kardiologinėmis ligomis, 9 – neurologinėmis. Didesnė dalis (34 %) pacientų buvo po miokardo infarkto, 22 % – po krūtinės anginos bei 22 % po kardiochirurginės operacijos. Šiais metais programoje dalyvavo jau 55 pacientai.

Net 57 % dalyvių prisipažįsta, kad yra bandę mesti rūkyti kartą ar daugiau, tačiau nesėkmingai, o 21 % teigė, kad niekada net nebandė mesti rūkyti iki tol, kol nesusidūrė su liga. „Dirbant su metančiais rūkyti ir atlikus surinktų duomenų analizę pastebėta, jog vyrauja keli rūkymo tipai: raminantis ar priešstresinis rūkymas, antroje vietoje – reiškiantis fizinę priklausomybę bei trečioje – hedoniškas, kai rūkymas teikia malonią patirtį. Remiantis šia informacija, specialistų komanda kuria rūkymo metimo planą ir tolimesnius veiksmus, aptariamos grėsmės ir kritinės situacijos, kurios galėtų iškilti, pacientui grįžus į namus ar darbinę aplinką“, – kalbėjo medicinos psichologė K. Kraskauskaitė, pridurdama, jog programa veikia efektyviai – 44 pacientai neberūko, o kita dalis stipriai sumažino surūkomų cigarečių per dieną skaičių.

„Didesnis pacientų dėmesys savo sveikatai ir žalingo įpročio atsisakymas sustiprina ir specialistų tikėjimą sėkme bei teigiamais rezultatais. Tai labai motyvuojantis veiksnys, tęsiant šį prasmingą ir sveikatai palankų darbą“, – džiaugėsi Kauno klinikų filialo Kulautuvos reabilitacijos ligoninės vadovas prof. R. Kubilius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA