Lietuva taps EBPO organizacijos nare – kels valstybės prestižą | Kas vyksta Kaune

Lietuva taps EBPO organizacijos nare – kels valstybės prestižą

BNS 2018/05/30 08:29
Asociatyvi / Kas vyksta Kaune nuotr.

Lietuva trečiadienį pasirašo stojimo į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją (EBPO) sutartį. Lietuva oficialiai taps 36-ąja stipriausias pasaulio ekonomikas vienijančios organizacijos nare.

EBPO Ministrų Taryboje Paryžiuje sutartį pasirašys prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Prezidentūros teigimu, narystė EBPO galutinai užbaigia valstybės įsitvirtinimą įtakingiausiose tarptautinėse organizacijose. Įsiliejimas į EBPO klubą pakels ne tik valstybės prestižą, bet ir atneš apčiuopiamą naudą – Lietuva gaus iš EBPO aukščiausio lygio ekspertinę pagalbą, užsitikrins palankesnį investuotojų vertinimą, pigesnį skolinimąsi ir lengvesnį priėjimą prie prekybos rinkų pasaulyje.

Pasak pranešimo, prieš 3 metus pradėjusi derybas dėl stojimo Lietuva sugebėjo atlikti visus namų darbus – reformavo miškų urėdijas ir kelių priežiūros įmones, depolitizavo valstybės įmonių valdymą, sustiprino kovą su korupcija.

Pasirašius stojimo sutartį, ją dar turės ratifikuoti Seimas ir deponuoti Prancūzijos vyriausybė. Kartu su Lietuva į EBPO priimama ir Kolumbija.

Užsienio reikalų ministerija preliminariai skaičiuoja, kad Lietuvos narystė EBPO Lietuvai per metus kainuos 2,5-3,5 mln. eurų.

Derybas dėl narystės Lietuva pradėjo prieš trejus metus ir baigė šiemet balandį. EBPO gegužės 3 dieną oficialiai pakvietė Lietuvą prisijungti prie EBPO konvencijos.

Stojimo procese Lietuva atsiliko nuo kitų kaimyninių Europos Sąjungos šalių – Lenkija organizacijos nare tapo 1996 metais, Estija – 2010 metais, o Latvija – 2016 metais.

EBPO – tarptautinė organizacija, besivadovaujanti atstovaujamosios demokratijos ir laisvosios rinkos ekonominiais principais. 1961 metais įkurtos organizacijos ištakos siekia 1948 metus, kai buvo įkurta Europos ekonominio bendradarbiavimo organizacija, skirta vykdyti Maršalo planą Europoje po Antrojo pasaulinio karo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA