Formalinu atsiduodančios istorijos atomazga: nuteista mažametį sūnų nuodijusi kaunietė | Kas vyksta Kaune

Formalinu atsiduodančios istorijos atomazga: nuteista mažametį sūnų nuodijusi kaunietė

BNS, DELFI inf. 2018/05/28 15:47
DELFI nuotr.

Pirmadienį Kauno apygardos teisme nuosprendį išgirdo žiaurų nusikaltimą įvykdžiusi Ilma Bogovičienė. Moteris bejėgiškos būklės mažamečiam savo sūnui beveik metus tyčia sistemingai leido cheminę medžiagą – formaliną, nuo kurio berniukas mirė.

Už žiaurų savo šeimos nario nužudymą I. Bogovičienė nuteista 16 metų laisvės atėmimo bausme ją atliekant pataisos namuose. Ligonių kasai už berniuko gydymą iš moters priteista 42 tūkst. eurų turtinės žalos.

Neeilinė byla

Kaip BNS po posėdžio sakė kaltinimą byloje palaikiusi prokurorė Auksė Lipkevičienė, tai neeilinė byla tiek dėl savo pobūdžio, tiek dėl sudėtingo įrodymų tyrimo.

„Iš tiesų tai yra neeilinė byla: tiek įrodinėjimo prasme, nes tokios bylos, tokie atvejai yra gana reti. Tai rodo ne tik mūsų patirtis, bet ir medikų, kurie buvo apklausti“, – žurnalistams teigė ji.

Pasak prokurorės, apie galimą nusikaltimą teisėsauga sužinojo tik praėjus porai metų, todėl sunku buvo rinkti įrodymus, medicininę dokumentaciją, nebuvo galimybės atlikti mažamečio skrodimo, o teismo medicinos ekspertų išvada rengta pagal dokumentus.

„Skaudu, kai kenčia bejėgis kūdikis, o kančią jam sukelia tas žmogus, kuris jam turėtų būti pats artimiausias“, – pridūrė prokurorė.

Viena ranka žalojo, kita rinko aukas

Kaip primena DELFI, berniuko gyvybė Vilniaus Santariškių ligoninėje užgeso 2012 metų birželį. Iš pradžių buvo atliekamas tyrimas mirties priežasčiai nustatyti, tačiau pamažu ėmė aiškėti kraupios aplinkybės – nustatyta, kad berniuko mirtį galėjo lemti ne liga, o motinos sunkiai protu suvokiami veiksmai.

Gydytojai ilgai suko galvą, kas lėmė jo sveikatos problemas. Tuo tarpu I. Bogovičienė vaikščiojo po TV laidas, pasakojo apie tariamas vaiko ligas ir rinko aukas.

Netrukus po berniuko mirties, medikų pagalbos prireikė ir pačiai I. Bogovičienei. Gydytojai moteriai nustatė lygiai tokius pačius simptomus, kaip ir jos mirusiam sūnui. Tada ir kilo įtarimas, kad kažkas šioje istorijoje yra ne taip – paaiškėjo, kad ir pati moteris sau galėjo leistis formaliną.

Vėliau, tiriant šią žmogžudystę, buvo nustatyta, kad mama savo sūnui nuo 2011 metų liepos mėnesio iki pat jo mirties daugybę kartų leido nenustatytą kiekį formalino injekcijų švirkštu į poodį bei tiesiogiai per kateterį į veną.

Injekcijos buvo mirtinos

„Formalinas sukėlė įvairias nekrozes, sepsį, daugybinį organų nepakankamumą, disfunkciją, dėl to vaikiukas mirė. Motina aiškino, kad vaikas sirgo. Vaikas buvo daugiau nei metus gydomas ir Kauno klinikose, ir Vilniuje. Medikai įvairiausiais būdais bandė ieškoti priežasčių, bet niekas nebuvo nustatyta, o vaikas mirė“, – anksčiau teigė bylą nagrinėjusi prokurorė Auksė Lipkevičienė.

Formalinas medicinoje naudojamas kaip dezinfekcinė medžiaga. Jis taip pat naudojamas anatominių pavyzdžių konservavimui ir kt.

Kurdama savo žiaurų planą I. Bogovičienė nedirbo, neturėjo pastovios gyvenamosios vietos, ankščiau tris kartus buvo teista. Moteris išsituokusi, kitų dviejų savo mažamečių vaikų neaugino, jie atiduoti trečiųjų asmenų globai.

Sutrikusi moters psichika

Savo kaltę I. Bogovičienė viso teisminio proceso metu kategoriškai neigė. Moteriai buvo nustatytas psichikos sutrikimas, kuris vadinamas vienu iš keisčiausių pasaulyje. Šis sindromas apibūdinamas kaip sutrikimas, kai žmogus susigalvoja sau ligas ir bando sukelti aplinkinių gailestį.

Toks žmogus simuliuoja ligos požymius, o kartais juos sukelia specialiai. Žmonės, turintys šį sutrikimą, dažniausiai lankosi vis kitose gydymosi įstaigose, ieško vis naujų įvairiausių ligų požymių. Mokslininkai iki šiol nežino, kas sukelia sutrikimą, tačiau ekspertai nustatė, kad I. Bogovičienė savo veiksmus puikiai suvokė ir turės už juos atsakyti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA