Kaune troleibusų vairuotoju dirbantis vyras prakalbo apie neapykantą gėjams | Kas vyksta Kaune

Kaune troleibusų vairuotoju dirbantis vyras prakalbo apie neapykantą gėjams

Archyvo/R. Tenio nuotr.

Kauno viešojo transporto bendrovėje „Kauno autobusai“ – nemaloni situacija. Čia troleibuso vairuotoju dirbantis vyras viešai prakalbo apie sekmadienį jo darbo metu kilusį konfliktą, kurio metu jis buvo užgauliojamas ir neva patyrė smurtą iš homofobiškai nusiteikusio kito šios įmonės darbuotojo.

Portalui DELFI užgaulų elgesį darbo metu patyręs vyras teigė jaučiantis diskriminaciją dėl savo išvaizdos ir aprangos. Sekmadienį įvykęs konfliktas buvo galutinis lašas, perpildęs kantrybės taurę, ir pastūmėjęs parašyti skundą bendrovės parko vadovui. Dokumente raštu išdėstyti kaltinimai homofobija ir netgi smurtu.

„Faktiškai nuo pat pradžių, kai teko susidurti su kitais darbuotojais, prasidėjo problemos. Tai yra komandinis darbas. Aš pasijutau, kaip 1985 metais. Būna tokių situacijų, kai aš jaučiuosi ne įmonėje, o „zonoje“, kalėjime. Tokia žmonių kultūra, keiksmažodžiai, nuolat tave vadina pederastu. Tokia bendravimo kultūra. Tiesą pasakius, kai pamačiau tokią situaciją, tai nusprendžiau su visais kuo mažiau bendrauti“, – portalui DELFI kalbėjo maždaug keturis mėnesius įmonėje „Kauno autobusai“ dirbantis vyras.

Vyras žurnalistams pasakojo darbe patyręs ir tiesioginį fizinį smurtą. „Atvykus į parką mane jau trečią kartą vos nesumuša. Turiu tarp troleibusų bėgioti kaip šunelis, o mane vaikosi varinėtojas ir bliauna skerdžiamu balsu. Žmonės ten yra sužvėrėję, ir nežinau kodėl. Gal maži atlyginimai, o gal jie turi kažką prieš mane asmeniškai, kad aš atrodau taip, o ne kitaip. Man bando primesti kitą orientaciją, įvairūs įžeidinėjimai“, – sakė jis.

Portalui „Kas vyksta Kaune“ susisiekus su „Kauno autobusų“ transporto eksploatacijos direktoriumi Rimu Stankaičiu, paaiškėjo, kad rašytinis skundas iš troleibuso vairuotojo buvo gautas pirmadienį. Turinyje užsimenama apie žodinius įžeidimus, grasinimus bei tai, kad dėl minėtų veiksmų kreiptasi į pareigūnus. Apie fizinį smurtą čia esą neminima.

„Priimdamas dirbti, vairuotojo išvaizdoje ar elgesyje jokių išskirtinių bruožų nepastebėjau. Kodėl jis mano esąs kitoks, reikia klausti paties. Mūsų įmonėje jau ilgą laiką dirba vienas asmuo, atvykęs iš Peru. Jį vienintelį gerąja prasme galima išskirti iš kitų dėl ūgio ar odos spalvos“, – atviravo bendrovės atstovas.

R. Stankaitis sako, jog troleibuso vairuotojas niekada nebuvo informavęs jo apie diskriminacinio pobūdžio problemas. „Kauno autobusai“ turi du filialus – kalbėjausi su troleibusų parko vadovu Sauliumi Alekna. Norime išklausyti ir kitą konfliktavusią pusę. Kai turėsime abiejų žmonių paaiškinimus, priimsime sprendimą. Mes nežinome įvykusio konflikto priežasties ir to, kada jis prasidėjo tarp darbuotojų“, – kalbėjo pašnekovas.

Pasak jo, troleibuso vairuotojas skunde įvardija tik vienintelę dieną – gegužės 20, 14 val.,  kuomet įvyko jo ir varinėtojo (aut. past. Varinėtojas – darbuotojai, sustatantis troleibusus tokia tvarka, kokia jie vėliau išvažiuoja į reisus) konfliktas.

„Darbuotojas skunde rašė, jog su juo norėta fiziškai susidoroti jau ne pirmą kartą. Pasak jo, jei psichologinis ir fizinis susidorojimas tęsis toliau, troleibuso vairuotojas tikina atsisakysiantis užimamų pareigų. Apie realų fizinį smurtą šio asmens atveju nesu girdėjęs. Be viso to, troleibuso vairuotojas greta tarnybinio pranešimo pridėjo prašymą dirbti autobuso vairuotoju“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ teigė R. Stankaitis.

Įmonės transporto eksploatacijos direktoriaus teigimu, konfliktų tarp vairuotojų pasitaiko, tačiau jų priežastys esą niekada nebuvo susijusios kalbomis apie fizines žmogaus savybes ar lytinę orientaciją. „Kartais vairuotojai apsižodžiuoja ar pasistumdo, pavyzdžiui, dėl rūkymo, nes yra tokių, kurie netoleruoja. Tačiau niekada iki šiol nesame gavę skundų raštu“, – kalbėjo jis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA