Susirašinėjimo skandalo pasekmės: D. Grybauskaitės populiarumas smarkiai smuko | Kas vyksta Kaune

Susirašinėjimo skandalo pasekmės: D. Grybauskaitės populiarumas smarkiai smuko

BNS 2018/05/19 09:50
R. Tenio nuotr.

Dėl žiniasklaidoje paskelbto prezidentės Dalios Grybauskaitės susirašinėjimo su buvusiu liberalų lyderiu Eligijumi Masiuliu smuko šalies vadovės populiarumas ir pasitikėjimas Prezidento institucija, rodo šeštadienį dienraščio „Lietuvos rytas“ skelbiama „Vilmorus“ apklausa.

Šį mėnesį atliktoje apklausoje šalies vadovę palankiai vertino 55,7 proc. Lietuvos gyventojų, o nepalankiai – 27,5 proc. Mėnesiu anksčiau šie rodikliai atitinkamai buvo 66,5 proc. ir 18,5 proc.

Prezidento institucija naujausiame tyrime pasitikėjimą išsakė 49 proc. respondentų – 9,1 procentinių punktų mažiau nei ankstesnėje apklausoje.

„Jokio kito aiškinimo nėra – dėl to susirašinėjimo prezidentė neteko 10 procentinių punktų teigiamų vertinimų. Maždaug tiek pat padaugėjo ir jos neigiami vertinimai“, – BNS sakė „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys.

Smukus prezidentės populiarumui, palankiausiai vertinamu politiku tapo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Jį palankiai įvertino 61,2 proc. apklaustųjų (balandį – 58,5 proc.) , o nepalankiai 10,4 proc. (11,8 proc.) apklausos dalyvių. Anot V. Gaidžio, Kauno vadovo populiarumas auga aštuntą mėnesį iš eilės. Toliau seka premjeras Saulius Skvernelis, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Gyventojai mano, kad prezidentė geriausiai atstovauja jų interesams. Tiesa, taip teigiančių irgi sumažėjo. Gegužę 14,8 proc. balsavusiųjų nurodė, kad prezidentė geriausiai atstovauja jų interesams, o balandį jų buvo 20,3 proc. Antroje vietoje yra premjeras su 8,7 proc. balsų (balandį – 8,6 proc.), trečioje – Kauno meras (4,9 proc. ir 6,7 proc. prieš mėnesį).

Daugiausiai neigiamų vertinimų tradiciškai sulaukė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos–Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderis Valdemaras Tomaševskis, sveikatos ministras Aurelijus Veryga, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis ir „darbiečių“ vadovas Viktoras Uspaskichas.

Apie prezidentės elektroninį susirašinėjimą su politinės bylos įtariamuoju E. Masiuliu „Lietuvos rytas“ paskelbė balandžio pabaigoje. Teigiama, kad laiškai rašyti 2014 – 2016 metais.

Anot paskelbtų ištraukų, prezidentė su E. Masiuliu susirašinėjo apie kandidatus į generalinio prokuroro pareigas. D. Grybauskaitė parašė, kad LNK žurnalistas Tomas Dapkus „kalba nesąmones“ apie Evaldą Pašilį ir pasiūlė „perduoti linkėjimus“ televiziją valdančio koncerno „MG Baltic“ vadovui Dariui Mockui, „kad patrauktų savo skaliką“.

Laiške prieš 2016 metų Seimo rinkimus D. Grybauskaitė rašė, kad būsimas premjeras Saulius Skvernelis „jau dabar yra pavojingas populistas, bus tik dideliu pagreičiu blogiau“. Ji paragino E. Masiulį įkalbėti tuomet valdžioje buvusius socialdemokratus, kad S. Skvernelis „neturėtų užimti ministro posto, jei pereina į nekoalicinę partiją.“

Prezidentė skandalo įkarštyje dėl vadinamojo juodojo viceministrų sąrašo paragino E. Masiulį naudotis jos konfliktu su tuometine socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus Vyriausybe: „Tokia beatodairiška konfrontacija nukals ir jų reitingus bei didins neskaidrumo prieskonį prieš ateinančius dvejus rinkimus. Naudokitės tuo.“

Gyventojų apklausą dienraščio „Lietuvos rytas“ užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“ atliko gegužės 4–12 dienomis. Apklausta 1030 žmonių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA