Gyvąsias „staigmenas“ Kauno centre užfiksavęs kaunietis: „Ar policija čia patruliuoja?“ (video) | Kas vyksta Kaune

Gyvąsias „staigmenas“ Kauno centre užfiksavęs kaunietis: „Ar policija čia patruliuoja?“ (video)

Portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojų nuotr.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytoją papiktino, pasak jo, jau ne pirmus metus atšilus orams matomas vaizdas Laisvės alėjos ir Kauno senamiesčio atkarpoje. Kaunietis pastebi, jog pavasario – vasaros metu mieste šmirinėja daugybė neblaivių asocialių asmenų, įžūliai besielgiančių ir prašančių išmaldos iš Kauno gyventojų bei turistų. „Ar policija kada nors čia patruliuoja? Neatsimenu, kada mačiau pareigūnus“, – sako skaitytojas.

[galerija kiek=”4″]

Kaunietis sako turįs įtarimų, jog minėtuosius, kaip galima manyti, asocialius asmenis kažkas atveža į įvardytą teritoriją ir liepia elgetauti bei plėšikauti. „Dažnai vaikštinėjame Kauno senamiestyje, bet nematau nė vieno patrulio. Pamenu, prie baro „Alaus kultūra“ vasarą teko matyti ant suolelio sėdinčius keturis benamius, mėtančius plastikinius butelius. Paskambinau policijai, pareigūnai atvyko maždaug per dešimt minučių, kai du iš asocialių asmenų jau buvo pasišalinę. Kitus du atvažiavę paleido nepatikrinę nė dokumentų. Iš tiesų, suprantu ir pareigūnus, kuris gi norėtų tempti dvokiantį asmenį“, – svarsto skaitytojas.

Kaunas – gražus, gatvės tvarkomos, dviračių takų daugėja, bet alkoholiu dvelkiančių benamių problema mieste vis dar įsisenėjusi, sako kaunietis. „Įsivaizduokite, jei sėdite prie stalelio kavinėje, ir staiga prie jūsų prieina benamis bei sukelia nepatogumų prašydamas pinigų ar vaidydamasis. Turistų akyse tikriausiai taip pat nekaip atrodome, ką jie papasakos grįžę į savo šalį?“, – spėlioja jis.

Pasak portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojo, esą iki tol, kol nevyko „Marijos radijo“ pastato statybos, asocialūs asmenys Vilniaus gatvės krūmynuose buvo susimeistravę namą iš celofano ir jame gyveno, o aplinkiniai kovojo su šia netvarka.

„Teko matyti benamius miegančius Šv. Gertrūdos gatvėje, prie greito maisto restorano „Pelėdinė“,  – snaudė pasidėję maišelius po galva viduryje dienos. Turistai lankosi prie Katedros, o asocialūs asmenys miega greta, prie krūmų, – vaizdas nekoks jau antrą sezoną iš eilės. Būtų gerai, jei pareigūnai minėtos teritorijos ribose apsilankytų bent keturis kartus per dieną – praeitų Laisvės alėja ir Vilniaus gatve. Vieną kartą išvarytų, antrą, gal trečią kartą benamiai jau nebesiburiuotų“, – teigia kaunietis.

Aplink gausu ne tik suaugusiųjų, bet ir vaikų, einančių į mokyklą – nežinia, kas gali nutikti. Čia didelė problema, kurią reikėtų spręsti skubiai. Elgetų nėra daug – jie tie patys – „etatiniai“. Dabar iš kavinių lankytojų pinigų prašo, o kas bus, kai negaus? Eis plėšikauti dar aktyviau?, – svarsto pašnekovas.

„Ne kartą mačiau asocialius asmenis su mobiliaisiais telefonais rankose, nors jie tikina, kad neturi pinigų. Tad kyla klausimas, ar jie išties elgetos, ar kažkieno darbuotojai?“, – retoriškai klausia skaitytojas.

Apie asocialių asmenų gausą Kaune ir būdus juos suvaldyti portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai kalbėjosi su Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Kauno miesto Centro policijos komisariato viršininku Raimondu Abugeliu.

„Kauno miesto centras yra tokia vieta, kuri traukia asocialius asmenis, išmaldų prašytojus ir kitus alkoholio padauginusius piliečius. Galima sakyti, jie čia gyvena radę tinkamą terpę. Tačiau su šiuo „reiškiniu“ kovojame visomis įmanomomis priemonėmis. Kai piliečiai praneša, registruojame įvykius, stebime ir atliekame atitinkamas su tuo susijusias priemones. Miestas stebimas vaizdo kameromis, tačiau pastaruoju metu sisteminių pranešimų apie įvardytas vietas (aut. past. atkarpoje nuo Laisvės alėjos iki Vilniaus gatvės) nesame gavę“, – sako jis.

Paklaustas apie kauniečio spėjimus, jog galbūt asocialius asmenis į Laisvės alėją ir Kauno senamiestį kažkas atveža uždirbti pinigus, pareigūnas sakė, jog tokios informacijos iš piliečių iki šiol nėra sulaukta.

R. Abugelio teigimu, policijai žinomi kai kurie adresai Kauno centre, kurių patalpose glaudžiasi benamiai, tačiau nei vieno iš jų nėra fiksuota Vilniaus gatvėje. Kauno miesto Centro policijos komisariato viršininkas teigia, jog galimai asocialūs asmenys renkasi judrias miesto centro arterijas tam, kad prašytų išmaldos, bet, pasak jo, išmaldos prašymas yra draudžiamas. Tad visuomenė turėtų informuoti policiją apie susidūrimą su pastaraisiais atvejais.

Pastebėjus išmaldos prašytojus, jiems surašomi protokolai, tačiau net ir paskyrus baudą esą nelengva ją išieškoti, atvirauja pareigūnas.

„Miesto centre patruliuojama kasdien – dažniausiai naudojantis tarnybiniais automobiliais. Policijos pareigūnai pėsčiomis patruliuoja šiek tiek mažiau. Tačiau patruliavimas vykdomas aplinkinėse gatvėse, reaguojama į pranešimus ir įvykius. Vilniaus gatvė yra stebima vaizdo kameromis, tai – taip pat viena iš priemonių, kurią galima peržiūrėti ir nedelsiant atvažiuoti vos prireikus“, – pasakoja R. Abugelis.

Bendraudami su pareigūnais asocialūs asmenys nebūna nusiteikę aršiai, tačiau esą tokių atvejų neretai pasitaiko su kavinių darbuotojais, kai šie juos veja lauk siekdami apsaugoti lankytojų komfortą.

„Benamių Kaune yra visada – žiemą, tikėtina, jie nakvoja trasose, o vasarą asocialius asmenis galima pamatyti atvirose erdvėse. Ėmėmės bendradarbiauti su nakvynės namais, siūlysime benamiams ten apsigyventi, nes kitų variantų nėra. Deja, tai opi visuomenės problema, pareigūnai negali aprūpinti jų gyvenamuoju plotu, gali tik reaguoti į pranešimus. Tačiau, jei asocialūs asmenys nedaro jokio teisės pažeidimo, yra blaivūs, bet prašo išmaldos, jų išvežti neturime pagrindo. Remiantis dabar galiojančiu Administracinių nusižengimų kodeksu, pristatyti asmenį į policijos įstaigą, jei šis turi dokumentą, nėra teisinio pagrindo ir toks veiksmas laikomas netgi pažeidimu. Galime tik surašyti protokolą“, – paaiškina R. Abugelis.

Jo teigimu, išvyti benamių ir uždrausti jiems būti vienoje ar kitoje miesto dalyje, pareigūnai negali. „Neturime tokios teisės nei žmogiško noro. Tačiau visada elgsimės taip, kaip numatyta įstatyme  – jei pastebime darant teisės pažeidimus, įspėsime. Šiuo metu bendruomenės pareigūnai planuoja specialią akciją – kartu su apylinkės tyrėjais ir nakvynės namų administracijos atstovais imsis priemonių – ketina kalbėtis su asocialiais asmenimis, kad šie rinktųsi gyvenimą nakvynės namuose, o ne gatvėje“, – kalbėjo pašnekovas.

Dėkojame portalo skaitytojams, kad dalinatės informaciją apie miesto aktualijas ir problemas. Jei norite pranešti naujieną, rašykite mums el. paštu: kaunas@kasvyksta.lt.

 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA