Prokuratūra nutraukė tyrimą Kauno tardymo izoliatoriuje: faktai – tikslūs, bet bausti nėra už ką | Kas vyksta Kaune

Prokuratūra nutraukė tyrimą Kauno tardymo izoliatoriuje: faktai – tikslūs, bet bausti nėra už ką

BNS 2018/05/17 18:04
Asociatyvi / R.Tenio nuotr.

Generalinė prokuratūra nusprendė nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl pažeidimų Kauno tardymo izoliatoriuje.

Anksčiau skelbta, kad ikiteisminiame tyrime dėl piktnaudžiavimo kaip specialieji liudytojai buvo apklausti buvusi Kalėjimo departamento vadovė Živilė Mikėnaitė ir izoliatoriaus Ūkio skyriaus vedėjas Pranas Vaškys.

Tyrimą atlikęs prokuroras konstatuoja, kad tuometinės Kauno tardymo izoliatoriaus pareigūnės Rasos Kazėnienės teisėsaugai pateikta informacija neužtraukia baudžiamosios atsakomybės, nors iš principo yra tiksli.

„Atlikus visus įmanomus ikiteisminio tyrimo veiksmus konstatuojama, kad pareiškėja Rasa Kazėnienė pateikė iš esmės teisingus faktinius duomenis apie Kauno tardymo izoliatoriuje ir Kalėjimų departamente vykdytų viešųjų pirkimų, sutarčių vykdymo, piniginių lėšų panaudojimo ir kitas aplinkybes. Tačiau įvertinus visus tyrimo metu gautus duomenis daroma išvada, kad baudžiamajame įstatyme nurodytos veikos išnagrinėtose situacijose nepadarytos, todėl priimtas sprendimas ikiteisminį tyrimą nutraukti“, – rašoma ketvirtadienį prokuratūros išplatintame pranešime spaudai.

Nutarime nutraukti ikiteisminį tyrimą prokuroras pabrėžia, kad ne bet koks teisės aktų neatitinkantis valstybės tarnautojo elgesys turi būti pripažįstamas nusikalstama veika valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams.

Priimdamas šį sprendimą prokuroras taip pat atsižvelgė ir į tai, kad Kauno tardymo izoliatoriuje padarytus pažeidimus ištyrė Teisingumo ministerijos sudaryta komisija, kurios išvadomis remiantis atsakingiems valstybės tarnautojams taikytos tarnybinės nuobaudos.

Prokuroras nutarime nurodo, kad šio ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia manyti, jog Kauno tardymo izoliatoriaus Viešųjų pirkimų komisija iš esmės nevykdė Viešųjų pirkimų įstatymų ir lokaliais teisės aktais jai nustatytų funkcijų, tačiau to nepakanka įtarti, kad buvę komisijos nariai ar jos vadovas turėjo nusikalstamų ryšių su viešuosiuse pirkimuose dalyvavusiomis bendrovėmis.

Tyrimo metu, pasak prokuratūros, negauta ir duomenų, kurie patvirtintų buvusios Kauno tardymo izoliatoriaus vadovės Ž. Mikėnaitės neteisėtą įtaką izoliatoriaus Viešųjų pirkimų komisijos nariams parenkant pirkimų būdus ar tiekėjus.

Prokuroro sprendimu duomenys apie galimai padarytus Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimus perduoti įvertinti Viešųjų pirkimų tarnybai.

Šis prokuroro nutarimas gali būti skundžiamas.

R.Kazėnienės skunde Specialiųjų tyrimų tarnybai, be kitų dalykų, buvo rašoma, kad Kauno tardymo izoliatoriuje pirties vedėja vadovauja pirčiai, kurios nėra, paslaugos ir prekės gali būti perkamos iš įmonių, galbūt susijusių su izoliatoriaus darbuotojais, o kai kurios prekės galėjo būti įsigyjamos už kelis ar keliolika kartų didesnę nei rinkos kainą.

Savo pareiškime teisėsaugai R.Kazėnienė taip pat nurodė, kad įstaigoje daug metų iš eilės viešuosius pirkimus laimi tos pačios įmonės: „Oro parametrai“, „Niklita“, „Vipita“, „Tis“, „Tis LT“, „Globinta“, „Arvirita“ ir „Garfus“.

Pareiškime teigiama, kad iš šių bendrovių prekės ir paslaugos kai kuriais atvejais perkamos keliolika kartų didesne nei rinkos kaina.

Įkalinimo įstaigoms maitinimo paslaugas teikianti bendrovė „Niklita“ už pažeistą dalykinę reputaciją iš R. Kazėnienės siekia prisiteisti 6 tūkst. eurų.

R. Kazėnienės skundai tarnyboms ir vieši pareiškimai įsiūbavo patikrinimus kalėjimų sistemos įstaigose, šiuo metu vyksta struktūrinė jos pertvarka.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA