D. Gineikaitė pripažino melavusi ministrei, kad jos girtumas neviršys leistinos normos | Kas vyksta Kaune

D. Gineikaitė pripažino melavusi ministrei, kad jos girtumas neviršys leistinos normos

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Buvusi Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) vadovė Daiva Gineikaitė tuometinę žemės ūkio ministrę Virginiją Baltraitienę tikino, kad po avarijos jos girtumas ligoninėje neviršijo normų.

Piktnaudžiavimu kaltinama D. Gineikaitė trečiadienį teisme pripažino, kad iš tiesų alkotesteriu ligoninėje tikrinta nebuvo.

„Bandžiau ją nuraminti, tikėjausi, kad tikrai bus leistinos ribos“, – paklausta apie šias aplinkybes teismui sakė D. Gineikaitė, kuri patvirtino, kad šis pokalbis tarp jos ir V. Baltraitienės vyko.

„Taip, melavau“, – paklausta prokuroro pridūrė ji.

Nagrinėjant baudžiamąją bylą dėl D. Gineikaitės kraujo mėginio sukeitimo, prokuroro prašymu perklausytas teisėsaugos darytas pokalbio įrašas, kuriame girdima, kaip ministrė D. Gineikaitės prašo papasakoti apie įvykio aplinkybes.

Ši ministrę tikino, kad įvykis buvęs sukeltas specialiai, pripažino, kad iš vakaro dalyvavo darbo vakarėlyje, bet tvirtino, jog po eismo įvykio ji iškart vyko į ligoninę, kur ją seselė patikrino alkotesteriu ir šis rodė „nuliukus“. Ji taip pat sakė, kad paimtas kraujo mėginys, kurio rezultatai paaiškės per dešimt dienų.

Į ligoninę D. Gineikaitė nuvyko jau praėjus numatytam terminui, per kiek laiko su alkotesterio parodymais nesutinkantis vairuotojas gali juos ginčyti. Ji teigia buvusi užlaikyta policijos pareigūnų.

Byloje kaltinama seselė Salomėja Skersienė posėdžio metu patikino, kad alkotesteriu D. Gineikaitės netikrino.

„Mes alkotesterio nenaudojome, tik kraują paėmėme“, – sakė ji.

2016 metų vasarį Kauno apylinkės teismas paskelbė, kad D. Gineikaitė eismo įvykį 2015 metų gruodį Kaune padarė būdama neblaivi. Jai paskirta 1,3 tūkst. eurų bauda ir pusketvirtų metų atimta teisė vairuoti.

Šiuo metu nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje D. Gineikaitė kaltinama piktnaudžiavusi tarnybine padėtimi, kai po avarijos tuometiniam patarėjui Gintarui Jonui Furmanavičiui nurodė padėti nuslėpti jos girtumą ir taip išvengti už tai gresiančios atsakomybės.

Kaltinimo akte nurodyta, jog ji sukurstė piktnaudžiauti tuometinį Kauno klinikinės ligoninės direktorių Gediminą Abeciūną, jo pavaduotoją Kastytį Grigonį, o jiems piktnaudžiauti padėjo vieno iš ligoninės skyrių laikinai einantis pareigas vedėjas Artūras Šulnius ir slaugytoja S. Skersienė.

Šie kaltinamieji anksčiau buvo patraukti atsakomybėn administracine tvarka dėl melagingų parodymų davimo, A. Šulnius ir S. Skersienė pripažinti kaltais antrą kartą paėmę D. Gineikaitės kraujo mėginį, kitiems asmenims administracinės bylos tuomet nutrauktos.

Kitame teismo posėdyje gegužės 24 dieną planuojama sakyti baigiamąsias kalbas.

Savo kaltę byloje pripažįsta tik S. Skesienė ir A. Šulnius: medikas teigia, kad siekdamas nuraminti D. Gineikaitę pasakė slaugytojai paimti antrą jos kraujo mėginį, bet teigė nesitikėjęs, kad ji šiuos sukeis. S. Skersienė pripažįsta, kad kraujo mėginius sukeitė pati. Apie tai medikai prisipažino ir kratas atlikusiems Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnams.

Jie prašo juos nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti pagal artimųjų laidavimą.

Tuo tarpu kiti kaltinamieji neigia savo kaltę: ligoninės vadovai G. Abeciūnas ir K. Grigonis sako, kad tik prašė D. Gineikaitę maloniai aptarnauti, bet jokių neteisėtų nurodymų A. Šulniui nedavė. Gydytojas ir pats sako tokių nurodymų nesulaukęs, o sprendimą dėl antro mėginio priėmęs pats.

D. Gineikaitė sako neprašiusi klastoti duomenų dėl jos girtumo, tik negalėjusi patikėti, kad alkoholio koncentracija kraujyje tokia didelė. Apie tai, kad buvo sukeistas kraujo mėginys, ji sako sužinojusi tik iš žiniasklaidos.

D. Gineikaitė iš pareigų NŽT pasitraukė 2015 metų pabaigoje, kilus skandalui dėl jos neblaivios sukeltos avarijos. Trauktis ją paragino V. Baltraitienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA