Iki sekmadienio Kauną užplūs NATO kariai: trūksta vietų viešbučiuose | Kas vyksta Kaune

Iki sekmadienio Kauną užplūs NATO kariai: trūksta vietų viešbučiuose

R. Tenio nuotr.

Panemunėje vis intensyviau zvimbia kariuomenės ryšininkų technika – Vytauto Didžiojo Jėgerių batalione ruošiamasi kasmetinėms pratyboms „Tvirtas Kobaltas 2018“ (ang. „Steadfast Cobalt 2018“). Kaune jau įsikūrė apie du trečdaliai pratybų dalyvių – iki sekmadienio atvyks likusi dalis, o pirmadienį prasidės aktyvi „Tvirto kobalto“ fazė.

Batalione surengtoje spaudos konferencijoje apie kitą savaitę prasidėsiančias pratybas pasakojo NATO pajėgų Europoje vadavietės vado pavaduotojas ryšiams ir kibernetinei gynybai generolas majoras Wolfgang Renner bei Krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza.

Su džiaugsmu grįžo į Kauną

Lietuviškai karius ir spaudos atstovus pasveikinęs W. Renner pirmiausia dėkojo už Krašto apsaugos ministerijos ir Vytauto Didžiojo Jėgerių bataliono indėlį organizuojant pratybas.

„Ko gero, prisimenate, kad „Tvirtas Kobaltas 2017“ taip pat vyko Kaune. Toks geras buvo priėmimas Lietuvoje, įranga ir pratybų kokybė, kad siūlymas vėl jas surengti čia buvo greitai priimtas“, – sprendimą argumentavo W. Renner.

Pasidžiaugęs vėl galėdamas aplankyti Lietuvą, jis priminė, kad NATO yra gynybos organizacija, besivadovaujanti principu, kad vienos narės puolimas yra viso aljanso puolimas.

„Kasmetinės pratybos „Tvirtas Kobaltas“ yra nepaprastai svarbios NATO vadovavimo struktūrai. Jose išbandomos NATO greitojo reagavimo padalinių komunikacijai skirtos sistemos ir informacijos tinklai. Geras susisiekimas yra esminė tiek sėkmingų ateities pratybų, tiek realių karinių veiksmų sąlyga“, – kalbėjo W. Renner.

Vienos iš pratybų, kurioms klojamas pamatas Kaune – rudenį Norvegijoje vyksiančios „Trident Juncture“ („Trišakė Jungtis“).

Didžiulės svarbos pratybos

E. Kerza pabrėžė, kad tai jau trečias kartas, kai Kaune vyksta „Tvirtas Kobaltas“. „Pratybos rodo, jog Lietuva yra pasiruošusi priimti dideles NATO pajėgas ir sujungti įvairius dalinius. Taip pat demonstruojami augantys aljanso gebėjimai priimti naujus iššūkius – visi suprantame, kad šiais laikais be IT, ryšio, kibernetinių priemonių neįmanoma įgyti pranašumo jokiame kare. Todėl „Tvirtas Kobaltas“ yra kritinės svarbos visai NATO organizacijai“, – šnekėjo Krašto apsaugos viceministras.

Jis užtikrino, kad Lietuva pasiruošusi paramą teikti bet kuriuo metu ir šias pratybas vykdyti kai tik NATO prireiks. „Kuo aljansas stipresnis, geriau pasiruošęs, tuo mūsų šalis saugesnė ir geriau pasirengusi šių dienų iššūkiams“, – tvirtino E. Kerza

Tuo tarpu Lietuvos kariuomenei atstovaujanti eilinė Ieva Čičinskaitė iš „Geležinio Vilko“ brigados Ryšių kuopos papasakojo, kokias užduotis tenka atlikti.

Ryšininkams – vienas įdomiausių metų įvykių

„Šiose pratybose dalyvaujame su IFP kompiuteriniu tinklu – skleidžiamės jį ir testuojame su NATO partneriais. Pati esu kriptografnių priemonių administratorė – rūpinuosi, konfigūruoju ir prižiūriu įrenginius, kurie užšifruoja duomenis, keliaujančius tarp serverių“, – dėstė I. Čičinskaitė.

Šitokios pratybos, anot jos, yra vienas įdomiausių įvykių per visus metus – ryšininkams čia tenka nuveikti daugiau nei kasdieniuose darbuose.

„Užduotys gana specifinės, kadangi kompiuteriniai tinklai, su kuriais dirbame, atitinka aukštus NATO saugumo reikalavimus – mokomės naujų dalykų ir labai džiaugiamės, kad turime progą pasidalinti patirtimi su partneriais“, – pasakojo „Geležinio Vilko“ brigados ryšininkė.

Apsigyvens Kaune ir Birštone

„Tvirtas Kobaltas“ dalyvaus apie 1000 ir civilių iš 25 valstybių, kurie atstovaus 44 NATO daliniams. Pratybos prasidės gegužės 21 d. ir pasibaigs birželio 1 d.

Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo viešųjų ryšių karininkas kpt. Tomas Pakalniškis „Kas vyksta Kaune“ patikslino, kad šiuo metu jau atvykę du trečdaliai – apie 700 – karių. Likusi dalis pratybų dalyvių susirinks iki sekmadienio.

Kariai, kaip ir pernai, apsistos iš viso 25-iuose viešbučiuose. 19 iš jų – Kauno mieste, o likusieji – Birštone. „Už apgyvendinimą sumoka karius siunčiančios šalys, Lietuvai iš tai nekainuoja“, – įdomų aspektą pabrėžė T. Pakalniškis.

Vietos, anot jo, nepritrūkta, nes svečiai išskirstyti įvairiose apgyvendinimo vietose, o dalis, kaip minėta, įkurdinti net ne Kaune. Visgi turint omeny, kad laikinosios sostinės viešbučiuose iš viso siūloma apie 1200 kambarių, o savaitgalį miestas plyšta per siūles renginių gausa, rasti nakvynę gegužės 18-20 dienomis gali būti sudėtinga.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA