Teismo verdikto laukiantis A. Ramanauskas filmuko apie kaunietį J. Statkevičių nebekurtų | Kas vyksta Kaune

Teismo verdikto laukiantis A. Ramanauskas filmuko apie kaunietį J. Statkevičių nebekurtų

delfi.lt 2018/05/11 17:37
DELFI nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Ankstų gegužės 10 d. rytą Vilniaus apylinkės teismas nagrinėjo bylą, kurioje dizaineris Juozas Statkevičius bandė prisiteisti neturtinę žalą iš TV laidų vedėjo Algio Ramanausko, kuris, anot ieškovo, panaudojo jo atvaizdą žeminančiame vaizdo turinyje. Ar ieškinys yra pagrįstas, teismas spręs už poros savaičių. Po beveik 4 val. trukusio posėdžio A. Ramanauskas tądien išskubėjo į spektaklį. Nepaisant to, jis rado laiko atsakyti į žurnalistų klausimus.

„Jeigu jūs patyrinėtumėte Juozo Statkevičiaus leksiką, jūs pamatytumėte, kad jis – būdamas sveikas ir turintis gerą humoro jausmą žmogus, taip pat naudoja keiksmažodžius, kaip ir visi kiti žmonės. Feisbuke ar viešai kalbant. Nenusižengiant autentikai buvo bandoma visa tai padaryti kaip įmanoma panašiau“, – kalbėjo dainelės „Škurlis“ autorius A. Ramanauskas.

Paklaustas, ar bandė kontaktuoti su jį kaltinančiuoju J. Statkevičiumi dar iki pasirodant vaizdo medžiagai internete, TV laidų vedėjas pripažino, kad ne.

„Aš, tiesą sakant, išsigandau. Ko? Išsigandau, kad kai jam paskambinsiu, jis mane pasiųs labai toli, gal bus pykčio protrūkis. Galbūt man reikėjo paskambinti, galbūt tai mano kaltė“, – svarstė jis.

Dar nagrinėjant bylą, A. Ramanauskas tikino save laikantis ne tik prodiuseriu, bet ir aktoriumi bei menininku, kuris savo kūrinį vertina kaip humorą. Šių savo žodžių jis neišsigynė ir bendraudamas su žiniasklaida.

„Pirmiausia šis klipas buvo sukurtas kaip humoro pliūpsnis, buvo norėta pasijuokti. Taip pat savyje jis turi gana aiškiai išreikštą socialinį, politinį, filosofinį pranešimą žiūrovui, kad kūrėjas – šiuo atveju aš ir mano kolega Justas Mamontovas – neigiamai vertina tai, kaip Juozas Statkevičius šmeižia mūsų šalį“, – sakė jis.

„Žmonės mano, kad kinematografija yra tik pusantros valandos ir ne mažiau vaidybinis filmas, kurį mes matome kino teatruose. Tai nėra visai tiesa. Kinas gali būti ir penkių sekundžių klipas, nufilmuotas mobiliuoju telefonu. Svarbiausia, kad kinas būtų vaidybinis. Vadinasi, turi būti fiktyvus personažas, kurį vaidina aktorius, sakantis parašytą scenaristo tekstą. Tada tai yra kinas, net jeigu jis trunka dvi minutes.

Kitaip sakant, šis klipas yra filmas. Aišku, jis nėra pilno metro filmas ir jis neturi didelio biudžeto, bet jis yra kinas. Tai – meno kūrinys. Galbūt labai blogas, galbūt kam nors jis labai nepatinka, galbūt žemo meninio lygio, tačiau tai yra meno kūrinys“, – tikino A. Ramanauskas.

Jeigu būtų galima laiką atsukti atgal, juodu humoru garsėjantis komikas prisipažino, kad tokio paties vaizdo klipo apie J. Statkevičių, ko gero, nebekurtų.

„Aš labai paprastai pasakysiu – nebekurčiau. Nors ir jaučiuosi teisus iki šiol. Niekas nenori to laiko gaišimo, niekas nenori mokėti teisininkams, niekas nenori nervintis. Aš nervinuosi, manau, kad ir Juozas taip pat. Tai niekam nėra reikalinga. Nebedaryčiau taip. Bet to nepadaręs, manau, kad būčiau nusižengęs politiškumui, būčiau buvęs bailys“, – mąstė atsakovu tapęs A. Ramanauskas.

Pramogų pasaulio atstovas yra įsitikinęs, kad bene garsiausias šalies dizaineris ir kostiumų dailininkas J. Statkevičius yra viešas žmogus, todėl jis, kaip ir visi kiti šiame versle besisukantys asmenys, turi suprasti, kad kritika yra populiarumo kaina.

„Aš neabejoju, kad tai yra viešas asmuo. Aš suprantu logiką jo atstovų, sakančių, kad tas viešas asmuo būna skirtingų lygių. Taip. Bet viešųjų žmonių daroma įtaka yra labai įvairi. Juozas Statkevičius, mano galva, yra žmogus, kuris turi didžiulę auditoriją, jis yra daug ko mėgstamas ir jis kalba dalykus, kurie gali žymiai labiau paveikti visuomenę ir tuos pačius Seimo sprendimus, ilgo laiko perspektyvoje, nei paprasto prokuroro, kuris pagal įstatymą yra viešas asmuo.

Kitaip sakant, aš manau, kad Juozas Statkevičius yra labai viešas asmuo ir jis turi susitaikyti su tuo, kad kritika juo atžvilgiu yra ženkliai išplėsta, jis turi atlaikyti smūgį. Jis leptelėjo, kad Lietuvoje tėra 1,5 mln. gyventojų, jis minėjo, kad lenkai ir braliukai latviai yra mūsų priešai. Negražu meluoti, o kai tai padarai – tu neturi stebėtis, kad tu gauni atitinkamą atoveiksmį. Laikyk smūgį, Juozai“, – dėstė jis.

Paklaustas, kokios bylos baigties tikimasi, A. Ramanauskas nepraranda vilties, kad teismas šį ieškinį gali pripažinti nepagrįstu. „Matot, mes su šia byla darome istoriją. Galutinis sprendimas bus labai svarbus precedentas, kuriuo bus vadovaujamasi ateityje. Aš labai tikiuosi, kad teismas pasielgs teisingai ir nepatenkins ieškovo prašymo. Visų mūsų demokratijos labui, – DELFI sakė humoristas ir netrukus tęsė.

– Aš nesakau, kad turime teisę kažką dergti, bet tai yra tas atvejis, kuomet viešas asmuo leptelėjo labai negražius dalykus ir susilaukė atitinkamos kritikos meno forma, o jis įsižeidė“.

Teismo posėdyje teisėja pirmiausia konfliktuojančių vyrų klausė, ar yra galimybė susitarti taikiu būdu, pasiūlydama ieškovui ir atsakovui pakalbėti asmeniškai už teismo posėdžio ribų, tačiau J. Statkevičius tokios galimybės atsisakė ir iki šiol reikalauja 10 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo.

Kitas teismo posėdis numatomas gegužės 30 d.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA