Ar darbdavys gali be darbuotojo sutikimo sumažinti atlyginimą? | Kas vyksta Kaune

Ar darbdavys gali be darbuotojo sutikimo sumažinti atlyginimą?

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Darbdavys nori sumažinti man atlyginimą. Aišku aš nenoriu, kad atlyginimas man būtų sumažintas, tačiau darbdavys grasina atleisti iš darbo, jeigu ir toliau nesutiksiu su algos sumažinimu. Norėčiau sužinoti, kaip šioje situacijoje man reikėtų pasielgti?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Kiekvienoje darbo sutartyje turi būti susitarta dėl darbo funkcijos, darbo apmokėjimo ir darbovietės, kitaip tariant šalys turi susitarti dėl būtinųjų darbo sutarties sąlygų. Darbdavys negali sumažinti atlyginimo be rašytinio Jūsų sutikimo, kadangi atlyginimo keitimas yra viena iš aukščiau minėtų būtinųjų darbo sutarties sąlygų. Lietuvos Respublikos darbo kodekso 45 str. 1 d. numatyta, kad pakeisti būtinąsias darbo sutarties sąlygas, papildomas darbo sutarties sąlygas, nustatytą darbo laiko režimo rūšį ar perkelti darbuotoją dirbti į kitą vietovę darbdavio iniciatyva galima tik su darbuotojo rašytiniu sutikimu. Remiantis minėto straipsnio dalimi, darbdavys keisdamas Jūsų atlyginimo dydį privalo gauti Jūsų rašytinį sutikimą.

Darbuotojo sutikimas arba nesutikimas dirbti pasiūlytomis pakeistomis būtinosiomis ar papildomomis darbo sutarties sąlygomis, kitos rūšies darbo laiko režimu ar kitoje vietovėje turi būti išreikštas per darbdavio nustatytą terminą, kuris negali būti trumpesnis negu penkios darbo dienos.

Darbuotojo atsisakymas dirbti pasiūlytomis pakeistomis sąlygomis, gali būti laikomas priežastimi nutraukti darbo santykius darbdavio iniciatyva be darbuotojo kaltės šio kodekso 57 straipsnyje nustatyta tvarka. Kita vertus, darbuotojo atsisakymas dirbti už sumažintą darbo užmokestį negali būti laikomas teisėta priežastimi nutraukti darbo sutartį (LR DK 45 str. 2 d.). Taigi darbo kodeksas nenumato darbdaviui galimybės teisėtai atleisti savo darbuotoją vien dėl to, kad šis nesutiko dirbti už sumažintą darbo užmokestį.

Jeigu darbdavys vis dėlto neteisėtai sumažintų Jums atlyginimą be Jūsų sutikimo, dėl neteisėto darbo sutarties pakeitimo darbuotojas turi teisę kreiptis į darbo ginčus nagrinėjantį organą, prašydamas įpareigoti darbdavį vykdyti darbo sutartį ir atlyginti atsiradusią žalą. Darbuotojui to nepadarius per tris mėnesius nuo to momento, kai darbuotojas sužinojo ar turėjo sužinoti apie jo teisių pažeidimą, laikoma, kad darbuotojas sutiko dirbti pasiūlytomis pakeistomis darbo sąlygomis (LR DK 45 str. 3 d.).

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome atvykti į advokatų kontorą „ADVOCATERA“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros „ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA