Kalėjimo tuoktuvės su Matuko motina: žurnalistės žudikas kelia bangas | Kas vyksta Kaune

Kalėjimo tuoktuvės su Matuko motina: žurnalistės žudikas kelia bangas

delfi.lt 2018/05/07 15:34
Asociatyvi / DELFI montažas

Balandžio pabaigoje žiniasklaidoje pasklido garsas apie Lukiškėse planuojamą šventę. Šaltiniai išdavė, kad ketina tuoktis už dvigubą žmogžudystę 20-ies metų laisvės atėmimo bausme nuteistas Nerijus Kalaušis ir nužudyto Matuko motina Monika Kaziukaitytė. Tačiau pirmadienio rytą N. Kalaušis sukurpė laišką, kuriame neigia vestuves.

„Informuoju, kad tai visiškas melas, neatitinkantis tikrovės. Aš nesiruošiu ir ateity nežadu tuoktis su minėta asmenybe“, – laiške rašo nuteistasis.

Dėl pasirodžiusios informacijos „TV pagalbos“ žurnalistės ir jos artimo draugo žudikas teigė kreipęsis ir į prokuratūrą, ir į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą.

Tačiau Lukiškių kalėjimo, kuriame bausmę atlieka N. Kalaušis, darbuotojas dar praeitą savaitę teigė, kad vestuvės planuojamos, o skundų rašymas tiesiog praskaidrina liūdną nuteistojo kasdienybę.

Dienas leidžia ten pat

Primename, kad balandžio 25 dieną DELFI sužinojo apie N. Kalaušio (40 m.) ir M. Kaziukaitytės (24 m.) planus tuoktis.

Nors Kalėjimų departamento pareigūnai neišduoda dar nenuteistos nužudyto Matuko motinos laikymo vietos, redakcijos žiniomis, ji dienas leidžia Lukiškių tardymo izoliatoriuje. Ten ji laukia teismo sprendimo. M. Kaziukaitytei pateikti kaltinimai dėl sūnaus nužudymo.

Įtariamieji susirašinėja laiškais, o jeigu jų kamerų langai išeina į tą pačią pusę, N. Kalaušis ir M. Kaziukaitytė gali bendrauti susišūkaudami.

Jeigu įvyktų vestuvės, jiems būtų suteikiama teisė pasimatyti. Pataisos namuose leidžiamas vienas intymus pasimatymas kartą per du mėnesius, kuris gali trukti visą parą. Kalėjime sąlygos griežtesnės – nuteistiesiems per tą patį laikotarpį leidžiama pasimatyti tik 4 valandoms.

Beje, anot kalėjimo direktoriaus pavaduotojo Romo Ostanavičiaus, santuokos už grotų nėra retenybė – kiekvieną mėnesį jų užregistruojama po 1–2. Vestuvių suaktyvėjimas, kalba direktoriaus pavaduotojas, pastebimas šylant orams.

Nors didžioji dalis tuoktuvių įvyksta tarp kalinių ir laisvėje esančių jų gyvenimo draugių, pasitaiko atvejų, kada tuokiasi ir poros, visąlaik bendravusios laiškais.

Teigia, kad nesituoks

Tačiau DELFI redakciją pasiekusiame laiške iš Lukiškių N. Kalaušis neigia savo planus tuoktis. „Šie straipsniai sukėlė didelę moralinę žalą man ir mano nepilnametei dukrai“, – rašoma nuteistojo laiške (kalba netaisyta).

Jis teigia, kad straipsnyje jis buvo apšmeižtas, o pačio nuotraukos iš teismo posėdžių – „iškraipytos“.

„Jau kreipiausi į prokuratūrą ir Žurnalistų etikos tarnybą, kad atliktų tyrimą dėl paskelbtos melagingos informacijos. Todėl prašau kuo skubiau panaikinti šiuos straipsnius, panaikinti mano atvaizdus ir paneigti šią informaciją“, – prašo N. Kalaušis.

Švaistosi skundais – neįtiko kalėjimo šluotos ir tualetinis popierius

Tačiau Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo administracijos darbuotojai dar praeitą savaitę teigė, kad minties tuoktis N. Kalaušis ir M. Kaziukaitytė neišsižadėjo, o panašiais laiškais ir skundais tarnyboms „TV pagalbos“ žurnalistės žudikas švaistosi nuolat.

Pavyzdžiui, 2016-ųjų lapkritį nuteistasis į teismą padavė Lietuvos valstybę. Vyras reikalavo atlyginti patirtą neturtinę žalą dėl įkalinimo įstaigoje esą taikytų nežmogiškų kalinimo sąlygų. Tuomet jis prašė priteisti 6 tūkst. eurų.

Savo skunde N. Kalaušis dėstė 2004-aisiais pusę metų kalėjęs nežmoniškomis sąlygomis – kamera neatitiko higienos normų, buvo per maža, dviaukštės lovos buvo be kopėtėlių, todėl buvo sunku užsiropšti ant viršutinio gulto.

Skunde taip pat buvo teigiama, kad įkalinimo įstaigoje visąlaik degė šviesa, dėl šios priežasties jis tapęs irzliu. Jo netenkino ir kalėjimo inventorius – kameroje neva nebuvo stalo, o prie šluotos, skirtos tvarkytis kamerą, nebuvo pritvirtintas kotas.

N. Kalaušio netenkino ir tualetinis popierius – esą buvo duodamas tik vienas rulonas per mėnesį, tačiau jo užtekdavo tik trims dienoms.

Tačiau N. Kalaušiui tąkart gauti pinigų iš valstybės nepavyko – teismas konstatavo, kad kalinys skundėsi labai senais įvykiais, todėl skundas nebuvo patenkintas.

Sąlygos Lukiškėse jam užkliuvo ir 2017-aisiais. Tada jis teigė, kad tardymo izoliatoriuje-kalėjime jam nebuvo suteiktos sąlygų pasimatyti su nepilnamete dukra, tualetas nėra atitvertas sienele, taip pat įkalinimo įstaigoje per mažai sporto salių.

Šį N. Kalaušio skundą teismas patenkino tik iš dalies, tačiau prašyto 3 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo negavo.

Spalvingos biografijos

Primename, kad N. Kalaušis didelio visuomenės dėmesio sulaukė 2014 metais, kai buvo apkaltintas sunkiai protu suvokiamu nusikaltimu – dviguba žmogžudyste.

Žiaurus nusikaltimas buvo įvykdytas naktį į gruodžio 27-ąją, tada N. Kalaušis atėmė 31 metų „TV pagalbos“ žurnalistės Viltės Stankutės–Butkienės ir jos gero draugo Giedriaus Pavasario gyvybes. Policija jau kitą dieną įtariamąjį sulaikė ir apkaltino žiauriu dviejų žmonių nužudymu.

Lietuvą sukrėtusi dviguba žmogžudystė buvo įvykdyta Kauno rajono Giraitės kaime. Name, kuriame gyveno žinoma žurnalistė, buvo rasti du, kaip įtariama, daugiau nei parą neaptikti moters ir vyro kūnai.

2016 metais Kauno apygardos teismas baigė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje N. Kalaušis buvo kaltinamas nužudęs žurnalistę V. Stankutę ir kartu su ja buvusį G. Pavasarį. Žiaurų nužudymą įvykdžiusiam N. Kalaušiui teismas skyrė 20 metų laisvės atėmimo bausmę, taip buvo įvertintos dviejų jaunų žmonių gyvybės.

M. Kaziukaitytė į teisėsaugos akiratį pakliuvo 2017-aisiais. Įtariama, kad ji su savo sugyventiniu Gediminu Konteniu surengė mirtiną egzekuciją keturmečiui Matui. Sugyventiniai aiškino, kad smurto protrūkis įvyko dėl netaisyklingai vaiko ištartų skaičių mokantis.

Dabar galimai būsima nuotaka įtariama mažamečio šeimos nario nužudymu ir piktnaudžiavimu tėvų teisėmis.

Mato egzekucija vyko dieną. Ekspertai išsiaiškino, kad mušant vaiką buvo naudojami ir kumščiai, ir kiti daiktai. G. Kontenis aiškino, kad kankino vaiką ir diržu, ir telefono įkrovikliu. Jis vaiką talžė ir vonioje, kur vaikas griuvo ir galva trenkėsi į radiatorių.

M. Kaziukaitytė po egzekucijos Matą tiesiog paliko su sugyventiniu – manė, kad sužalojimai nėra rimti. Grįžusi pamatė, kad jos sūnaus būklė labai bloga – iš ausų ir nosies pradėjo bėgti kraujas, berniukas ėmė vemti.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA