Ministerija su medikais sutarė dėl mažiausio gydytojų ir slaugytojų atlyginimo | Kas vyksta Kaune

Ministerija su medikais sutarė dėl mažiausio gydytojų ir slaugytojų atlyginimo

BNS 2018/05/04 17:02
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) su keliomis medikų profesinėmis sąjungomis penktadienį pasirašė susitarimą, kuriuo apibrėžta, kiek mažiausiai turi uždirbti gydytojai ir slaugytojai.

Ministerijoje penktadienį ant Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos šakos kolektyvinės sutarties priedo parašus padėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Lietuvos gydytojų sąjungos valdybos narė Laimutė Vaidelienė, dar kelių profesinių sąjungų atstovai.

Nuo gegužės mėnesio gydymo įstaigoms numatyta daugiau mokėti už suteikiamas sveikatos priežiūros paslaugas, o penktadienį pasirašytu susitarimu tikimasi gydymo įstaigų gautas papildomas lėšas skirti medikų atlyginimams didinti.

„Teisiškai, aš manau, (atlyginimų didinimo – BNS) garantija yra absoliuti, nes tai įsigalioja kaip teisės aktas. Iš tikrųjų tai yra susitarimas, ir gydymo įstaigos jo negali nesilaikyti. Profesinės sąjungos dėl jo nesilaikymo gali kreiptis teisinėmis priemonėmis į teismą ir reikalauti, kad būtų laikomasi susitarimo, tad kokių nors rizikų mes patys nematome“, – po kolektyvinės sutarties priedo pasirašymo žurnalistams sakė ministras A. Veryga.

Anot jo, susitarime apibrėžta, kad gydytojo užmokesčio pastovioji dalis arba vadinamosios grindys iki mokesčių turės siekti mažiausiai 1 tūkst. eurų, slaugytojo su aukštuoju išsilavinimu – 700 eurų, be aukštojo išsilavinimo – 600 eurų. Medikų algą taip pat sudaro įvairūs priedai.

„Svarbu, kad susitarta dėl pastoviosios dalies, kuri dažniausiai ir keldavo daugiausiai diskusijų (…). Tai reiškia darbuotojams tam tikrą saugumą – būtent pastoviosios dalies „grindų“ nustatymas, manau, čia yra esminis momentas“, – teigė ministras.

Lietuvos gydytojų sąjungos atstovė L. Vaidelienė sakė, kad šis medikų atlyginimų didinimas – ne paskutinis tikslas. Anot jos, algos po 20 proc. turėtų didėti ir 2019, ir 2020 metais. „Mes labai tikimės, kad tai bus kito žingsnio pradžia, ir mes vėl sėsime prie derybų stalo toliau kalbėtis“, – teigė ji.

Susitarimo penktadienį nepasirašė Lietuvos medikų sąjūdis. Ministro aiškinimu, taip yra dėl to, kad ši organizacija nėra profesinė sąjunga.

Medikų sąjūdis praėjusią savaitę prie Seimo rengė mitingą ir reikalavo, kad valdžia teiktų realų prioritetą sveikatos apsaugai, skirdama tam tinkamą finansavimą. Šiame mitinge dalyvavo ir kai kurių penktadienio susitarimą pasirašiusių organizacijų atstovai.

Ir mitinge dalyvavusi, ir susitarimą pasirašiusi Medicinos įstaigų darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ vadovė Jolanta Keburienė sakė, kad artimiausiais mėnesiais medikai neturėtų protestuoti. „Manau, kad turime apsiprasti ir bent jau keletą mėnesių duoti susivokti, bet turime stebėti, kas vyksta įstaigose“, – teigė ji.

Valstybinė ligonių kasa (VLK) nurodo, kad asmens sveikatos priežiūros paslaugų bazinės kainos padidintos ne mažiau kaip 10 procentų. Vyriausybė yra paskelbusi, kad nuo gegužės 1-osios medikų atlyginimai vidutiniškai turėtų didėti 20 proc., prioritetą teikiant mažiausiai uždirbantiesiems.

Ministerijos duomenimis, praėjusių metų antrą pusmetį gydytojų vidutinis darbo užmokestis siekė 1564, slaugytojų – 793 eurus. Anot VLK, medikų algoms didinti nuo gegužės papildomai numatyta beveik 100 mln. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA