Kalbininkai nutarė – nuo šiol Gruziją galima vadinti kitaip (atnaujinta) | Kas vyksta Kaune

Kalbininkai nutarė – nuo šiol Gruziją galima vadinti kitaip (atnaujinta)

BNS 2018/05/03 15:32
Asociatyvi / 50mm.lt nuotr.

Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK) ketvirtadienį patvirtino alternatyvų Gruzijos pavadinimą – šią šalį galima vadinti ir Sakartvelas. Tai BNS pranešė VLKK vadovas Audrys Antanaitis.

Anot jo, kartu su naujuoju pavadinimu patvirtinta, jog gruzinų tauta galės būti vadinami kartvelais, visos Gruzijos gyventojai – sakartveliečiai.

„Kartvelai yra ta pagrindinė tauta, kuriuos vadiname gruzinais. Bet ten gyvena ir megrelai, svanai, abchazai ir osetinai. Tad bus gruzinai arba sinonimas – kartvelai, o piliečiai, apimant svanus, megrelus, osetinus ir abchazus, jie – sakartveliečiai“, – paaiškino A. Antanaitis.

Komisija konsultavosi su Gruzijos ambasada, perdavusia ir Gruzijos kalbininkų poziciją. Šalies ambasada BNS perduotame komentare pirmą kartą oficialiai prisistatė naujuoju pavadinimu.

„Sakartvelo ambasada Lietuvos Respublikoje sveikina gegužės 3 dieną Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) patvirtiną alternatyvų Gruzijos pavadinimą – nuo šiandienos mūsų šalį galima vadinti Sakartvelas“, – džiaugiamasi pranešime.

Ambasada pabrėžia, kad „šis žingsnis yra ypatingai simbolinis, atsižvelgiant į Gruzijos ir Lietuvos tvirtą bendradarbiavimą ir išskirtinę draugystę“.

„Taip pat tai unikalus gestas iš Lietuvos Respublikos pusės, skirtas Gruzijos nepriklausomybės atkūrimo ir Pirmosios Demokratinės Respublikos įkūrimo šimtmečiui, kurį minime 2018 metų gegužės 26 dieną“, – teigia ambasada. VLKK dar balandį apsisprendė, kad Gruzija liks oficialus šios valstybės pavadinimas, tačiau bus leidžiamos ir alternatyvos.

A. Antanaitis, anksčiau minėjęs, kad naujasis alternatyvus pavadinimas bus leidžiamas vartoti ir oficialiuose raštuose, sako, kad net ir po komisijos sprendimo oficialus šalies pavadinimas lieka Gruzija.

Visgi Užsienio reikalų ministerija (URM) neilgai trukus pranešė, kad žada raštvedyboje naudoti patvirtintą alternatyvų Gruzijos pavadinimą – Sakartvelą. „Ministro Lino Linkevičiaus pavedimu URM raštvedyboje ketinama naudoti Sakartvelo pavadinimą“, – BNS ketvirtadienį sakė užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

A. Antanaičio žiniomis, tai yra pirmas kartas Europos Sąjungoje, kai valstybė įteisina alternatyvų kitos valstybės pavadinimą. Kartu jis pabrėžė, jog viešojoje erdvėje abu pavadinimai tampa lygiaverčiai.

Anot jo, pasirinktas vyriškosios giminės variantas, kadangi žodyje „Sakartvelija“ būtų dukart pažymėta kuopinė reikšmė – gruzinų kalbos priešdėliu „sa“ ir lietuviška priesaga „ija“, „Sakartvela“ atmesta dėl klaidinančio kirčiavimo, „Sakartvelo“ – dėl nelietuviškos galūnės.

VLKK su URM ir Gruzijos ambasada ruošiasi plačiau pristatyti sprendimą ir visuomenei. Tikimasi, kad žmonės įpras prie naujojo pavadinimo ir po 20-30 metų bus pasirinktas vienas variantas.

„Neoficialios apklausos rodo, kad jaunimas pritaria daugiau Sakartvelo pavadinimui, vyresnieji, kurie įpratę, moka rusų kalbą – jie yra už Gruziją. Bet suprantama, kad keisis kartos, keisis ir požiūriai“, – sakė jis. Naudoti kitą šalies pavadinimą, artimą gruzinų kalbai, prašė Gruzija, sakydama, kad dabartinis yra rusiškas.

VLKK anksčiau buvo išaiškinusi, kad pagrindo keisti Gruzijos pavadinimą lietuvių kalba nėra, nes dabartinė versija turi ilgą vartojimo istoriją ir savitą, prie lietuvių kalbos derančią formą, o autentiško pavadinimo Sakartvelo oficialiai nevartoja jokia Europos Sąjungos valstybė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA