Gegužės 1-oji: nieko nereiškiantis laisvadienis poilsiui, tvarkymuisi, apsipirkimui | Kas vyksta Kaune

Gegužės 1-oji: nieko nereiškiantis laisvadienis poilsiui, tvarkymuisi, apsipirkimui

Organizatorių nuotr.

Kalbinti kauniečiai gegužės pirmąją švenčiamos Tarptautinės darbo dienos su sovietmečiu nebesieja, bet jos nešvenčia bei niekaip kitaip nepamini. Daugeliui tai tiesiog laisva diena, kurios naudą arba žalą jie vertina grynai iš praktinės pusės.

Prekybos miestelyje „Urmas“ sutiktų kauniečių ir miesto svečių nuomonės dėl to ar gerai, kad gegužės 1-oji yra nedarbo diena, išsiskyrė. Vieni tai vertino kaip dar vieną progą pailsėti, kiti piktinosi, kad dėl nedarbo dienų mažėja jų pajamos.

Sutuoktiniai Paulius ir Renata nėra patenkinti esama šios šventės paminėjimo tvarka. „Dirbu valdiškame darbe ir man gegužės 1-ąją laisvadienio nereikia. Juk už tą dieną niekas nemoka. Juo labiau, kad šiemet ji yra viduryje darbo savaitės. Ką veiksim gegužės 1-ąją, dar nežinome. Priklausys ir nuo oro. Tačiau jei jau yra laisva diena, tai ji turėtų būti laisva visiems – parduotuvėse ir kavinėse. Gegužės 1-oji istoriškai man jokių asociacijų nekelia, tai – tiesiog laisva diena“, – savo požiūrį dėstė Paulius.

Tuo tarpu jo žmonai Renatai atrodo, kad jei jau yra tokie laisvadieniai, būtų geriau juos jungti į ilguosius savaitgalius. „Man – jokio skirtumo, auginu vaikus, tad man visos dienos – kaip laisvadieniai. Bet su vyru neseniai kalbėjome, kad būtų geriau, jei už tą dieną būtų galima atidirbti šeštadienį ir tada, jei jau laisva, tai galėtų būti ilgasis savaitgalis“, – sakė moteris.

Tuo tarpu kitas pašnekovas, Žydrūnas, teigė manantis, kad Lietuvoje nėra per daug laisvadienių, todėl gerai, kad gegužės 1-oji yra nedarbo diena.

„Tačiau man svarbu, kad gegužės pirmąją dirbtų aptarnaujantis personalas – kavinės, prekybininkai. Pats šią dieną leisiu laiką su šeima. Dirbu privačiame versle samdomu darbuotoju, man mano darbas patinka, bet nematau nieko blogo, jei bus vienu laisvadieniu daugiau“, – sakė pašnekovas.

Dar viena pašnekovė, Gintarė, taip pat neprieštaravo, kad gegužės 1-oji būtų nedarbo diena. „Aš apskritai norėčiau, kad būtų priimtas įstatymas, kuriuo vadovaujantis per šventines ar atmintinas dienas laisvadieniai būtų visiems. Dar daugiau – manau, kad net sekmadieniais reikia padaryti nedarbo dieną visiems, gal galėtų dirbti tik kelios budinčios parduotuvės. Jei yra laisvadienis, šventė – ji turi būti visiems. Labai norėčiau, kad toks supratimas kada nors ateitų“, – kalbėjo Gintarė.

Savo mintimis sutikusi pasidalinti Laura taip pat teigiamai vertino gegužės pirmąją kaip nedarbo dieną. „Pati dirbu draudimo srityje, tad savo darbą galiu atlikti ne tik biure, tačiau ir iš namų. Bet man tik antradienis bus laisvadienis, o pirmadienį – dirbsiu. Asmeniškai man darbas yra šventė“, – tvirtino pašnekovė.

Daugelis aukščiau minėtų ir kitų kalbintųjų sakė laisvą laiką išnaudosiantys aplinkos, namų, kapų tvarkymui, pabuvimui su šeima, apsipirkimui. Labiausiai šia nedarbo diena piktinosi dirbantieji valandiniu tvarkaraščiu, bet dauguma galimybę tądien nedirbti vertino teigiamai.

Prekybos miestelio „Urmas“ marketingo vadovas Jonas Plenta sako, kad gegužės pirmosios laisavadienį išties daug žmonių išnaudoja papildomam apsipirkimui. „Ir laikotapis toks, kai reikia įvairių pirkinių – tiek pavasarinių, vasarinių drabužių, įvairių daržo, sodo reikmenų, artėja Motinos diena“, – pastebėjo pašnekovas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA