Kaune susirinkusias moteris A. Smetona būtų pavadinęs „suvyrėjusiomis“ (foto) | Kas vyksta Kaune

Kaune susirinkusias moteris A. Smetona būtų pavadinęs „suvyrėjusiomis“ (foto)

R. Tenio nuotr.

Šiandien Kauno įgulos karininkų ramovėje susirinko Verslo moterų tinklo atstovės iš visos Lietuvos – čia vyksta konferencija „Moteris versle 100/10“, skirta Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui ir Verslo moterų tinklo 10-mečiui pažymėti.

Renginys šmaikščiai atidarytas pranešimą apie iškilias Lietuvos moteris Pirmojoje Lietuvos Respublikoje skaičiusios Vilniaus Universiteto Kauno fakulteto profesorės Virginijos Jurėnienės pacituotomis LR prezidento Antano Smetonos mintimis. Šios ne tik kėlė susirinkusios moteriškos auditorijos šypsenas, bet ir tapo leitmotyvu kitiems pranešėjams.

„Moteris, išeidama už šeimos ribų, ypač dirbdama vyrišką darbą, vyrėja, tuo tarpu ši suvyrėjusi moteris, kaip ir sumoteriškėjęs vyras, yra nuokrypis nuo paskirties idealo“, – taip 1928 m. žurnale „Naujoji Romuva“ (Nr. 18 (380)) rašė garbus vyras.

Citata įkvėpė ir kitos pranešėjos, žinomos ekonomistės Rūtos Vainienės pajuokavimą šia tema, kuri baigdama pranešimą apie šeštąją pramonės revoliuciją ir ekonomikos ciklus, susijusius su inovacijomis pramonėje, sakė padariusi lemtingą išvadą, kad kartais gali būti didelis skirtumas tarp trumposios „i“ ir jos ilgojo „y“ varianto.

„Moteris – virėja ir moterys – vyrėja“, – prieš verslių ir veiklių moterų auditoriją žodžiais žongliravo R. Vainienė, linkėjusi konferencijos dalyvėms daugiau pasitikėjimo savimi.

Renginyje apie vyrų dominavimą vadovaujančiuose postuose, mokamus didesnius atlyginimus vadovams vyrams nei vadovėms moterims, o taip pat padrąsinimą, kad moterų versle daugėja, o vadovaujančiuose postuose jau yra apie 15 proc. ir šiuo rodikliu Lietuva ne taip smarkiai atsilieka nuo kitų pažangių pasaulio valstybių (pvz. JAV sudaro apie 20 proc.) išsakė dienraščio „Verslo žinios“ vyriausiasis redaktorius Rolandas Barysas, linkėjęs, kad Lietuvos metų CEO titulą vieną dieną užimtų moteris.

„Pasisakau už vyrų ir moterų balansą visur, nes tai kuria pridėtinę vertę verslui. Įrodyta, kad įmonės, kuriose tarp vadovių yra moterų – pelningesnės, todėl tai žinodamas ir būdamas akcininku tikrai rinkčiausi darbuotoją ne pagal lytį, o pagal gebėjimus ir darbui reikalingas kompetencijas“, – sakė verslo leidinio vadovas.

Su konferencijos dalyvėmis mintimis ir patirtimis dalinosi ir kitos žinomos asmenybės – Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis, brolis vienuolis ir kunigas Astijus Kungys, psichoterapeutas Andrius Kaluginas.

Konferencijos pabaigoje dalyvės rinksis Kauno „Lexus“ atstovybėje, kur neformalioje aplinkoje bus pakviestos ne tik aptarti dienos įspūdžius ir išgirstas mintis, bet ir tarpusavyje dalintis idėjomis, užmegzti verslo ir draugystės ryšius ar tiesiog maloniai pabendrauti. Iš esmės tokiu tikslu prieš dešimtmetį ir buvo sukurtas prie Lietuvos pramonės prekybos ir amatų rūmų veikiantis Verslo moterų tinklas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA