Verslininkių renginys: Kaune moterys visada buvo stiprios asmenybės | Kas vyksta Kaune

Verslininkių renginys: Kaune moterys visada buvo stiprios asmenybės

Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Šį penktadienį Kauno įgulos karininkų ramovėje vyksiančioje konferencijoje susitiks verslios kaunietės. „Moteris versle 100/10” renginys skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui ir Verslo moterų tinklo 10-mečiui pažymėti.

„Nors daugiausiai dėmesio bus skirta moterims versle, tačiau į renginį kviečiami atvykti visi norintieji ir besidomintieji verslu”, – pokalbį pradėjo viena iš konferencijos organizatorių, Verslo moterų tinklo steigėja Fausta Šeputytė.

Konferencija vyks visą dieną, pranešimus joje skaitys dvasininkai, ekonomistai, istorikai bei sociologai.

Kauno įgulos karininkų ramovė./R. Tenio nuotr.

Žinomi pranešėjai

Renginyje žiniomis dalinsis savo srities profesionalai ir praktikai: istorikės prof. Virginija Jurėnienė ir dr. Ingrida Jakubavičienė, ekonomistė Rūta Vainienė, „Verslo žinių” vyriausiasis redaktorius Rolandas Barysas, UAB „Aconitum“ savininkė ir generalinė direktorė dr. Rima Balanaškienė, brolis kunigas Astijus Kungys, psichoterapeutas Andrius Kaluginas, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis, mados prekių ženklų ekspertė Victoria Dias ir kiti.

Bus aiškinamasi ką šeštoji ekonomikos banga žada moterims; taip pat gvildens temas apie lyderystę ir drąsą, stereotipinius lyčių vaidmenis versle, kaip sudominti investuotojus Lietuva bei kt. temos.

Dalyviai diskutuos, kodėl vis dar neturima Lietuvoje metų CEO moters; kokie yra moterų lyderių pranašumai, santykis su vyrais versle.

Apžvelgs moterų verslus tarpukariu

Įdomu, kad konferencijoje bus aptariama ne tik dabartis, bet ir tarpukaris. Istorikė prof. V. Jurėnienė kalbės apie moteris Pirmojoje Lietuvos Respublikoje, pristatys organizacijas, anuomet skatinusias verslumą, aptars jų indėlį į valstybės gyvenimą; apžvelgs Seime svarstytus įstatymus skatinusius arba ribojusius moterų įsitraukimą į darbo rinką.

Istorikė dr. I. Jakubavičienė pristatys moterų verslus tarpukario Kaune: nuo siuvyklos iki gydyklos. Dėmesį ji skirs garsiajai E. Trejienės siuvyklai ir L. Rozenfeldienės skrybėlių salonui, mat anuomet šios įstaigos diktavo madas. Kita jos tema – apie lietuviškos kosmetikos kūrėją M. Nikolskienę. Bus apžvelgti ir kiti moterų tarpukario verslai: privatūs vaikų darželiai ar vaikų sanatorijos, taip pat laikraščių leidyba.

Viena iš renginio organizatorių F. Šeputytė./Asmeninio archyvo nuotr.

Ragina moteris išdrįsti

Viena iš renginio organizatorių, verslininkė F. Šeputytė pasakojo daugybę metų dirbanti su Vakarų šalimis, seniau darbavosi metalo ir gumos apdirbimo pramonės srityje, kuri dar laikoma vyrų veiklos sritimi. „Moterys pačios renkasi būti versle ar ne. Žinoma, reikia drąsos ir didesnio pasitikėjimo. Visgi, dar gajus požiūris, kad lytys turi vaidmenis ir savo veiklos zonas: statistiškai moterys daugiau dirba grožio industrijoje, maitinimo ar lengvosios tekstilės srityse. Kita tendencija – moterys dažniausiai yra mažų arba labai mažų įmonių vadovės. Liūdina, kad didesnėse įmonėse dar mažoka moterų savininkių ar akcininkių, peržvelkite top 10 ar top 50, moterų ten – labai mažai. Yra, kur tobulėti, raginu moteris išdrįsti ir imtis iniciatyvos, nebijoti rizikuoti”, – teigė F. Šeputytė.

Stereotipus – šalin

F. Šeputytė atkreipė dėmesį, kad visuomenė vis dar primeta lytims vaidmenis: moteriai, esą, privalu pirmiausia pasirūpinti vaikais, šeima, o tik paskui visa kita. „Neseniai vienas vyras verslininkas atvirai pasakė savo žmonai: „Jei tu sugebėsi prižiūrėti namus ir vaikus, tada, galėsi imtis ir papildomos veiklos.” Savirealizacija – lyg antrinis dalykas moteriai, o vyrui, savaime suprantama, kad savirealizacija – pirmoje vietoje, moteris atseit turi pasiaukoti, nes vyras daro karjerą. Šių stereotipų jau seniai laikas atsikratyti”, – įsitikinusi F. Šeputytė bei pridūrė: „Turime pačios keisti visuomenės požiūrį, rodyti pavyzdį savo vaikams, kad tiek vyrai, tiek moterys – patys sprendžia kaip gyventi, kokia veikla užsiimti, ką dirbti”, – teigė F. Šeputytė.

Konferencija „Moteris versle 100/10” vyks balandžio 27 d., nuo 9 val. ryto Kauno įgulos karininkų ramovėje. Renginys mokamas, dalis lėšų bus skirta Sužeistų karių asociacijai. Registracija ir programa čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA