Kriminalistai ėmėsi narkotikų socialiniuose tinkluose: sulaikytas 31 žmogus | Kas vyksta Kaune

Kriminalistai ėmėsi narkotikų socialiniuose tinkluose: sulaikytas 31 žmogus

Lietuvos kriminalinės policijos biuras daugiau nei pusmetį vykdė operaciją, kurios metu gaudė asmenis, feisbuke parduodančius narkotikus. Tarp jų yra apsimetėlių.

Operacijos metu sulaikytas ne vienas asmuo, tarp jų keletas nepilnamečių, feisbuke platinusių narkotikus arba sukčiavusių. Pastarąjį pusmetį buvo aktyviai stebima virtuali erdvė ir skelbimai, kuriuose bandoma realizuoti narkotikus.

Narkotikais prekiavo tiesiog feisbuke

Antradienį sušauktoje spaudos konferencijoje Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis sakė, kad operacijos metu buvo sulaikytas 31 asmuo, pradėta 11 ikiteisminių tyrimų.

Šie žmonės yra iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių. Asmenys platino tiek kanapes, tiek ir sintetinius narkotikus. Sučiupti 17–25 metų žmonės. Tarp jų keli nepilnamečiai.

Narkotinės medžiagos platintos specialiose grupėse, kurių policija suskaičiuoja apie 50. Pusė piliečių, prekiavusių narkotikais feisbuke, buvo tiesiog sukčiai. Daugiausiai jų buvo Kaune.

Jie pirkėjams melavo, kad parduoda narkotikus, daugiausiai kanapes, tačiau vėliau paaiškėdavo, kad tariami narkotikai buvo viso labo priedanga išvilioti pinigus.

„Fiksavome ir pavojingų atvejų, kada bandoma parduoti arbata, apdirbta sintetiniais kanabinoidais. Tai gali padaryti didelę žalą sveikatai. Į tokius atvejus reaguojame“, – sakė A. Roginskis.

Pasak policijos, tai nebuvo kažkokia organizuota grupuotė – draudžiamas medžiagas platino daugiausiai pavieniai žmonės. Pas įtariamuosius rasta palyginti nedideli kiekiai narkotikų, tačiau yra keli atvejai, kada, pagal baudžiamąjį kodeksą, kiekiai prilyginami dideliems. Tačiau, anot A. Roginskio, tai nėra tonos ar kilogramai.

Viršininko pavaduotojas sakė, jog buvo atvejų, kada ne itin sumanūs pardavėjai atsiveža nedidelius kiekius iš Olandijos ar kitų šalių, kuriuose tai yra legalu, ir bando juos realizuoti Lietuvoje.

Perka jaunimas

Generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris sakė, kad policija nuolat stebi internetinę erdvę. Anot jo, feisbuke be perstojo pasirodo pranešimų apie parduodamas narkotines medžiagas.

Daugiausiai, pasak E. Šilerio, tokiais skelbimais susigundo jaunesnio amžiaus žmonės. Todėl jis įspėjo tėvus stebėti, ką jų vaikai veikia internetinėje erdvėje.

Tiesa, dalis pranešimų būna melagingi – sukčiai tenori išvilioti narkotikų sumaniusių nusipirkti gyventojų pinigus. Tarp susigundžiusiųjų dažnai pasitaiko ir nepilnamečių.

„Dažnai pirkėjai yra jaunesnio amžiaus žmonės, kurie bando įsigyti narkotikų. Tai pakeitė būdą, kuris buvo pakankamai aiškus, kada fiziškai susitinka du žmonės ir perduoda narkotines medžiagas. Dabar daug kas vyksta virtualiame pasaulyje, narkotikus padeda vienur, pinigus – kitur arba perveda. Nebėra fizinio kontakto“, – naujų laikų narkotikų prekeivių veikimo principus nupasakojo E. Šileris.

Tiesa, kartais narkotikų pavadinimai yra užslaptinami – prekeiviai turi savitą žodyną. Narkotikus jie vadina „420“, „chimkė“ ir kitais naujadarais.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA