ChangeMakers‘ON ekspertas meta iššūkį – kas išspręs šią problemą? | Kas vyksta Kaune

ChangeMakers‘ON ekspertas meta iššūkį – kas išspręs šią problemą?

Ieva Tilindytė 2018/04/23 19:30
Organizatorių nuotr.

„Maždaug 70 % mano bendraamžių reguliariai vartoja alkoholį, rūko, o kai kurie net vartoja narkotikus“ – tokius žodžius iš savo 16-metės dukros išgirdęs paauglių svorio korekcijos programos „Teenshapers“ įkūrėjas ir socialinių inovacijų programos „ChangeMakers‘ON“ ekspertas Artiomas Šabajevas stebėjosi ir nenorėjo tuo patikėti.

Mūsų visuomenėje vartoti alkoholį pasilinksminimų metu yra tapę visiškai priimtina. Paplitusi nuomonė, jog įvairiuose tyrimuose atsirandantys liūdni rodikliai atspindi tik asocialių asmenų alkoholio vartojimo ypatumus, o „normalių“ tai nepaliečia. Paauglių įprotis tiek įvairių vakarėlių metu, tiek paprastuose kasdieniniuose susibūrimuose rinktis alkoholį, vertinamas kaip norma, kaip būdas atsipalaiduoti. Retas jaunuolis pagalvoja apie priklausomybės grėsmę. Ir apskritai, juk be alkoholio „neįdomu“, „nepagauni gero vaibo“, o nuotraukos socialiniuose tinkluose su taure, bokalu ar spalvinga skardine rankoje bendraamžiams praneša apie puikiai leidžiamą laiką ir populiarumą jų tarpe. Patekęs į tokią stereotipų suformuotą aplinką, jaunuolis dažnai yra spaudžiamas socialinių normų. Todėl gėrimas draugų kompanijoje tampa vartojimo priežastimi, tai tarsi dirbtinai lengvas kelias per alkoholio vartojimą įsilieti į bendruomenę.

Seimo nuosprendis, drausti alkoholio įsigijimą iki 20-ies metų, šios problemos neišsprendžia, o tik didina nelegalų importą ir šešėlinę rinką. Žvelgiant iš istorinės perspektyvos, bet kokia prievartinė abstinencija dažniausiai būna nesėkminga.

Tad ar yra išeitis? Ar tie, kurie matydami jauną žmogų su vyno taure ar alaus bokalu rankoje, mato ne puikiausio nerūpestingo gyvenimo spindesį, o akivaizdžią problemą, turi idėjų, galinčių sumažinti problemos mastą ar jos padarinius? A. Šabajevas meta iššūkį visiems neabejingiems – surasti sprendimą, kaip pakeisti paauglių tarpe įsivyravusį požiūrį, jog alkoholis ir kiti svaigalai yra būdas pritapti prie bendraamžių. „ChangeMakers‘ON“ ekspertas kviečia į artėjantį socialinių inovacijų hakatoną „Let‘s hack social and tech: ChangeMakers‘ON hackathon 2018“, kurio metu kartu su savo komanda galėsi realizuoti šios problemos sprendimo būdą.

Jei neturi idėjos ir komandos, bet labai nori prisidėti prie šios problemos sprendimo – registruokis. Komanda tikrai lengvai susiburs renginio vietoje . ChangeMakers‘ON hakatonas – puiki vieta, kurioje gali gimti dar viena socialinė inovacija. Visiems dalyvaujantiems talkins gausios įvairių sričių ekspertų profesionalų pajėgos. Tad nedvejok ir registruokis – viskas, ko reikia šiai problemai spręsti, esi tu!

„ChangeMakers‘ON“ socialinių inovacijų ir verslo vystymo programą palaiko kompanija „Barclays“. Socialinių inovacijų programą įgyvendina VšĮ „Europos socialinio verslumo ir inovatyvių studijų institutas“, Kauno Technologijos universitetas ir VšĮ „Versli Lietuva“. Renginio globėja – Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narė dr. Gintarė Skaistė. Informacinis partneris – portalas „Kas Vyksta Kaune“.

Jei turi idėją, kaip išspręsti šią socialinę problemą – registruokis į „ChangeMakers‘ON“ hakatoną 2018! Nori prisidėti prie problemos sprendimo, tačiau kol kas neturi idėjos? Prisijunk prie komandos, jau turinčios savo idėją.

Nori savo gerais darbais prisidėti prie renginio? Ateik savanoriauti!

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA