Siūloma gerokai sumažinti iš skolininkų antstolių išskaičiuojamas sumas | Kas vyksta Kaune

Siūloma gerokai sumažinti iš skolininkų antstolių išskaičiuojamas sumas

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Ketvirtadienį Seimo posėdyje po pateikimo pritarta Teisingumo ministerijos parengtoms Civilinio proceso kodekso (CPK) pataisoms, kuriomis siūloma gerokai sumažinti iš skolininkų antstolių išskaičiuojamas sumas, rašoma Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerijos puslapyje.

Šiuo metu iš skolininko, kuris uždirba minimalią mėnesinę algą (apie 361 eurą atskaičius mokesčius) ir turi 2 skolas, yra išskaitoma 50 proc., taigi jam lieka 180,50 euro. Tai yra kur kas mažiau nei minimalių poreikių dydis, kuris šiais metais yra 245 eurai. Tokiu atveju skolininkas negali patenkinti net minimalių savo poreikių, todėl vėl klimpsta skolas.

Panaši situacija yra ir su skolininkais, gaunančiais didesnę nei minimalią mėnesinę algą. Pavyzdžiui, iš vidutinį darbo užmokestį gaunančio asmens (661,70 euro atskaičius mokesčius) išskaitoma 390,99 euro, o skolininkui lieka tik 270,71 euro.

Teisingumo ministerijos siūlomame CPK projekte numatoma, kad skolininkui, turinčiam kelias skolas, iš minimalios mėnesinės algos antstoliai galėtų išskaityti 30 proc. Tokiu atveju šiam asmeniui liktų 252,70 euro, o asmeniui, uždirbančiam vidutinę algą, – 403,05 euro.

„Skolininkas taip pat žmogus ir turį teisę tenkinti bent minimalius poreikius. Suprantame ir kreditorių lūkesčius, tačiau manome, kad pasiūlymas subalansuotas“, – sako laikinai teisingumo ministro pareigas einantis vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Šios įstatymo nuostatos negaliotų išieškant išlaikymą vaikui, taip pat ir kitais atvejais, kai konkrečios išieškotinos sumos bus nustatytos teismo sprendime ar vykdomajame rašte.

Be to, siūloma peržiūrėti tvarką, kai skola išieškoma iš paskutinio būsto. Dabar galiojantys įstatymai leidžia išieškoti skolą iš paskutinio būsto, jeigu skola didesnė nei 2030 eurų. Parengtame projekte numatyta šią sumą didinti iki 4000 eurų. Projekte taip pat numatyta apsauga, kad iš tokio būsto neišieškoma, jei skolininkas pateikia antstoliui įrodymus, kad skolą galima išieškoti per 18 mėnesių darant nustatyto dydžio išskaitas iš darbo užmokesčio ir išieškojimas šiuo būdu yra realiai vykdomas.

Šiandien pasitaiko atvejų, kad, pradėjus išieškojimą, iš skolininko sąskaitos gali būti nurašomos visos lėšos, tokiu atveju asmuo lieka be jokių santaupų. Teisingumo ministerija siūlo, kad asmeniui sąskaitoje būtų paliekama patvirtinta minimalių vartojimo poreikių dydžio suma (šiemet ji yra 245 eurai).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA