Savitarpio pagalba atėmusių sau gyvybę artimiesiems | Kas vyksta Kaune

Savitarpio pagalba atėmusių sau gyvybę artimiesiems

Asociatyvi / Organizatorių nuotr.

Artimojo ar mylimo draugo netektis itin skaudi tema, kuria sunku kalbėti, net ir tiems, kuriems niekada neteko su ja susidurti. Nors būna ir labai skaudu šnekėti, tačiau nereikia užsisklęsti savyje, reikia bendrauti su kitais apie savo jausmus, išgyvenimus. Pagalbą artimieji po savižudybės gali gauti savitarpio pagalbos grupėje atėmusių sau gyvybę artimiesiems.

Kiekviena savižudybė itin smarkiai paveikia iki dešimties artimų žmonių, o ši nelaimė kelia stiprią emocinę traumą, kurios pasekmės gali jaustis ilgą laikotarpį. Po savižudybės, artimiesiems dažniausiai atrodo, kad niekas nesupranta jų skausmo. Jiems kyla daug įvairių klausimų, apie kuriuos sunku, nedrąsu kalbėtis, dažnai užsisklendžia savyje – lieka vieni su savo jausmais ir mintimis.

Tai tema, kuria sunku kalbėti net su pačiais artimiausiais žmonėmis. Kyla įtampa ir nerimas, gali apimti beviltiškumo ar bejėgiškumo jausmai, begalinis pyktis, atstūmimo jausmas, taip pat kaltė ir gėda. Visi šie jausmai normalūs po artimojo savižudybės, tačiau gali būti per sunkūs išgyventi vienam žmogui. Labai dažnai negaudami pagalbos artimieji patys ima galvoti apie savižudybę.

Atėmusio sau gyvybę žmogaus artimųjų sielvartą geriausiai gali suprasti tie, kurie patys tai išgyveno. Nors kiekviena istorija, kiekvieno žmogaus išgyvenimai individualūs ir skirtingi, vis dėl to yra ir bendrų, panašių dalykų. Būtent šis bendrumo jausmas, galimybė dalintis tuo, kas jau atrodo nepakeliama, padeda mokytis gyventi toliau.

Asociacijos „Artimiems“ ir kitų miestų patirtis rodo, kad bendraudami atėmusių sau gyvybę artimiesiems grupėje, žmonės randa atsakymus į daugelį jiems iškilusių klausimų, o dalijimasis skaudžiais išgyvenimais padeda ne tik sau, bet ir kitiems grupės dalyviams.

Nuo 2017 metų yra įgyvendinamas Kauno miesto savižudybių prevencijos modelis, kurio vizija mažėjantis savižudybių skaičius. Viena iš modelio priemonių yra pagalba nusižudžiusiųjų artimiesiems savitarpio paramos grupėje.

Susitikimai vyksta penktadieniais, kas antrą savaitę (artimiausios susitikimų datos: balandžio 20 d., gegužės 4, 18 d., birželio 1, 15, 29 d.). Grupę veda patyręs psichologas, kurio tikslas sukurti pasitikėjimu, palaikymu ir abipusiu supratimu grįstą aplinką, kurioje netektį patyrę artimieji turėtų galimybę gydytis savo sielos žaizdas.

Savitarpio pagalbos grupė ta vieta, kurioje galite atsargiai tyrinėti savo skausmą bei taip pamažu išmokti gyventi toliau.

„Savitarpio pagalbos grupė – tai ta vieta, kur esi reikalingas su savo netektimi ir begaliniu skausmu. Grupės nariai – tokie patys žmonės, išgyvenantys panašius jausmus kaip ir tu. O kas geriau gali suprasti, jei ne žmogus, patyręs panašų sukrėtimą? Čia jaučiuosi saugi, galinti drąsiai šnekėti apie savo išgyvenimus. Grupei esu dėkinga už impulsą nesustoti ir gyventi toliau“ – sako Vita, lankanti susitikimus po sesers savižudybės.

Grupėje laukiami visi – šeimos nariai, giminės, draugai, kolegos ar pažįstami, kurie yra patyrę netektį dėl savižudybės.

Nebijokite ir pasidalinkite savo išgyvenimais, stiprybėmis savitarpio pagalbos grupės susitikimuose su kitais atėmusių sau gyvybę artimaisiais. Jūs nesate vieni. Vieni kietiems galite padėti gyventi lengviau.

PAGALBA ARTIMIEMS
Savitarpio pagalbos grupė nusižudžiusiųjų artimiems
kaunas@artimiems.lt
8 600 73 248

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA