Dėl Zabieliškio sąvartyno prašo ir Prezidentės užtarimo | Kas vyksta Kaune

Dėl Zabieliškio sąvartyno prašo ir Prezidentės užtarimo

A. Barzdžiaus nuotr.

Kol Kėdainių rajono valdžia skėsčioja rankomis ir tikina neturinti galių sustabdyti planų išplėsti Zabieliškio sąvartyną, į kurį jau rudenį turėtų būti vežamos šiukšlės iš 9 rajonų, priklausančių Kauno apskričiai, o meras viešai virkauja esą jis pats tėra šios situacijos įkaitas, žmonės neketina nuleisti rankų.

Prieš planus išplėsti Zabieliškio sąvartyną sukilę Medekšių, Zabieliškio, Liogailiškių ir kitų aplinkinių kaimų gyventojai merui Sauliui Grinkevičiui bei rajono Tarybai pateikė rezoliuciją su kategoriškais reikalavimais bei paprašė Prezidentės Dalios Grybauskaitės, Vyriausybės vadovo Sauliaus Skvernelio, Aplinkos apsaugos ministro Kęstučio Navicko ir Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio pagalbos. Toks žmonių kovingumas jau atnešė pirmuosius teigiamus rezultatus – aplinkosaugininkai pripažino, kad sąvartyno plėtra suinteresuotiems verslininkams vis tik būtina atlikti poveikio aplinkai (PAV) vertinimą. Tad bent kuriam laikui planai išplėsti sąvartyną turėtų būti sustabdyti. 

Reikalavimai – bekompromisiai

Kol Kėdainių rajono valdžia jau kurį laiką viešai aiškina negalinti sustabdyti Kauno regiono atliekų tvarkymo centro (KRAC) planų išplėsti Zabieliškio sąvartyną, susitelkę žmonės iš visų jėgų ieško būdų, kaip netolimoje ateityje savo kiemuose išvengti dvokiančios smarvės, kuri niekam nepridės sveikatos ir turimą turtą, ko gero, padarys veik bevertį. 

Pavargę klausytis tuščių rajono valdžios pasiteisinimų, žmonės patys ėmėsi iniciatyvos nurodyti tai valdžiai, ką reikia padaryti, kad Kėdainiuose nebūtų plečiamas Zabieliškio sąvartynas.

Merui Sauliui Grinkevičiui ir rajono Tarybai įteikta rezoliucija su konkrečiais reikalavimais:

„1. Vienbalsiai reikalaujame panaikinti Zabieliškių sąvartyno plėtros statybos leidimą, išduotą Kėdainių r. savivaldybės administracijos 2015 m. gegužės 18 d. Šis statybų leidimas yra vis dar galiojantis ir KRATC gali bet kurią akimirką juo pradėti naudotis nelaukiant, kol bus išduotas naujas, prieš kurį šiuo metu visi kovojam.

2. Vienbalsiai reikalaujame atšaukti Kėdainių r. savivaldybės Tarybos 2017 lapkričio 24 d. nutarimą dėl naujų atliekų kainų patvirtinimo, kadangi šis nutarimas įteisina gyventojų apmokestinimą dėl Zabieliškių sąvartyno plėtros – mes jokiu būdu nesutinkame finansuoti Zabieliškių regiono sąvartyno plėtros!

3. Vienbalsiai reikalaujame priimti Tarybos sprendimą, jog Zabieliškių regiono sąvartyno plėtra privalo būti uždrausta.“ 

Kartu su šia rezoliucija valdininkams įteikti ir surinkti gyventojų parašai.

Kreipėsi ir į aukščiausią valdžią

Rajono valdžios jau ne kartą nuvilti žmonės tikisi, kad bent dabar politikai paklus jų kategoriškiems reikalavimams, tačiau apsidrausdami jie kreipėsi pagalbos ir į aukščiausią šalies valdžią.

Nociūnų bendruomenės pirmininkė Vaida Stanevičienė, Pelėdnagių bendruomenės pirmininkė Virginija Vilkelienė ir Medekšių kaimo asociacijos pirmininkė Genė Strelkauskienė parašė raštąšalies Prezidentei Daliai Grybauskaitei, Vyriausybės vadovui Sauliui Skverneliui, Aplinkos apsaugos ministrui Kęstučiui Navickui ir Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui, kuriuo prašo padėti sustabdyti Zabieliškių sąvartyno plėtrą ir tikina, jog nepriėmus tokio sprendimo, aplink Zabieliškį susispietusių kaimų gyventojai neturės kitos išeities kaip emigruoti. 

Vadina tautos genocidu

Aukščiausiai šalies valdžiai rašoma, jog gyventojai jaučiasi tartum išgyvenantys tautos genocidą taikos metu.

Žmonės akcentuoja, kad sąvartynas kone įsibrautų į jų kiemus, mat pagal dabar galiojančius įstatymus apsaugos zona yra tik 500 metrų. Be to, šiukšlių kalnai, kuriuos numatoma išplėsti daugiau kaip 17 ha teritorijoje, būtų tik 10 metrų žemesni nei šalia jų jau stūksantys fosfogipso kalnai ir siektų 70 metrų aukštį. 

Išplėtus sąvartyną į ypač keblią situaciją patektų Medekšių gyventojai, mat jie tartum papultų į taršos „kišenę“ – iš vienos pusės – sąvartynas, o iš kitos – kelias Šeduva-Jonava. Paskaičiuota, kad kasdien į sąvartyną pro jų kiemus važiuotų papildomai net 78 sunkiasvorės mašinos su šiukšlėmis. 

Privažiavimo į sąvartyną nuo magistralės „Via Baltica“ nėra ir niekas net nesvarsto galimybės jį įrengti. 

Laukia Kazokiškių likimas?

„Tai mirties nuosprendis mūsų gyvenviečių gyventojams. Netikime abejotinais įrodymais, kad šiukšlynas bus saugus mums, mūsų vaikų ir anūkų sveikatai.

Nejaugi taip sparčiai tuštėjančioje Lietuvoje nėra ir negalima rasti vietos sąvartynui, kuris būtų pakankamu atstumu nuo apgyvendintų teritorijų?“ – prašydamos aukščiausios šalies valdžios pagalbos, rašo Nociūnų, Pelėdnagių ir Medekšių bendruomenių pirmininkės ir tikina, jog nesiėmus jokių veiksmų, Kėdainių laukia Kazokiškių likimas.

Pagalbos iki šiol nesulaukė

Gyventojų interesus tiesiogiai atstovaujančios bendruomenių pirmininkės šalies vadovams atvirai pasakoja, kad iki šiol jokios pagalbos iš niekur taip ir nesulaukė: „Kreipėmės į Kėdainių savivaldybės atstovus, bet aiškaus sprendimo ar paaiškinimo nėra. 

Kiek žinome, Kėdainių rajono savivaldybė turi veto teisę sąvartyno plėtrai, tačiau konkretaus atsakymo, kodėl jos nepanaudoja, mums neduoda. 

Aplinkos apsaugos agentūra patikino, kad Kėdainių rajono savivaldybė tikrai turi veto teisę sustabdyti šiukšlyno plėtrą, tačiau savivaldybės atstovai teigia priešingai, kad jie tokios teisės neturi. „Kėdainių vandenys“ nepajėgūs išvalyti būsimo sąvartyno filtrato, tačiau per vieną dieną yra priimami sprendimai, kad „pasistengs“ gauti lėšų ir padidinti savo pajėgumus.“

Prašydamos šalies vadovų supratimo ir pagalbos išsaugojant namus, Tėviškę švarią ir saugią, kreipimosi autorės akcentuoja ir tai, kad šalia būsimo sąvartyno yra Nesekės upelio ištakos ir saugomos paukščių buveinės.

„Esame palikti vieni kovoti nelygioje kovoje. Labai norime, kad visi kėdainiečiai suprastų, kad rajono valdžia mūsų nesupranta ir nenori suprati, o planuoja paversti Kėdainius šiukšlių sostine“, – „Rinkos aikštei“ sakė Medekšių bendruomenės pirmininkė Genė Strelkauskienė.

Meras nelips ant bačkos

Kokia yra rajono savivaldybės ir mero S. Grinkevičiaus pozicija Zabieliškio sąvartyno plėtros klausimu, šią savaitę buvo paskelbta „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Patriotai“, kurios autorė yra žinoma žurnalistė Rūta Janutienė. 

Šioje laidoje filmuojami Medekšių ir aplinkinių kaimų gyventojai atvirai į kamerą sakė manantys, kad Zabieliškio sąvartyno plėtra galimai yra afera, o „visa Kėdainių rajono savivaldybės taryba galimai yra nupirkta ir ką nors pakeisti – šaukštai po pietų.“ 

Jurijaus Smorigino paklaustas apie tai, kokia yra savivaldybės pozicija Zabieliškio sąvartyno plėtros atžvilgiu, meras S. Grinkevičius nesislėpdamas kratėsi atsakomybės: „Mūsų pozicija labai aiški. Šiai dienai, deja, kol kas savivaldybė nelabai turi instrumentus, ką gali padaryt. Nes KRAC‘ą valdo septynios savivaldybės. Kėdainiai turi vieną devintąją balsų. Pabandė kai kurie žmonės lyg tai ir mane kaltinti kaip merą. Tai kodėl tu, mere, nieko nedarai? Tai kada žmonėm pasakai, kokia yra situacija, dauguma supranta. Tai ką, merui dabar išbėgt su šakėm ir gint? 

Jeigu plėtra bus ne kaip regioninis, aš kreipsiuos į Tarybą. Jeigu bus PAV‘as, mes jį vetuosim ir tiek. Aš toks pat įkaitas esu kaip ir visi kiti kėdainiečiai. Lygiai toks pats. Jeigu tu neturi galių, tai, nu žinot, aš negaliu lipt ant bačkos ir rėkt, kad aš čia kažką padarysiu.“

Persigalvojo?

Tačiau po kelių dienų meras S. Grinkevičius, po to, kai gavo gyventojų rezoliuciją su išdėstytais reikalavimais, jau bandė užimti kiek kitokią poziciją.

„Rinkos aikštės“ paklaustas, ar vykdys gyventojų rezoliucijoje pateiktus reikalavimus, sakė, kad juos pateiks artimiausiame rajono tarybos posėdyje, kuris vyks balandžio 20 dieną. Ar bus tenkinami rezoliucijoje išdėstyti reikalavimai, spręs rajono Taryba, nes, pasak S. Grinkevičiaus, tai Tarybos kompetencija.

„2004 metais buvau vienas didžiausių priešininkų, oponentų dėl Zabieliškio regioninio sąvartyno atsiradimo Kėdainiuose. Šios pozicijos nekeičiu ir kaip kėdainietis visiškai nematau jokios naudos iš šio sąvartyno. Esu prieš jo plėtrą ir esant galimybei, jei bus pateiktas poveikio aplinkai vertinimas, teiksiu tarybai ir pasisakysiu už tai, kad šis vertinimas būtų vetuojamas“, – „Rinkos aikštę“ patikino meras.

Viltis atsirado – PAV – privalomas 

Ko verti šio politiko patikinimai, netrukus bus galima sužinoti, mat antradienį Aplinkos apsaugos agentūra priėmė galutinę atrankos išvadą, jog poveikio aplinkai vertinimas (PAV) dėl Zabieliškio sąvartyno plėtros yra privalomas. 

Tai reiškia ne ką kitą, o tai, kad rajono savivaldybės Taryba turės teisę šį projektą vetuoti ir valdininkai nebegalės teigti, kad nieko nebegali padaryti.

Aplinkos apsaugos agentūra pirmąjį gyventojams palankų sprendimą priėmė atsižvelgdama ir į rajono gyventojų kreipimusis, ir į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento, turinčio padalinį Kėdainiuose, išdėstytus argumentus.

Pateikė namažai motyvų

Aktyvūs gyventojai, pateikę ne vieną raštą Aplinkos apsaugos agentūrai, įrodė, kad visuomenė nebuvo tinkamai informuota apie Zabieliškio sąvartyno plėtrą, kad neįvertintas poveikis Nesekės upeliui, kuris įteka į Šerkšnio upelį, turintį hidraulinį ryšį su Nevėžiu. 

Neįvertintas poveikis greta esančioms Zabieliškio kaimo sodyboms, nutolusioms nuo sąvartyno apie 600-650 metrų ir apie 800 metrų atstumu nuo Medekšių gyvenvietės Draugystės gatvės dėl taršos kvapais, sąvartyną aptarnaujančios technikos sukeliamo triukšmo, vabzdžių ir paukščių antplūdžio. 

Žmonės akcentavo ir tai, kad būtina atsižvelgti, jog numatomoje sąvartyno teritorijoje vyrauja smėlis, kuris yra laidus, todėl teršalai gali patekti į dirvožemį, užteršti jį bei požeminį ir paviršinį vandenį. 

Sąvartyną ketinantis išplėsti KRAC‘as nepateikė įrodymų dėl sąvartyno dugno drenažiniam sluoksniui numatomų naudoti supresuotų padangų blokų technologijos efektyvumo, taip pat kelia abejonių ir jo pateikti kvapų sklaidos skaičiavimai, modeliavimo rezultatai, nenurodytas atliekų transportavimas iš Jonavos, Kauno ir Kėdainių maršrutas, atliekų tarnsportavimui numatytos poveikio mažinimo priemonės. 

Be to, rimtu motyvu pripažįstama ir tai, kad Zabieliškio regioninio sąvartyno plėtra prieštarauja galiojančiai Valstybinei atliekų tvarkymo strategijai, kelia abejones Zabieliškio sąvartyno plėtros tikslingumas kai Kaune planuojama statyti atliekų deginimo gamyklą, o esamo Zabieliškio sąvartyno atliekų rūšiavimo įrenginiai atliekų neperdirba. 

Reikalavo ir Visuomenės sveikatos centras

Kad PAV būtų privalomas, pasisakė ir visuomenės sveikata besirūpinantis Visuomenės sveikatos centras. Šio centro Kėdainių padalinio vadovės Onutės Šulcienės pasirašytame kreipimesi į aplinkosaugininkus teigiama, kad PAV dėl Zabieliškio regioninio sąvartyno plėtros turi būti privalomas dėl to, kad jo metu atlikus išsiskiriančių oro teršalų sklaidos modeliavimą, neįvertinta jau veikiančio Zabieliškio sąvartyno tarša kartu su planuojama ūkine veikla – sąvartyno išplėtimu. 

Taip pat neįvertinta, kiek taršos padidės išplėtus sąvartyną, nenurodytas efektyvios kvapų sklidimo gyvenamosios aplinkos ore mažinimo priemonės. 

„Dėl planuojamos ūkinės veiklos galimas netiesioginis kvapų poveikis visuomenės sveikatai, nes net neviršijantis kvapo koncentracijos ribinės vertės jis sukelia didelį gyventojų nepasitenkinimą, diskomfortą, gyvenimo kokybės pablogėjimą, todėl tikslinga išnagrinėti galimas taikyti papildomas pasaulyje žinomas kvapo mažinimo priemones ar alternatyvas kvapo emisijai ir sklaidai sumažinti ar kvapo poveikiui iš viso išvengti“, – teigiama Visuomenės sveikatos centro išvadose.

Nežinia ir dėl „Kėdainių vandenų“ pajėgumų

Aplinkosaugininkams priimant sprendimą dėl PAV reikalingumo, nemažą įtaką turėjo ir įvertinimas, ar „Kėdainių vandenys“, jau dabar nesugebantys užtikrinti tinkamo Kėdainių nuotekų išvalymo, sugebės užtikrinti planuojamo sąvartyno filtrato priėmimą ir išvalymą. Todėl nurodoma, kad poveikio aplinkai vertinimo metu planuojamos ūkinės veiklos užsakovas turėtų įvertinti kitas planuojamas Zabieliškio sąvartyne susidarysiančių nuotekų tvarkymo alternatyvas ir poveikį aplinkai mažinančias priemones, tuo atveju, jei UAB „Kėdainių vandenys“ negalėtų priimti ir/ar išvalyti planuojamo sąvartyno nuotekas. Juolab, kad reikia įvertinti ir tai, jog sąvartyno filtratas gali būti užterštas ne tik chromu, bet ir kitais metalais: kadmiu, švinu, variu, nikeliu, cinku ir jų junginiais. 

Kas toliau?

Aplinkosaugininkų priimtą galutinę išvadą: planuojamai ūkinei veiklai – Zabieliškio regioninio sąvartyno plėtra – poveikio aplinkai vertinimas privalomas, galima vadinti pirma realia kėdainiečių pergale kovoje prieš sąvartyno plėtrą.

Ši galutinė atrankos išvada dėl poveikio aplinkai vertinimo galios trejus metus, tačiau sąvartyno plėtra suinteresuoti asmenys ją dar gali apskųsti Vilniaus apygardos administraciniam teismui. 

Be to, jei privalomas PAV bus atliktas, rajono politikams teks apsispręsti – vetuoti jį, ar sąvartyną įsileisti. 

Nepaisant to, kad  sąvartyno plėtra bent jau kol kas sustabdyta, visi rajono gyventojai jau moka už šią plėtrą per šiemet padidintą atliekų tvarkymo mokestį. 

Ar rajono politikai peržiūrės šį sprendimą ir įvykdys kitus minėtoje gyventojų rezoliucijoje išdėstytus reikalavimus, turėtų paaiškėti jau balandžio 20-ąją vyksiančiame rajono Tarybos posėdyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA