Vienai didžiausių Kauno nusikalstamų grupuočių suduotas lemiamas smūgis (foto) | Kas vyksta Kaune

Vienai didžiausių Kauno nusikalstamų grupuočių suduotas lemiamas smūgis (foto)

Antradienį policija vykdė stambią operaciją, kurios metu sulaikyti 19 su nusikalstama Kauno „kamuolinių“ grupuote siejamų asmenų. Šiandien vykusioje spaudos konferencijoje pareigūnai daugiau papasakojo apie vykdytų nusikaltimų mastą ir areštuotą asmenų turtą – policijos atstovų teigimu, „kamuolinių“ veiklai atėjo galas.

Grupuotės veikla baigta

Pirmas konferencijoje prabilęs Lietuvos policijos generalinis komisaras Linas Pernavas pasiuntė aiškią žinutę visiems nusikaltėliams ir ketinantiems nusikalst: „Lietuvos policija stipri ir kiekvienas, sulaužęs įstatymą, sulauks rimto atsako, o gyventojai bus apsaugoti. Mūsų prioritetai – gyvybė ir sveikta, o tikslui pasiekti skirsime visus resursus. Pareigūnai įrodė galintys atlikti sudėtingiausius tyrimus – vakar išsklaidyta grupuotė, gerai žinoma ne tik Lietuvoje.“

L. Pernavas nusikaltėlių atžvilgiu buvo nusiteikęs griežtai / DELFI nuotr.

L. Pernavas sakė, kad „kamuoliniai“ vykdė veiklą ne vienoje Europos valstybėje. Vykdant procesinius veiksmus bei organizuojant įtariamųjų suėmimą glaudžiai bendradarbiauta su Nyderlandų Karalystės, Europolo, kitų ES šalių pareigūnais. Operacijos metu Lietuvoje specialiai įkurtame mobiliajame centre, užtikrinant operatyvų apsikeitimą duomenimis, dirbta su Europolu.

„Kalbame apie paties aukščiausio rango įtariamuosius, operaciją, kuriai ruoštasi dvejus metus. Drąsiai galiu teigti, kad šios grupuotės veikla baigta. Sulaikyti asmenys nuo žemiausio iki aukščiausio, vadovaujančio, lygmens – tai ir buvo mūsų pagrindinė užduotis“, – sėkminga operacija džiaugėsi generalinis komisaras.

„Aro“ vizito nesitikėjo

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis pažymėjo, kad nusikaltėliams steigiamasi nepriskirti rangų, tačiau vienokie ar kitokie būna išskiriami pagal kriminalinės žvalgybos plotmėje atliekamą įtariamųjų keliamų grėsmių vertinimą.

„Kalbame apie vieną pavojingiausių nusikalstamų grupių, kurių eliminavimas – policijos prioritetas. Galima tvirtinti, kad „kamuoliniai“ sunaikinti, sulaikyti svarbiausi jų nariai“, – L. Pernavui antrino A. Roginskis. Jis pridūrė, kad į policijos rankas pakliuvo ir vienas gaujos lyderių Giedrius Janonis. Plačiau sulaikytųjų tapatybių pareigūnas dėl ikiteisminio tyrimo strategijos nekomentavo.

Patikslinta, kad tiriama veikla, vykdyta nuo 1999 metų. Paklaustas, kodėl veiksmų imtasi tik dabar, A. Roginskis sakė, kad vienas dalykas teisėsaugai – žinoti, kitas dalykas – paversti tą žinojimą įrodymais. „Ne viskas taip paprasta – didelė dalis grupuotės veiklos buvo vystoma užsienyje, reikėjo dirbti su kitomis valstybėmis, kartu rinkti įrodymus, kurie galėtų būti panaudoti teisminiame procese“, – aiškino kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas.

Visi asmenys sulaikyti Kaune, nors operacija vykdyta ne tik čia – veiksmai organizuoti penkiose Lietuvos apskrityse. Pasiteiravus, ar sulaikytieji turėjo pasirengę kokį nors pabėgimo planą, A. Roginskis sakė, kad asmenys tikėjosi ramiai sau gyventi, ir ankstų antradienio rytą sulaukti svečių iš „Aro“ tikrai nesitikėjo.

Anot A. Roginskio, įtariamieji buvo tiesiog išversti iš lovų / DELFI nuotr.

„Grupuotės nariai buvo itin operatyviai sulaikyti pareigūnų. Galiu vėl pakartoti, kad ramiai miegoti nusikalstamos grupės negali – anksčiau ar vėliau pasibelsime į jų duris ir inicijuosime baudžiamąjį procesą“, – įspėjo ir A. Roginskis.

[susije_video kurie=””]

Kurį laiką gana ramiai jaustis suimtiesiems padėjo, kaip minėjo kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas, aukštas grupuotės naudotas konspiracijos lygis. „Kamuolinių“ komunikacija būdavo šifruojama, įvairiais būdais siekta slėpti nusikalstamą veiką, trikdyti jos dokumentaciją ir išvengti teisėsaugos dėmesio, tačiau taikomi kriminalinės žvalgybos metodai visas gudrybes perlaužė.

Prabangūs automobiliai ir šaunamieji ginklai

Ankstų balandžio 17 d. rytą pradėtoje slaptoje operacijoje dalyvavo „Aro“ kovotojai, kitos mobilios pajėgos, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato mobilios kuopos ir Lietuvos kelių policijos pareigūnai.

„Iki dabar tęsiamos kratos, vykdomi procesiniai veiksmai, susiję su neteisėto turto paieška, turto apribojimais. Atlikta virš 100 kratų, įtariamieji suiminėjami dar ir šiandien“, – pasakojo A. Roginskis.

Anot jo, prieš dvejus metus pradėto tyrimo metu aktyviai bendradarbiauta su užsienio partneriais, veiksmai koordinuoti su Europolo operaciniais padaliniais – šiam tikslui įsteigtas specialus operatyviojo reagavimo centras. O dabar vykdomam ikiteisminiam tyrimui vadovauja didžiausią patirtį tokio pobūdžio bylose turintys prokurorai.

„Kratų metu rasta daug šaunamųjų ginklų – automatų „Uzi“, „Kalašnikovų“ ir kitų. Apriboto turto išties daug – specialistai vertina, kuris buvo įgytas galimai neteisėtu būdu ir legalizuotas, – pridėjo A. Roginskis. – Paimta nemažai prabangių automobilių: „Porsche“, S klasės „Mercedes-Benz“, „Tesla“, kurie yra tikrai didelės vertės.“

Įtariamųjų garažuose – prabangūs automobiliai / Policijos nuotr.

Tiria ir nužudymus

Sulaikytieji yra įtariami dalyvavimu nusikalstamo susivienijimo veikloje, narkotikų ir ginklų kontrabanda, sunkiais kūno sužalojimais – kriminalinės policijos biuro atstovo teigimu, surinkę pakankamai žinių, kurios turėtų tapti įrodymais. Išsamiai nusikalstamų veikų arealo jis nekomentavo, tačiau minėjo, kad turtinio pobūdžio nusikaltimai vykdyti Vokietijoje, „kamuoliniai“ veikė ir kitose Europos valstybėse.

Konferencijoje dalyvavę pareigūnai susilaikė nuo detalesnių komentarų Šilainiuose nušauto Remigijaus Morkevičiaus atžvilgiu, tačiau atskleidė, kad tiriama ir informaciją apie nužudymus. „Įtariamųjų neabejotinai daugės. O sulaikytieji yra gerai žinomi ir turėję reikalų su teisėsauga anksčiau“, – kalbėjo A. Roginskis.

Gresia kalėjimas iki gyvos galvos

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Martynas Jovaiša žurnalistams pranešė, kad vakar kreiptasi dėl griežčiausios kardomosios priemonės taikymo visiems 19-ai asmenų – suėmimo.

Baudžiamojo kodekso nuostatos, pasak M. Jovaišos, suimtiesiems nieko gero nežada / DELFI nuotr.

„12 asmenų atžvilgiu prašymai patenkinti 2-3 mėnesiams. Kitų suėmimo klausimas turėtų būti išspręstas šiandien. Taip pat apribojamas turtas, vertinamas milijonais eurų, ir jo turėtų dar didėti. Už prieš tai minėtas nusikalstamas veikas LR baudžiamajame kodekse numatomas kalėjimas iki gyvos galvos“, – nieko gero „kamuolinių“ nariams nežadėjo M. Jovaiša.

Lietuvos policijos atsiųstame informaciniame pranešime patikslinama, kad už įtariamųjų galimai padarytus veiksmus gresia laisvės atėmimas nuo 6 iki 20 metų, arba iki gyvos galvos, o „kamuolinių“ organizatoriams, vadovams – laisvės atėmimas nuo dešimties iki dvidešimties metų, arba iki gyvos galvos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA