Už netinkamą atliekų tvarkymą Kaune bus taikomos baudos | Kas vyksta Kaune

Už netinkamą atliekų tvarkymą Kaune bus taikomos baudos

R. Tenio nuotr.

Kaune iki metų pabaigos bus įrengta daugiau, kaip 1,5 tūkstančio požeminių atliekų konteinerių bei sugriežtinta rūšiavimo priežiūros tvarka.

Pirmieji požeminiai atliekų konteineriai jau baigti įrengti Vilijampolėje ir Šilainiuose, darbai tęsiami Eiguliuose ir Dainavoje, o naujoji sistema atskleidė opią netinkamo rūšiavimo problemą, kurią gali tekti spręsti net taikant baudas vartotojams.

Neatsakingiems vartotojams gresia baudos

Kaip anksčiau jau rašė portalas „Kas vyksta Kaune“, pradėjus naujųjų konteinerių ekspolataciją išryškėjo keletas su atliekų tvarkymus ir rūšiavimu susijusių problemų.

Požeminiai atliekų konteineriai / R. Tenio nuotr.

Problemos rūšiuojant:

  • „Kauno švaros“ specialistų duomenimis, vis dažniau į įmonėje esančią rūšiavimo liniją yra atvežamos antrinės žaliavos, kurios būna užterštos. Tvarkingai gyventojų išrūšiuotos atliekos konteineriuose sumaišomos su neatsakingų gyventojų komunalinėmis, maisto, skystomis, tepaluotomis, riebaluotomis, statybinėmis ar griovimo atliekomis,  ir pan. Tokių antrinių žaliavų nebegalima panaudoti perdirbimui – jos yra pakenktos ir gali būti šalinamos tik išvežant į sąvartynus.
  • Rūšiuojant popierių, popierines pakuotes labai svarbu prieš tai jas susmulkinti, jei jos yra didelių išmatavimų. Tokios atliekos yra lengvos ir įmestos į konteinerį nesusmulkintos užkemša jį, taip sudarydamos įspūdį kad konteineris pilnas ir nėra daugiau laisvos vietos. To pasekoje kiti gyvenotojai savo išrūšiuotas popieriaus atliekas priversti išmesti į komunalinių atliekų konteinerį arba palikti šalia konteinerių. Ko pasekoje atsiranda papildoma tarša.

Problemos tvarkant komunalines atliekas:

Kita opi problema ypač išryškėjusi pavasarinio švarinimosi metu. Gyventojai vis dar pila į komunalinių atliekų konteinerius žemės gruntą, lapus, šakas, statybos ir griovimo atliekas, skystas atliekas, elektros ir elektroninės įrangos liekanas, gatvių valymo atliekas, kas pagal komunalinių atliekų taisykles yra draudžiama. Palikimas šalia konteinerių irgi nėra problemos sprendimas. Nes padaromos papildomas taršos vietos, kas nedžiugina ne tik pačių gyventojų, bet ir didina gaisrų pavojų, vandens ir dirvožemio užterštumą, kuriamos palankios sąlygos daugintis infekcijoms bei virusų sukėlėjams.

Perspėjama, kad administracinių nusižengimų kodekso 247 straipsnio 40 dalyje nurodyta, kad atliekų rūšiavimo reikalavimų nevykdymas arba netinkamas vykdymas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 80 eurų. Kodekso 247 straipsnio 1–16 dalių nuostatos numato, kad aplinkos užteršimas atliekomis užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 30 eurų iki 6000 eurų (priklausomai nuo atliekų pavojingumo, kiekio, teritorijos ypatybių).

Nors už kiekvieno konteinerio aplinkosaugos pareigūnas netyko, tačiau tai nereiškia, kad galime teršti gamtą.
Tvarkingas atliekų tvarkymas – kiekvieno kauniečio pareiga.

Įspėjama, kad komunalinių atliekų turėtojams draudžiama išmesti bet kokias atliekas gatvėse, aikštėse, skveruose, parkuose, kitose viešose vietose ir kitur, palikti bet kokias atliekas šalia konteinerių.

„Kauno švara“ primena:

  • Papildomai už išvežamas antrines žaliavas mokėti nereikia. Ši paslauga kauniečiams – nemokama. Tad prašome atsakingumo ir įsigilinimo į tinkamą atliekų tvarkymo tvarką. Atliekų, kurias galima mesti į pakuočių atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo konteinerius, sąrašas pateikiamas čia.
  • Jeigu pakuočių atliekų matmenys netinka pakuočių atliekų surinkimo konteineriams, jas reikia susmulkinti arba tvarkyti kaip didžiagabarites atliekas. Didžiagabaričių atliekų priėmimo ir antrinių žaliavų rūšiavimo aikštelių sąrašas pateikiamas čia.
  • Žaliųjų atliekų tvarkymo tvarka pateikiama čia.
    Statybos ir griovimo atliekų tvarkymas pateikiamas čia.

Iš gyventojų didžiagabaritės atliekos priimamos NEMOKAMAI.

Gyventojų pastabos ir pasiūlymai laukiami NEMOKAMU KOKYBĖS TELEFONU 8 800 00111 (surinkus numerį spausti 2 )

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA