Įvyko istorinės radijo stoties Kaune aukcionas: paveldosaugininkai pakišo koją | Kas vyksta Kaune

Įvyko istorinės radijo stoties Kaune aukcionas: paveldosaugininkai pakišo koją

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvos radijo ir televizijos centras („Telecentras“) praneša, kad šiandien rengtame aukcione Kaune parduodamiems objektams, tarp jų – ir pirmosios radijo stoties pastatui, pirkėjų neatsirado. 900 tūkst. eurų įkainotą objektą, neva kilus grėsmei, kad jis gali būti nugriautas, Kultūros paveldo departamentas (KPD) vakar įtraukė į kultūros vertybių registrą.

Antradienį surengtame aukcione, be objektų kitos Lietuvos vietose, mėginta parduoti ir 554 kv. metrų ploto istorinį pastatą, esantį Vaižganto gatvėje, Kaune. Tai buvo brangiausias aukciono objektas, kurio pradinė kaina siekė 900 tūkst. eurų.

Paskelbus apie planuojamą aukcioną, KPD specialistai įžvelgė realų pavojų pastatui būti nugriautam ir skubos tvarka jį įrašė į nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą.

Kaip vakar informavo departamentas, saugotinos vertingosios savybės yra statinio kompaktinis tūris, mišrus aukštų išplanavimas, fasadų architektūrinio sprendimo visuma bei kiti konstrukcijos elementai. Taip pat – viduje nuo Kauno tvirtovės radijo stoties laikų išlikusios storos metalinės kniedytos durys.

„Telecentro“ atstovai vakarykščiu institucijos sprendimu ir aukciono baigtimi liko nepatenkinti. „KPD skuboti veiksmai, įrašant objektą į kultūros vertybių registrą aukciono išvakarėse, ir dirbtinai sukeltas triukšmas, esą senoji radijo stotis gali būti nugriauta – nors tokia rizika buvo lygi nuliui – deja, padarė meškos paslaugą, ir objektas liko neparduotas“, – antradienį pateiktame pranešime komentavo bendrovės vadovas Remigijus Šeris.

Jis pabrėžė, kad „Telecentras“ dar 2003 metais inicijavo šio pastato paveldosaugos ekspertizę. Tokia ekspertizė buvo atlikta – tai padarė KPD ekspertai, o jų išvadoje buvo pasiūlyta įrašyti Kauno tvirtovės ir Lietuvos Respublikos pirmąjį radijo stoties pastatą į nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą.

„Belieka apgailestauti, kad tuo metu KPD jų pačių ekspertų pasiūlyto sprendimo nepriėmė. Tai buvo padaryta tik dabar, kai paskelbtas objekto pardavimas. Žinant, jog „Telecentrui“ pastatas nereikalingas ir jis bus toliau parduodamas, pagrįstai kyla klausimų, ar tuo nebuvo kažkam palengvintas kelias ateityje įsigyti objektą mažesne kaina“, – tvirtino R. Šeris.

Aukcioną organizavo tarptautinė nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovė „Newsec“. Nors gardžiausio kąsnio šiandien negavo, „Telecentras“ pardavė du kitus nekilnojamo turto objektus: po vieną Viešintose (Anykšių r.) ir Giruliuose (Klaipėdos m.). Aukciono nugalėtojai už šiuos objektus iš viso sumokės 129 tūkst. eurų.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad nuolatinės radijo stoties-bunkerio statybos ant aukščiausio Žaliakalnio šlaito pradėtos 1912 m. Čia įrengtos iki 4 m storio sienos, jas dengė žemių pylimas. 1915 m. radijo stotį užėmė Vokietijos kariuomenė, o Lietuvai tapus nepriklausoma valstybe, 1919 m. pastatą perdavė besikuriančiai Lietuvos kariuomenei.

Po 1923–1926 m. prancūzų bendrovės „Societe Francaise Radioelectrique“ įvykdytos rekonstrukcijos radijo stoties pastatas įgavo dabartinį vaizdą, o 1926 m. čia įsikūrė pirmoji radijo stotis Kaune. Iš čia Lietuvos radijo eteryje nuskambėjo pirmieji žodžiai: „Alio, alio. Kalba Kaunas. Lietuva“. Transliacijos anuomet trukdavo maždaug 1,5 val. per dieną, iš Žaliakalnio transliuota iki 1950 metų.

O „Telecentras“ yra valstybės valdoma akcinė bendrovė, veiklą pradėjusi sulig radijo stoties atidarymu Kaune. Įmonė šiandien Lietuvoje teikia radijo ir televizijos programų siuntimo, duomenų perdavimo, interneto, išmaniosios televizijos, duomenų centrų ir telefonijos paslaugas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA