Technologinės inovacijos perims ketvirtadalį darbo vietų: grėsmė ar pažanga? | Kas vyksta Kaune

Technologinės inovacijos perims ketvirtadalį darbo vietų: grėsmė ar pažanga?

Ieva Tilindytė 2018/04/16 10:32
Organizatorių nuotr.

Teigiama, jog per artimiausius 10–15 metų pasaulis pasikeis neatpažįstamai: naujausi McKinsey pasaulinio instituto (angl. McKinsey Global Institute) tyrimo duomenys rodo, jog maždaug ketvirtadalis visų darbo vietų bus automatizuotos jau 2030–aisiais metais ir tai neabejotinai paveiks daugelį profesijų.

[galerija kiek=”4″]

Ar į šias prognozes reikėtų žiūrėti kaip į kylančią grėsmę, ar visgi tai galima laikyti technologine pažanga? Apie tai kalbamės su teisininku, Harvardo teisės mokyklos absolventu bei šių metų ChangeMakers‘ON programos ekspertu Justinu Jarusevičiumi.

Justinas Jarusevičius / Organizatorių nuotr.

Technologijos – kryptis, kuria progresuojame

Norime to ar ne, technologinės inovacijos vis labiau skverbiasi į mūsų gyvenimus, sulaukdamos dvejopų vertinimų. Visgi, J.Jarusevičius nuomone, dabartinė baimė, jog technologijos pakeis šiandieną mums įprastą gyvenimo būdą ir daugelį ateities profesijų, yra nepagrįsta: „Technologijų bijoti nereikia – atvirkščiai, jos reiškia, kad pasaulis sparčiai vystosi ir progresuoja. Alternatyva tam būtų tik regresas, bet juk nei vienas nenorime žengti žingsnio atgal ir vėl naudotis primityviais prietaisais.“

Teisininkas pabrėžia, grėsmę kelia ne pačios technologijos, o tai, kaip jų ištekliai bus padalinti: „Labai pagrįsta yra baimė, kad technologijų privalumus sugebės įsisavinti labai nedidelis ratas žmonių, t.y. tik tie žmonės, kurie turės didžiulį kapitalą tam, kad technologinės naujovės būtų išvystytos, pritaikytos ir vėliau generuotų tam tikrą vertę. Asmeniškai, į šitą procesą ir tokį reikšmingą kapitalo susikaupimą pavienėse rankose tikrai yra pagrindo žvelgti su baime“, teigia jis.

Pašnekovas tiki šiandieninėmis prognozėmis, jog netolimoje ateityje technologijos pakeis žmogiškuosius išteklius konkrečiuose darbo sektoriuose, tačiau į tai žvelgia iš gana pozityvios perspektyvos: „Technologijos labai artimoj ateity mažins gyvo žmogaus, tuo pačiu ir teisininko, poreikį tam tikruose paprastuose procesuose. Šiandieną daug žmonių energijos yra išnaudojama veikloms, kurios reikalauja techninio darbo bei kurias gali perimti technologijos taip išlaisvinant žmogų bei suteikiant daugiau galimybių kurti. Toks žmogiškojo potencialo išlaisvinimas suteiktų didžiulę pridėtinę vertę visam pasauliui.”

Visgi toli gražu ne visose srityse technologijos galės pakeisti žmogiškuosius gebėjimus. Juk kalbant apie svarbius teisinius, ginčų sprendimus ar derybas žmogiškasis intelektas čia yra nepakeičiamas. Tad technologijos gali perimti automatizuotą darbą, bet visiškai pakeisti žmogaus sugebėjimų – ne? „Taip, bent jau artimiausiu laikotarpiu”, atsako teisininkas.

Technologinės inovacijos gali spręsti socialines problemas

J.Jarusevičius jau nuo pat mokyklos laikų prisideda prie socialinių pokyčių kūrimo: būdamas moksleiviu pradėjo savanoriauti, padėti specialių poreikių turintiems ar vyresnio amžiaus žmonėms, o šiandien, įvertindamas teigiamų pokyčių svarbą, teikia teisinę pagalbą Maltos ordino pagalbos tarnybai. Šiais metais J.Jarusevičius tapo socialinių inovacijų hakatono ChangeMakers’ON 2018 ekspertu, norėdamas prisidėti prie reikšmingų produktų kūrimo.

Jis mano, jog technologijos yra įrankis spręsti socialines problemas ir tai turėtų būti skatinama. Kaip sėkmingą tokios technologijų ir socialinių inovacijų kolaboraciją, pašnekovas įvardina programėlę, skirtą padėti pabėgėliams: joje žingsnis po žingsnio suteikiama pagalba rūpimais klausimais.

„Šiuo atveju technologinė inovacija sprendžia labai konkrečią socialinę problemą”, pabrėžia pašnekovas ir tikisi, jog artėjantis hakatonas, kuriame susijungs technologinės ir socialinės inovacijos, paskatins panašių inovacijų kūrimą.

„ChangeMakers‘ON“ socialinių inovacijų ir verslo vystymo programą palaiko kompanija „Barclays“. Socialinių inovacijų programą įgyvendina VšĮ „Europos socialinio verslumo ir inovatyvių studijų institutas“, Kauno Technologijos universitetas ir VšĮ „Versli Lietuva“. Renginio globėja – Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narė dr. Gintarė Skaistė. Informacinis partneris „Kas Vyksta Kaune“.

Daugiau informacijos apie ChangeMakers‘ON rasite internetinėje svetainėje. Jei turi idėją, kaip pasaulį padaryti geresne vieta gyventi – registruokis į „ChangeMakers‘ON“ hakatoną 2018.

Neturi idėjos, bet nori dalyvauti, prisijunk prie komandos, jau turinčios savo idėją, o jei nori savo gerais darbais prisidėti prie renginio – ateik savanoriauti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA