D. Grybauskaitė prie Istorinės Prezidentūros sveikino šimtmečio kartą | Kas vyksta Kaune

D. Grybauskaitė prie Istorinės Prezidentūros sveikino šimtmečio kartą

R. Tenio nuotr.

Penktadienį Kaune svečiavosi prezidentė Dalia Grybauskaitė, ministrai Eimutis Misiūnas ir Jurgita Petrauskienė, Istorinės Prezidentūros sodelyje rikiavosi miesto savivaldybės atstovai. Čia šalies vadovė priėmė Kauno generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus auklėtinių priesaiką ir linkėjo tapti pavyzdžiu visos Lietuvos žmonėms.

13 val. prasidėjusios ceremonijos metu priesaiką davė 59 licėjaus kadetai. D. Grybauskaitei pasveikinus kadetus, o šiems atsišaukus „Sveika, tamsta!“, dūdų orkestras užtraukė Tautiškos giesmės akordus ir susirinkusi minia sugiedojo Lietuvos valstybės himną.

Priesaiką skaitė kadetas Dovydas Burneikis – ją duodantieji savanoriškai prisiekė elgesiu prisidėti prie tėvynės ir tautos klestėjimo, puoselėti dvasines vertybes, pilietiškumą ir patriotiškumą, pagarbiai elgtis su vyresniaisiais, vykdyti vadų ir pedagogų nurodymus. Taip pat – būti pavyzdingas, sąžiningas ir draugiškas, gerbti licėjaus ir kadeto gerą vardą, tvarkingai dėvėti uniformą, be abejo, laikytis licėjaus taisyklių ir kadeto garbės kodekso. „Tepadeda man Dievas!“ – religine gaida priesaiką užbaigė pulkas kadetų.

Antpečius licėjaus moksleiviams įteikė D. Grybauskaitė, vidaus reikalų ministras E. Misiūnas, švietimo ir mokslo ministrė J. Petrauskienė, Kauno miesto mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas generolas Renatas Požėla.

„Tėvynės labui!“ – šaukė kadetai atiduodami pagarbą ir atsiimdami antpečius. Buvęs Lietuvos kariuomenės vyriausiasis kapelionas, dimisijos majoras Alfonsas Bulota kadetus palaimino, o tada atėjo laikas ir prezidentės sveikinimo žodžiui.

„Gerbiami kadetai. Šiandien ypatinga diena ne tik jums, bet ir jūsų draugams, šeimoms. Pirmiausia, mums – valstybės vadovams, visos Lietuvos žmonėms. Nes jūsų mokykla ypatinga – tai patriotizmo mokykla, kurioje jau šiandien prisiekėte tarnauti valstybei, būti jai ištikimi, sąžiningi, o tai reiškia būti pavyzdžiu visiems savo bendraamžiams ir mums.

Labai tikimės, kad ši priesaika lydės jus visą gyvenimą ir padės prisiimti daugiau atsakomybės, būti drąsesniais už kitus, tais, kurie nebijo imtis atsakomybės ir tapti gyvenimo lyderiais. Jūs atsidursite visose mūsų gyvenimo srityse: vieni taps kariūnais, kiti, galbūt – inžinieriais, mokytojais.

Tai visiškai nesvarbu todėl, kad šioje mokykloje jūs užaugate kaip mūsų patriotai, stiprūs žmonės, išmokę lyderystės ir atsakomybės. O tai mums visiems be galo svarbu kiekvieną dieną. Didžiuojamės jumis, pasitikime ir tikimės, kad būsite tas Lietuvos jaunimo ir žmonių branduolys, nuo kurio priklausys šalies ateitis ir progresas. Dar kartą sveikinu jus su priesaikos diena ir vadinu, ko jūs ir verti – šimtmečio karta“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Įteikiant prezidentei atminimo dovanėlę rudoje kartono dėžutėje, ši spėjo pademonstruoti ir humoro jausmą. „Gal pasakykite, kas viduje, gerai būtų žinoti“, – tarė. Ir pridūrė, kad kadetams, šimtmečio kartai, ji taip pat paruošusi dovaną – Lietuvos valstybės vėliavą su prezidentės parašu.

Mokyklos auklėtinius sveikino ir laikinai Generolo P. Plechavičiaus kadetų licėjaus direktorės pareigas einanti Ingrida Levickienė: „Šiandien svarbi ir reikšminga diena. Istorinėje vietoje, istoriškai svarbiais Lietuvai metais kadetų licėjaus auklėtiniai iškilmingai ištarė priesaikos žodžius.

Brangūs kadetai, sveikinu su šia reikšminga diena jūsų gyvenime ir linkiu, kad niekada nepritrūktų ryžto, tikėjimo, kad jūsų niekada neapleistų jėgos, neišduotų draugas. Būkite pavyzdžiu kitiems, būkite tikri, teisingi, dori ir sąžiningi veikdami ir siekdami. Kurkite ir skleiskite savo idėjas, nes jau šiandien jūs esate mūsų šalies ateities kūrėjai. Sėkmės jums.“

Kiek mažiau nei pusvalandį trukusi ceremonija užbaigta padėjus gėlės prie prezidentų Aleksandro Stulginskio, Antano Smetonos ir Kazio Griniaus paminklų.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad licėjaus šaknys glūdi 1994 m. įsteigtoje neformaliojo ugdymo įstaigoje – Jaunojo kario mokykloje „Lūšiukai“. 2009 m. įstaiga pertvarkyta į bendrojo lavinimo mokyklą ir pervadinta į Generolo Povilo Plechavičiaus jaunojo kario mokyklą.

2015 m. ugdymo įstaigai suteiktas dabartinis jos vardas. Žeimenos g. 66, buvusioje Eigulių mokykloje įsikūrusiame licėjuje papildomai mokoma karybos ir teisės pagrindų, išduodamas šių dalykų pažymėjimas, turintis reikšmės stojant į karinius Lietuvos universitetus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA