Netikėtas radinys Kauno rajone perduotas saugoti policijai (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Netikėtas radinys Kauno rajone perduotas saugoti policijai (papildyta)

BNS, Kauno apskr. VPK inf. 2018/04/11 08:59
Kauno apskrities VPK nuotr.

Policijos departamento duomenimis, antradienį miške ties Girininkų I kaimu aptiktas į žemę įkastas bidonas, kuriame rasti karo laikų granata bei apie šimtas lapų su spausdintinu tekstu. Manoma, jog tai – partizanų rankraščiai.

Pasak policijos, lapuose matomas Lietuvos herbas ir užrašas „Partizanai“. Kaip BNS sakė Kauno apskrities policijos atstovė Justina Kazragytė, kol kas visas radinys yra saugomas Kauno apskrities policijoje, vėliau rankraštį planuojama perduoti specialistams, kurie jį tirs detaliau.

Papildyta

Balandžio 10 d., apie 10.25 val., Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pareigūnai sulaukė miškininko pranešimo, kad Kauno rajone, Alšėnų seniūnijoje, Girininkų I kaime, jis vaikščiodamas miške rado rankinę granatą. Į įvykio vietą atvykusiems pareigūnams vyras paaiškino, jog dirbdamas valstybiniame miške, Šališkių girininkijoje, atlikdamas sklypų ribų žymėjimo darbus, pastebėjo kyšančio metalinio bidono viršų.

Atėjęs arčiau ir atidaręs bidono dangtį viduje pamatė vandenį. Po vandeniu vyras rado seną granatą ir rankraščius. Sprogmuo buvo perduotas Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojams ir sunaikintas.

Miškininkas pasakojo, kad apie 200 metrų nuo radinio vietos anksčiau buvo seni partizanų bunkeriai. Į įvykio vietą atvykę Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Kauno skyriaus atstovai apžiūrėję radinį nustatė, kad tai gali būti spausdintinis partizanų laikraštis „Partizanas“, leistas 1949-1951 metais.

Visa rasta spausdintinė medžiaga šiandien perduodama Kultūros paveldo departamento atstovams, kurie priims sprendimą dėl tolimesnių veiksmų bei atliks spaudinio restauracijos darbus.

Kauno apskrities VPK pareigūnai dėkoja gyventojui už pilietišką poelgį bei suteiktą informaciją. Policija taip pat primena, kad visuomet pastebėjus grėsmę sveikatai keliančius daiktus, reikia elgtis atsakingai, patiems jų liesti, nebandyti kaip nors paveikti ir nedelsiant apie radinį pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Papildyta 14.07 val.

Pasak paveldosaugininkės Astos Naureckaitės, vandens pilname bidone su granata slėpti dokumentai yra labai prastos būklės, tačiau tikimasi, kad juos pavyks restauruoti ir iš išlikusių fragmentų sužinoti daugiau apie netoliese besislapsčiusių partizanų gyvenimą.

„Aktualu tai, kad ten netoliese buvęs partizanų bunkeris, maždaug už 200 metrų, tad galbūt tai siejasi su tame bunkeryje gyvenusių ir toje žūties vietoje buvusių partizanų veikla. Prie tų laikraščių palikti sprogmenys dėl saugumo: mes spėjame, kad jei kas būtų bandę prie jų prieiti, galėjo susisprogdinti. Padaryta labai apgalvotai“, – BNS trečiadienį sakė Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus specialistė, dalyvavusi dokumentų radybose.

Jos teigimu, rasti keturi pundeliai mašinėle rašytų rankraščių. Tai panašu į laikraščių lapus, kurie sulenkti ir susegti ar sudėti į knygas kietais viršeliais, primenančias maldaknyges. Trys ryšulėliai didesni, ketvirtasis – plonesnis ir prasčiau išsilaikęs.

„Būklė labai bloga, nes jie išbuvę tokioje drėgmėje daugiau kaip penkiasdešimt metų, gal net septyniasdešimt metų – nuo 1947-1949 metų. Tai gali būti partizanų spauda, matosi, kad mašinėle spausdinta, yra į knygelę sulankstyti lapai: ar tai buvo knygelės suformuotos specialiai, kaip maldaknygė kad būtų su kietais viršeliais – ten sunku įžiūrėti, ar ten laikraščių lapai“, – pasakojo A. Naureckaitė.

Rastus rankraščius iš miško glūdumos apie 700 metrų iki policijos automobilio teko nešti rankomis: dokumentai slėpti drėgnoje, sunkiai privažiuojamoje vietoje.

„Matome išlikusius užrašus „partizanas“, ir ženkliukai matosi, Vytis, emblemos įvairios. Sunku pasakyti, kiek ten dar pamatys restauratoriai“, – pasakojo paveldosaugos specialistė. Dokumentai antradienį sudėti į specialias dokumentams skirtas dežes, užantspauduoti ir perduoti policijai.

Taip pat netoliese rasta keptuvė: ją, kaip ir bidoną, taip pat paėmė policija. A. Naureckaitė apie radinius pranešė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui bei Centriniam valstybės archyvui. Pastarojo specialistai trečiadienį atvyks dokumentų perimti iš policijos. Iki tol juos prašoma laikyti šaltai, kad popierius neišdžiūtų.

Kultūros paveldo departamento specialistės žiniomis, bidoną ir keptuvę rengiasi paimti Genocido ir rezistencijos tyrimo centras – ateityje jie galėtų tapti muziejiniais eksponatais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA