Valstybė parengė staigmeną – tuštės skolininkų sąskaitos | Kas vyksta Kaune

Valstybė parengė staigmeną – tuštės skolininkų sąskaitos

delfi.lt 2018/04/09 12:31
Archyvas / R. Tenio nuotr.

Nuo prievolės išlaikyti savo vaikus besislapstantiems asmenims valstybė parengė staigmeną. Skolininkams išsisukti bus gerokai sunkiau, skelbia LNK žinios.

Alimentų mokėjimą vaikams iš Vaikų išlaikymo fondo nuo 2018 sausio pirmosios perėmusi „Sodra“ žada itin griežtai tikrinti absoliučiai visas skolininkų turimas sąskaitas ir iš ten automatiškai išskaičiuoti lėšas.

Liudos Kudinovos reportaže savo istorija pasidalijo vilnietė Nadežda. Moteris augina du vaikus, o jos vyras, dirbantis tai Lietuvoje, tai užsienyje, vengia išlaikyti savo vaikus.

Išmokas abiem vaikams išlaikyti vilnietei vietoje buvusio vyro moka valstybė. Kas mėnesį moteris gauna maždaug po penkiasdešimt eurų už kiekvieną vaiką.

Per 13 metų susikaupė daugiau nei 15 tūkst. eurų skola. Tokių valstybės skolininkų, vengiančių išlaikyti savo vaikus ir neketinančių atiduoti skolos už tai, kad juos išlaiko valstybė, priskaičiuojama daugiau nei 30 tūkstančių. Bendrai jie biudžetui skolingi daugiau nei 120 mln. eurų.

Iki šiol už alimentų vaikams mokėjimą ir vėliau jų išieškojimą buvo atsakingas Vaikų išlaikymo fondas. Nuo sausio ši pareiga perduota „Sodrai“. O ji žada su skolininkais nesismulkinti – perkratyti absoliučiai visas jų turimas sąskaitas ir pinigus nuskaičiuoti automatiškai, apie tai net nepranešus.

„Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius teigia, kad Vaikų išlaikymo fondas neturėjo tokių techninių galimybių. „Jie daugiausia dirbdavo su antstoliais, o su antstoliais dirbti gana sudėtinga, nes reikia dirbti su kiekvienu antstoliu atskirai. „Sodra“ turi kitas technines galimybes. Mes su skolininkais dirbame automatizuotu būdu“, – teigia M. Sinkevičius.

M. Sinkevičiaus teigimu, nuo „Sodros“ nepavyks pasislėpti net užsienyje. Pinigai bus išieškomi ne tik iš naujų skolininkų, bet ir iš tų, kurių surasti nepavyko Vaikų išlaikymo fondui.

„Dirbsime pagal Europos sąjungos reglamentą ir su esančiais užsienyje. Europos sąjungoje galioja tokia tvarka, kad jei kompetentinga institucija nustato skolą, kreipiasi į Didžiosios Britanijos ar Airijos kompetentingą instituciją ir ta institucija nurašinės nuo sąskaitų tuos pinigus“, – sako „Sodros“ direktorius.

Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Žemaitė abejoja naujos tvarkos efektyvumu: „Sodra“ gali tik areštuoti sąskaitą ir iš tos sąskaitos nuskaičiuoti, o kas jei tos sąskaitos neturi arba ta sąskaita yra kitoje šalyje. Tiesiog yra daug klausimų.“

Šiuo metu didžiausia suma, kurią „Sodra“ gali sumokėti tėvo neišlaikomam tėvui – 68, 40 eur. Iš skolininkų šios sumos dar neišieškomos.

Per artimiausius du mėnesius žadama sutikslinti visas sumas ir tada pradėti skaičiuoti sumas skolininkų sąskaitose.

Daugiau naujienų skaitkite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA