Prestižiniame Orsė muziejuje atidaryta Baltijos šalių simbolistų paroda: darbus paskolino ir muziejus iš Kauno | Kas vyksta Kaune

Prestižiniame Orsė muziejuje atidaryta Baltijos šalių simbolistų paroda: darbus paskolino ir muziejus iš Kauno

BNS 2018/04/09 20:34
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pirmadienį Prancūzijoje viešinti prezidentė Dalia Grybauskaitė su šios šalies prezidentu ir pirmąja ponia bei kitais Baltijos šalių lyderiais Orsė muziejuje atidarė parodą „Laukinė dvasia. Simbolizmas Baltijos šalių mene“.

„Simboliška, kad šiandien Baltijos šalys ir Lietuva pristato savo simbolistus, mūsų genijus, tuos, kurie atspindi mūsų identitetą per mūsų meną ir mūsų sielos laisvę. Ne be reikalo paroda pavadinta „Laukinė siela“. Aš pasakyčiau – laisva siela. Tokių tautų niekas negali užgrobti, jas galima okupuoti, bet jų negalima nugalėti. Ir tai atspindi mūsų menininkai per visą mūsų istoriją“, – per spaudos konferenciją sakė D. Grybauskaitė.

Ji kalbėjo lietuviškai, pabrėždama, kad kalba apie Baltijos šalis ir Lietuvą.

Tuo metu Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) teigė pakviesiąs savo tėvynainius pažinti Baltijos šalių menininkus.

„Baltijos dvasios – trys išskirtinės dvasios, susivienijusios savo išskirtinumu, (…) Trys dvasios širdyje Europos, kuriai jos visada priklausė, kaip apie tai 1905-aisiais kalbėjo Gustavas Suits, vienas iš svarbiausių estų poetų ir „Jaunosios Estijos“ literatūros srovės įkūrėjų. „Būkime estais“, jis rašė, „bet taip pat tapkime ir europiečiais“. Kviečiu savo tėvynainius ateiti čia ir atrasti šiuos didžius europiečius: tapytojus Čiurlionį, Rozentalį ar Raudą“, – kalbėjo E. Macronas.

Kaip pranešė prezidentės spaudos tarnyba, ši keturių prezidentų globojama paroda skirta Baltijos šalių valstybingumo šimtmečių garbei. Parodoje pristatoma XIX–XX amžių sandūros menininkų – tapytojų, grafikų, skulptorių kūryba, kuriai poveikį padarė Prancūzijoje gimęs simbolizmas.

Pusę eksponatų, kuriuos šį kartą Orsė muziejuje pristato Lietuva, sudaro Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūriniai: „Rex“, „Pasaulio sutvėrimo“, „Sonatų“, „Pasakos“, „Liūdesio“ ciklų ir kiti kūriniai. Greta – Petro Kalpoko, Antano Žmuidzinavičiaus, Antano Vivulskio, Adomo Varno, Ferdinando Ruščico, Boleslovo Buikos tapybos darbai, Petro Rimšos ir A. Vivulskio skulptūros, Antano Jaroševičiaus knygos „Lietuvių kryžiai“ viršelio projektas ir leidiniai.

Šie eksponatai atrinkti iš Lietuvos dailės muziejaus Vilniuje ir M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Kaune. Jie kartu su Estijos dailės muziejumi Taline ir Latvijos nacionaliniu dailės muziejumi Rygoje yra šios parodos organizatoriai. Parodoje taip pat eksponuojami kūriniai ir leidiniai iš privačių kolekcijų bei bibliotekų.

Visi eksponatai yra apdrausti. Didžiausia suma – milijonu eurų – apdraustas M. K. Čiurlionio paveikslas „Rex“.

Orsė muziejus Paryžiuje – vienas įžymiausių muziejų pasaulyje, garsus didžiausia impresionistų meno kūrinių kolekcija. Jis kasmet sulaukia apie 3 mln. lankytojų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA