STT akiratyje – Kraujo centro vadovė: įtariama manipuliacijomis (atnaujinta) | Kas vyksta Kaune

STT akiratyje – Kraujo centro vadovė: įtariama manipuliacijomis (atnaujinta)

BNS 2018/04/09 12:15
Asmeninio archyvo nuotr.

Dviem savaitėms suimta Nacionalinio kraujo centro vadovė Joana Bikulčienė įtariama siekusi padėti vienai privačiai bendrovei monopolizuoti kraujo plazmos surinkimą ir kraujo preparatų tiekimą Lietuvoje.

„Bendrininkų grupė, įtariama, savo neteisėtais veiksmais siekė užvaldyti ir monopolizuoti kraujo plazmos surinkimą Lietuvoje, taip pat kraujo preparatų tiekimą Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigoms. Tokiu būdu būtų diskriminuoti ir eliminuoti kiti Lietuvos bei užsienio ūkio subjektai, turėję arba galėję turėti galimybę sąžiningai konkuruoti konkurso būdu sudarant sutartis su Nacionaliniu kraujo centru“, – teigiama pirmadienį išplatintame Generalinės prokuratūros pranešime.

Planų įgyvendinti nespėjo

Nacionalinio kraujo centro vadovė įtariama piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, prekyba poveikiu ir veikimu bendrininkų grupėje, organizuojant ir padedant stambiu mastu imtis komercinės ir profesinės veiklos, neturint specialios Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos išduotos licencijos tai daryti. Ji sulaikyta penktadienį, teismas jai skyrė dviejų savaičių suėmimą.

Anot teisėsaugos, pagal nusikalstamos grupės planą, tyrime figūruojanti bendrovė turėjo tapti vienintelė Lietuvoje kraujo plazmos surinkėja ir kraujo preparatų tiekėja.

Pareigūnai teigia, kad išaiškinus galimą nusikaltimą tam kelias užkirstas. „Šita veika yra užkardyta pasikėsinimo stadijoje. Konkrečių duomenų, kad jau būtų monopolizavę, aš negaliu atskleisti“, – žurnalistams sakė Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Ramūnas Šileika.

„Būtent šito tyrimo dėka užkirstas kelias tolesnei, didesnei žalai šioje srityje“, – kalbėjo Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus valdybos Ikiteisminio skyriaus viršininkas Ramūnas Lukošius.

Pasak jo, Nacionalinio kraujo centro vadovė nusikaltimus galėjo padaryti veikdama ir savo interesais, kad ateityje dėl to gautų naudos.

Trys įtariamieji ir keli specialieji liudytojai

STT tyrime įtarimai be J. Bikulčienės pateikti dar dviem asmenims – kol kas teisėsaugos neįvardijamos privačios bendrovės vienintelis akcininkas ir bendrovės direktorė įtariami sukurstymu ir padėjimu piktnaudžiauti bei prekyba poveikiu.

Teisėsauga pranešime teigia, kad privati bendrovė veikia asmens sveikatos priežiūros, vaistinių žaliavų surinkimo ir vaistinių preparatų gamybos, farmacijos prekių platinimo srityse.

BNS žiniomis, teismas dviem mėnesiams leido suimti bendrovės „Solis Tribus“ akcininką Antaną Petrošių. Kita įtariamoji – bendrovės vadovė Rūta Stankevičienė. Jai skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Anot teisėsaugos įtariamųjų skaičius byloje gali augti. R. Lukošius patvirtino, kad šiame tyrime apklausta Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio žmona, tačiau nenurodė, koks statusas jai suteiktas. Prokuroras R. Šileika teigė, kad tyrime keliems asmenims suteiktas specialiojo liudytojo statusas.

Bendrovė „Solis Tribus“ skelbia veikianti asmens sveikatos priežiūros, biotechnologijų, vaistinių žaliavų surinkimo ir vaistinių preparatų gamybos, farmacijos prekių didmeninio platinimo, medicinos inovacijų, mokslinių tyrimų ir taikymo srityse.

Praėjusių metų pabaigoje pranešta, jog A. Petrošius Kipre įsteigė tarptautinį investicinį holdingą „Agnis Plasma“. Tuomet teigta, kad didžioji dalis holdingo investicijų bus kreipiamos į užsienyje jau veikiančias biotechnologijų įmones, naujos kartos medicinos preparatų gamybą bei taikomuosius biotechnologijų srities mokslinius tyrimus.

Numatoma, kad nuo pernai liepos veikiantis ir Kipre registruotas fondas 2018–2021 metais investuos daugiau kaip 100 mln. eurų.

Pernai gruodžio 20 dieną skelbta, kad „Solis Tribus“ kartu su partneriu, Italijos kompanija „KEDRION Biopharma“ ketina įregistruoti ir tiekti Lietuvos rinkai iš lietuviškos plazmos pagamintus preparatus. Tąkart taip pat pranešta, kad A. Petrošiaus įkurtas tarptautinis holdingas „Agnis Plasma“ sėkmingai užbaigė dviejų Austrijos plazmos centrų „Plasmapunkt Favoriten GmbH“ ir „Plasmaspendezentrum Donaustadt GmbH“ įsigijimo sandorį.

Su bendrovės vadove sieja mokyklos suolas

J. Bikulčienė savo viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje nurodė, kad „Solis Tribus“ vadovė R. Stankevičienė yra buvusi jos bendramokslė – abi baigusios tą pačią Alytaus antrąją vidurinę mokyklą. Nacionalinio kraujo centro vadovė taip pat yra deklaravusi, kad su „Solis Tribus“ jos vadovaujamas centras yra pasirašęs bendradarbiavimo sutartį.

Kaip rodo Registrų centro duomenys, bendrovė „Solis Tribus“ įregistruota visai neseniai – praėjusių metų birželį. Londone gyvenamąją vietą nurodantis A. Petrošius šios įmonės akcininku tapo praėjusių metų liepos 20 dieną.

Liepos 21 dieną įmonės vadove tapo buvusi Kalėjimų departamento direktorė Živilė Mikėnaitė. Tiesa, pastaroji bendrovei vadovavo vos kelis mėnesius – iki praėjusių metų rugsėjo, kai bendrovės vairą perėmė R. Stankevičienė.

A. Petrošius anksčiau yra buvęs bendrovės „Avia AM Leasing“ stebėtojų tarybos pirmininku. „Avia AM Leasing“ – su verslininko Gedimino Žiemelio valdoma „Avia Solution Group“ susijusi įmonė. A. Petrošius anksčiau yra buvęs ir bendrovės „Gulbinai estate development“ akcininkas, šiuo metu dar yra bendrovės „Išmaniosios investicijos“ akcininkas.

Suimtoji – Šaulių sąjungos narė

Korupcija įtariama ir dviems savaitėms suimta J. Bikulčienė yra Šaulių sąjungos Vilniaus rinktinės narė. Tai BNS pirmadienį patvirtino Šaulių sąjungos vado pavaduotojas Žydrūnas Sadauskis.

Pasak jo, J. Bikulčienei greičiausiai bus rekomenduota pačiai sustabdyti narystę Šaulių sąjungoje. „Įstatymo numatyta, kad jei pripažįstama teismo kaltu, tai tada vienareikšmiai šalinama iš organizacijos, tokiu atveju kaip šis dažniausiai žmonės patys suspenduoja savo narystę, ar paprašome mes susispenduoti, kol išaiškėja visa situacija“, – sakė Ž. Sadauskis.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą, už piktnaudžiavimą ir prekybą poveikiu gali būti baudžiama bauda arba laisvės atėmimu iki septynerių metų, už ūkinę, komercinę, finansinę ar profesinę veiklą, neturint tam licencijos, gali būti baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja ir jį kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras. Teisėsauga atliko kratas įtariamųjų darbo, gyvenamosiose vietose.

Pareigūnai teigia tyrimą pradėję šiais metais ir nurodo, kad galimi nusikaltimai įvyko „ne vienu mėnesiu“ anksčiau, tačiau tikslesnių datų neatskleidžia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA