Fiksuoja skaitytojas: Lietuvos nacionalinis paukštis čia atskrido pirmą kartą | Kas vyksta Kaune

Fiksuoja skaitytojas: Lietuvos nacionalinis paukštis čia atskrido pirmą kartą

Skaitytojo nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ skaitytojas šeštadienį įamžino nekasdienį vaizdą – gandras, atrodo, ruošiasi sukti lizdą pačiame miesto centre. Anot vyro, šioje vietoje Lietuvos nacionaliniu paukščiu tituluojamą sparnuotį jis mato pirmą kartą.

Tradiciškai laikoma, kad Rytų Afrikoje peržiemoję baltieji gandrai į Lietuvą parskrenda kovo 25 d., tačiau tik dabar, orui smarkiau atšilus, šių aptakių paukščių matome vis daugiau.

O vienas, rodosi, nusprendė kurtis Senamiestyje, tiesiog virš Kauno stogų. „Pirmą kartą čia atskrido gandras ir atrodo, kad suka lizdą. Užfiksavau pro buto Smalininkų gatvėje langą“, – sakė nuotrauką atsiuntęs kaunietis.

Gandras nusitaikė į seną vijokliais apaugusį kaminą Puodžių gatvėje stovinčių Kauno kolegijos Medicinos fakulteto III rūmų kieme. Paklausus, ar netoliese yra pastebėjęs daugiau šių paukščių, pašnekovas tvirtino vidury miesto lizdą sukantį gandrą tikrai matantis pirmąkart. „Čia gyvenu jau keletą metų. Pirmą kartą atskrido“, – stebėjosi vyras.

Gandrai mėgsta kurtis aukštai, tačiau mieste sutinkami nedažnai / Skaitytojo nuotr.

Ir tikrai, nors gandras mėgsta žmogaus draugiją, Lietuvos ornitologų draugijos informacinės sistemos duomenimis, dažniau kuriasi arčiau gamtos – kaimiškose vietovėse ir nelabai intensyviai dirbamuose žemės ūkio plotuose.

Lizdus tankiai Lietuvą apgyvendinę raudonsnapiai suka senuose medžiuose arba ant pastatų, netgi elektros stulpų. Dažnai iškeldami specialias platformas buveinei pradžią duoda žmonės, o gandrai suneša lizdą iš šakų, šiaudų, velėnos ir kitų natūralių statybinių medžiagų.

Šie plėšrūs juodaskverniai minta smulkiais stuburiniais ir stambiais bestuburiais, nuo įvairių vabalų iki varliagyvių, roplių ir nedidelių žinduolių. Nors juodasis gandras įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą, baltajam grėsmės nėra – 2016 m. duomenimis, Lietuvoje peri apie 20 tūkst. gandrų porų.

Lietuvių folklore gerbiamas, sodybas globojantis, vaikus nešantis gandras, kaip rašoma Lietuvos ornitologų draugijos sistemoje, moksliniu požiūriu dar ir laikomas ekologiškos aplinkos indikatoriumi. Šie paukščiai kuriasi ten, kur žemės ūkis tausojamas, o aplinka sveika gyventi žmonėms – panašu, kad tokia vieta nuo šiol bus ir Kauno centras.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA