Bazinės šildymo kainos perskaičiavimo nauda: šildymas Kaune atpigs | Kas vyksta Kaune

Bazinės šildymo kainos perskaičiavimo nauda: šildymas Kaune atpigs

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šiuo metu, kaip numato šilumos tiekimo veiklos reguliavimo aplinka, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija perskaičiuoja AB „Kauno energija“ bazinę šilumos kainą, kuri yra pagrindas galutinei šilumos kainai suskaičiuoti. Jos perskaičiavimas, „Kauno energijos“ atveju, vykdomas pasibaigus esamos bazinės kainos galiojimo laikotarpiui.

Dėl to bendrovė inicijavo perskaičiavimą ir pateikė komisijai naujos bazinės kainos projektą. Preliminariais vertinimais, po šių metų perskaičiavimo nauja bazinė kaina Kaune sekančiam laikotarpiui sumažės daugiau, nei 10 proc. Atitinkamai sumažės ir šilumos kaina AB „Kauno energija“ vartotojams.

Numatomas ne mažesnis kaip 10 proc. sumažėjimas – tai AB „Kauno energija“ per pastaruosius ketverius metus įvykdytų investicijų ir pasiekto geresnio veiklos efektyvumo bei rinkos plėtros rezultatas.

Mažesnė bazinė kaina lems tai, kad ateinančius kelis metus tokiu pat dydžiu bus mažesnė ir galutinė šilumos kaina vartotojams. Be abejo, galutinė kaina vartotojams svyruos priklausomai nuo kuro ir perkamos šilumos kainų, tačiau ji visą minėtą laikotarpį bus apie 10 proc. mažesnė, nei galėtų būti, jei būtų neperskaičiuota bazinė kaina. Kaip numato sektoriui galiojanti tvarka, šilumos kaina vartotojams perskaičiuojama kiekvieną mėnesį.

Tikimasi, kad nauja perskaičiuota bazinė šilumos kaina įsigalios šių metų liepos mėnesį ir galios ateinančius tris ar ketverius metus. Tai reiškia, kad ir ne tik šiuo vasaros periodu, bet ateinančių šildymo sezonų metu galutinė šilumos kaina vartotojams bus pigesnė, nei galėtų būti, jei nebūtų perskaičiuota bazinė kaina.

Bazinės kainos perskaičiavimas numatytas Šilumos kainų nustatymo metodikoje, patvirtintoje Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos 2013 m. vasario 28 d. nutarimu Nr. O3-73 ir buvo inicijuotas bendrovės.

Be to, siekdama, kad jau artimiausiu metu vartotojams galėtų būti taikoma mažesnė šilumos kaina, bendrovės valdyba šių metų kovo 23 d. priėmė sprendimą, kad bendrovės papildomai gautos pajamos, dėl faktinių ir į šilumos kainą įskaičiuotų kuro įsigijimo ir suvartojimo bei šilumos įsigijimo kainų skirtumo, susidariusios 2015 m. sausio 1 d. – 2015 m. gruodžio 31 d. laikotarpiu, būtų paskirstytos 12 mėnesių baziniam realizuotam šilumos kiekiui. Ši dedamoji šilumos kainą vartotojams mažins 0,62 ct/kWh (be PVM) nuo 2018 m. gegužės 1 d. ir galios iki Komisijos bazinės šilumos kainos dedamųjų nustatymo.

Nuo š. m. balandžio 1 d. šilumos kaina Kaune mažėja dar 11,8 proc. Vietoje šiuo metu galiojančios 5,81 ct/kWh su PVM centralizuotai tiekiamos šilumos kainos, nuo š. m. balandžio 1 d. įsigalios 5,12 ct/kWh su PVM vartotojams tiekiamos šilumos kaina. Šilumos kaina Kaune mažėja jau trečias mėnuo iš eilės.

Prognozuojama, kad jau nuo kito mėnesio AB „Kauno energija“ vartotojams tiekiamos šilumos kaina stabiliai įsitvirtins tarp mažiausių kainų Lietuvoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA