Užsienio žiniasklaida: Baltijos šalių vadovams teko nepatogiai mindžikuoti greta D. Trumpo | Kas vyksta Kaune

Užsienio žiniasklaida: Baltijos šalių vadovams teko nepatogiai mindžikuoti greta D. Trumpo

BNS 2018/04/04 18:33
lrp.lt nuotr.

Baltijos šalių lyderius priėmęs Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) Lietuvai, Latvijai ir Estijai pažėrė miglotų, bet gausių liaupsių, ir tik ateitis parodys, ar retoriką pakeis realūs sprendimai, trečiadienį rašo užsienio žiniasklaida.

Baltijos šalys mėgino pataikyti į taktą

Britų laikraščiui „The Guardian“ prezidentų spaudos konferencija pasirodė panašesnė į paskubomis surinktos dainų perdirbinius atliekančios grupės koncertą negu keturių valstybės vadovų renginį.

„D. Trumpas, pagrindinis dainininkas, dominavo scenoje, traukdamas pažįstamas dainas apie viską – pradedant Vladimiru Putinu ir NATO, baigiant Hillary Clinton meile vėjo malūnams. Trys kiti atlikėjai nesmagiai mindžikavo jam už nugaros, mėgindami pataikyti į taktą“, – rašo „The Guardian“ žurnalistas Vašingtone Benas Jacobsas (Benas Džeikobsas).

„Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė buvo dėmesingai atsigręžusi į Amerikos lyderį, Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid žvelgė tiesiai prieš save, mėgindama slėpti pašaipų šypsnį – bet jis vis tiek retkarčiais pasirodydavo. Latvijos prezidentas Raimondas Vėjuonis po truputėlį darė ir viena, ir kita“, – vaizdingai rašo „The Guardian“.

„Latvijai, Lietuvai ir Estijai D. Trumpas išsakė nelabai aiškių, bet gausių liaupsių. Tai darbščios šalys, pilnos nuostabių žmonių, sakė jis. Jos yra puiki vieta investuoti. Jis net išgyrė jų žiniasklaidą. Baltijos šalių reporteriai, anot jo, skelbia tikras naujienas – kitaip negu jų kolegos amerikiečiai, kurie, kaip jau dažnai buvo kartota, skleidžia „melagingas žinias“, – atkreipė dėmesį B. Jacobsas.

„Jo baltiškoji palaikymo trupė kaip įmanydama stengėsi prisiderinti. Jie liaupsino Amerikos lyderystę, gyrė savo pačių indėlį NATO ir atkreipė dėmesį, kad JAV buvo tvirtos sąjungininkės per pusę šimtmečio trukusią sovietinę okupaciją. Jie privalėjo taip elgtis. Šiaip ar taip, kol jie akomponuoja D. Trumpui, jis negalės dainuoti duetu su V. Putinu“, – teigia „The Guardian“.

Žurnalistų pašaipos

D. Trumpo pašaipas JAV žurnalistų atžvilgiu detaliai aprašė ir amerikiečių laikraščio „The Hill“ portalas.

Prezidentas Trumpas per spaudos konferenciją antradienį pasišaipė iš Amerikos žiniasklaidos, paliepęs Latvijos prezidentui pasirinkti kurį nors „Baltijos reporterį“, kad šis paklaustų.

„Prašau, pasirinkit reporterį“, – D. Trumpas pasakė Latvijos prezidentui R. Vėjuoniui per spaudos konferenciją.

Anot „The Hill“, D. Trumpas dažnai peikia žiniasklaidą ir kaltina žurnalistus bei žiniasklaidos priemones skelbiant prieš jį šališkai nukreiptą turinį. Jis taip pat dažnai vadina žiniasklaidos priemones ir jų skelbiamus straipsnius melagingomis naujienomis.

„Toronto Star“ korespondentas Vašingtone Danielis Dale’as (Danielis Deilas) D. Trumpo pastabas priėmė kaip įžeidimą.

„‏Trumpas įžeidžia Amerikos žiniasklaidą, patardamas vienam iš Baltijos šalių prezidentų pasirinkti kitą reporterį. „Galit pasirinkti reporterį. Geriausiai – Baltijos šalių reporterį. Tikras žinias, o ne melagingas naujienas“, – rašo jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Padrikos diskusijos

Apie karinius reikalus rašantis JAV laikraštis „Stars and Stripes“ atkreipė dėmesį, kad Baltieji rūmai po susitikimo oficialiame pranešime pažadėjo sustiprinti Aljansą su Baltijos valstybėmis ir skirti daugiau kaip 170 mln. dolerių karinės pagalbos regionui, siekiančiam atgrasyti potencialią Rusijos agresiją.

„Tačiau anksčiau antradienį dar buvo neaišku, ar Baltijos šalių lyderiai sulauks šio paskatinimo per pietaujant vykusias padrikas diskusijas su prezidentu Donaldu Trumpu. Jo kalbos krypo nuo pasiūlymų siųsti kariuomenę saugoti JAV sienos su Meksika prie galimybės imtis griežtų priemonių prieš technologijų milžinę „Amazon“ ir pasisakymų apie savo buvusią prezidento rinkimų varžovę Hillary Clinton“, – rašo „Stars and Stripes“.

Pagyręs Lietuvą, Latviją ir Estiją dėl gynybos biudžetų didinimo, D. Trumpas antradienį dukart buvo paklaustas apie JAV karių siuntimą į Baltijos šalis, bet abu sykius nieko konkretaus neatsakė ir tik apsiribojo bendromis frazėmis apie pagarbą ir bendradarbiavimą.

Nors Lietuvos diplomatai džiaugėsi, kad periodinis JAV karių siuntimas ir oro gynybos vystymas paminėtas keturšalėje deklaracijoje, tarptautinė žiniasklaida dėmesį sutelkė ne į šį dokumentą, o į D. Trumpo padrikas pastabas apie Meksiką, Siriją, Rusijos prezidentą V. Putiną ir pašaipas amerikiečių žurnalistų atžvilgiu.

„Washington Post“ reporteris Davidas Nakamuras (Deividas Nakamura) atkreipė dėmesį, kad prieš darbo pietus D. Trumpas primygtinai ragino Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę pagirti jo nuopelnus NATO.

„Trumpas prašo Baltijos valstybių vadovų girti jo lyderystę NATO per vieną iš tų diskusijų kabinete prie apskritojo stalo, filmuojamų žiniasklaidos kamerų“, – „Twitter“ parašė žurnalistas.

Buvęs JAV ambasadorius Rusijoje Michaelas McFaulas (Maiklas Makfolas) pasipiktino D. Trumpo pastabomis prie bendro stalo, kad jis gerokai griežtesnis Rusijos atžvilgiu nei H. Clinton.

„Sekretorė Clinton visada buvo tvirta NATO rėmėja, įskaitant mūsų sąjungininkus Baltijos šalyse. Pone prezidente, liaukitės žeminti mūsų didžią šalį tokiais beprasmiais įžeidimais“, – parašė jis „Twitter“.

Ar retoriką keis darbai?

Naujienų agentūra „Reuters“ paskelbė analitikės Agnios Grigas komentarą, kuriame ji paragino JAV vadovybę apsvarstyti siųsti rotuojamas pajėgas į Baltijos šalis ir aktyviau prisidėti prie Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje veikiančių NATO centrų.

„Pirmasis D. Trumpo ir Baltijos šalių vadovų susitikimas buvo veikiau simbolinis. Rusijai veikiant vis agresyviau buvo svarbu dar kartą patvirtinti Jungtinių Valstijų paramą savo draugams, esantiems Europos priešakinėse linijose“, – rašo A. Grigas.

„Tačiau Trumpo administracijai tai buvo ir proga užmegzti retoriką peržengiančius glaudesnius ryšius su sąjungininkais, kuriems dažnai neskiriama pakankamai dėmesio“, – teigia analitikė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA