Pasipiktino Kauko laiptų rekonstrukcijos veiksmais: Kaunas tapo priemone verslui | Kas vyksta Kaune

Pasipiktino Kauko laiptų rekonstrukcijos veiksmais: Kaunas tapo priemone verslui

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Advokatas Saulius Dambrauskas, vakar dalyvavęs gyventojų susibūrime prieš Kauko laiptų rekonstrukciją, sako, jog pagrindinė problema esą yra visai ne tikėtinas medžių kirtimas minėtoje vietoje, o neapmąstytas Europos Sąjungos (ES) skirtų pinigų švaistymas paminant piliečių teises.

Primename, kad antradienį būrys kauniečių stojo prieš masinį medžių naikinimą ir vos keletas vietinių Žaliakalnio gyventojų išsakė priešingą poziciją.

„Kaunas šiuo metu yra tik priemone kažkieno verslui. Kauno regiono plėtros tarybą, skirstančią ES lėšas, sudaro asmenys, kurie iš viso to daro „biznį“. Pastarųjų asmenų tarpe yra ir daugybė dirbančiųjų Kauno miesto savivaldybėje. Jie uždirba pinigus iš savo verslo, o verslas semiasi lėšų iš ES projektų. Ši nešvari schema rodo absoliučią korupciją. Tokia pati situacija yra ir su mieste esančių mokyklų bei kitų projektų įgyvendinimu“, – mintis dėstė S. Dambrauskas.

Pasak jo, Kaunui kuriami pigūs ir nekompetentingi projektai. Esą iš ES gaunamų pinigų sukuriamas pigus projektas, tai yra, menkos kokybinės vertės, tačiau kainuojantis brangiai materialia prasme.

„Vadinasi, kiekviena rekonstrukcija mieste turi vieną – didesnių investicijų – tikslą, nes lėšos privalo būti 100 procentų įsisavintos iš ES fondų. Tokiu būdu Kaunas tampa verslo įkaitu. Todėl tolimesni mūsų veiksmai – aiškūs: arba mes pasikėsiname į jų pinigus informuodami tarptautines kontroliuojančias institucijas apie tai, kad Lietuva bei jos valstybiniai organai neužtikrina tarptautinių dokumentų (aut. past. Orhuso konvencijos, Europos kraštovaizdžio konvencijos bei Europos parlamento ir Tarybos direktyvos) laikymosi Lietuvoje, o ES struktūrinių fondų parama yra naudojama pažeidžiant pamatinius tarptautinės teisės reikalavimus, arba miestas bėgant laikui bus pakeistas neatpažįstamai“, – komentavo pašnekovas.

Jau minėtame, vakar vykusiame žmonių susibūrime buvo surinkti 62 parašai žmonių, kurie priešinasi medžių kirtimui vykdant Kauko laiptų rekonstrukciją. Advokato teigimu, šie parašai neturi svarumo teisine prasme. Išvakarėse prieš susibūrimą Žaliakalnyje S. Dambrauskas sako Kauno miesto savivaldybės administracijai, LR Aplinkos ministerijai, LR Kultūros paveldo departamentui išsiuntęs skundą, kuriame išdėstyti reikalavimai dėl Kauko laiptų rekonstrukcijos.

„Šis skundas turi teisinę prasmę kaip faktą, todėl pateikiau jį dar įvykio išvakarėse 10 asmenų vardu, nes jiems atstovauju. Vykusiame susirinkime jis teisinės reikšmės neturi, tačiau turi socialinę reikšmę“, – kalbėjo S. Dambrauskas.

Svarbiausia šioje situacijoje esą – ne ketinimas kirsti medžius, esminis dalykas tai, kad viskas daroma ne taip, kaip turėtų būti. „Jeigu specialistai, tarkime, dendrologų, kraštovaizdžio architektų komisija ateitų ir pasakytų, kad reikia nupjauti daug daugiau medžių nei yra pažymėta, tokiu atveju aš pritarčiau, nes jie žino, ką sako. Tačiau iki šiol niekas neatsižvelgia į tokių specialistų būtinybę, nes svarbiausias aspektas – pinigai. Todėl klausiama ne specialistų, o sprendimus priima, pavyzdžiui, Visvaldas Matijošaitis, Povilas Mačiulis, Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius ir kiti. Ekspertai nustumiami į šalį, nes pateikdami savo nuomonę šie trukdytų įsisavinti ES fondų skirtas lėšas“, – šnekėjo S. Dambrauskas.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai apie medžių kirtimą Kauko laiptų teritorijoje po šiandien Savivaldybėje įvykusio mero susitikimo su ledo ritulininku Dainiumi Zubrumi, užklausė ir paties Kauno miesto mero V. Matijošaičio nuomonės. Miesto vadovas nedaugžodžiavo – pasak jo, bus nukirsti tik tie medžiai, kurie trukdo suplanuotiems darbams atlikti. „Prieš tai bus tariamasi su ekspertais, o jokie įstatymai laiptų tvarkymo darbais nepažeidžiami“, – trumpai pakomentavo V. Matijošaitis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA