Kelininkai kimba į darbą: nuo kitos savaitės – eismo pakeitimai Savanorių prospekte (Balandžio 1-osios pokštas) | Kas vyksta Kaune

Kelininkai kimba į darbą: nuo kitos savaitės – eismo pakeitimai Savanorių prospekte (Balandžio 1-osios pokštas)

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Atšventus Šv. Velykas, į vieną pagrindinių Kauno eismo arterijų išriedėjusių vairuotojų ir išėjusių pėsčiųjų laukia dideli pokyčiai. Kauno miesto savivaldybė praneša, kad nuo antradienio, balandžio 3 d., Savanorių prospekte prasidės realūs remonto darbai. Jų metu iš dalies bus uždaromos atskiros gatvės atkarpos.

Nors savivaldybė prospekto rekonstrukciją žadėjo pradėti nuo šaligatvių – tam jau paruošti kai kurie medžiai – praėjusią savaitę užbaigus paskutinę važiuojamosios dalies ekspertizę paaiškėjo, kad kelio danga po šaltojo sezono vietomis daug prastesnės būklės nei manyta.

„Besiruošiant rekonstrukcijos pradžiai ištyrus asfalto dangos tankį, lygumą ir duobėtumą sužinojome, kad ypač atkarpos nuo Savanorių kalno viršaus iki Aukštaičių g. ir nuo Utenos g. iki Taikos pr. – labai prastos būklės, duobės kai kur siekia gatvės pagrindą, o įdubę šuliniai tiesiog grasina prakirsti padangas“, – aiškino Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Anot jo, toliau eksploatuojant gatvę asfaltas neabejotinai bus dar labiau ardomas, o sujudintas plūktos skaldos pagrindas lems spartų naujų duobių atsiradimą. Šiomis aplinkybėmis, nuspręsta važiuojamosios dalies remontui suteikti prioritetą.

„Gatvė bus remontuojama kapitaliai, nuimant ir tiesiant visiškai naują asfaltą, tačiau pagrindą naudosime tą patį, kai kur jį gerokai pastorindami. Prospekto būklė inžinerine prasme gana gera, tačiau uždelsus darbus dar kelis mėnesius, gali prireikti papildomų skaičiavimų ir nenumatytų bazės tvarkymo darbų, kurie išaugintų sąmatą apie 500 tūkst. eurų“, – tvirtino A. Pakalniškis.

Miesto transporto ir eismo organizavimo skyrius, vadovaujamas Pauliaus Kero, jau paruošė eismo ribojimų schemą, kurioje Savanorių prospektas visiems ateinantiems metams suskirstytas į keturis skirtingo ilgio gabalus. P. Keras darbų grafiką vadina optimistišku – visgi, kaip minėta anksčiau, juos bus mėginama užbaigti iki šių metų pabaigos.

„Važiuojamosios dalies remonto darbai bus vykdomi keturiais etapais, pradedant nuo miesto centro bei Žaliakalnio, kur prospektui tenka didesnės apkrovos, ir pro Kalniečius judant iki pat Šiaurės prospekto (vadinamosios Muravos sankryžos – „Kas vyksta Kaune“). Iš pradžių darbininkai imsis dalies nuo Savanorių pr. estakados viršaus ties A. Mackevičiaus g. iki Utenos g. Tada bus tvarkoma atkarpa nuo Utenos g. iki Taikos pr., vėliau – nuo Taikos pr. iki S. Žukausko g., galiausiai – didžiausias gabalas nuo S. Žukausko g. iki Šiaurės pr.“ – vardino P. Keras.

Kaip informavo Miesto transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas, bus uždaroma paeiliui po vieną Savanorių prospekto pusę kiekviena kryptimi, o dvipusis eismas paleidžiamas trimis laisvomis juostomis. „Praėjusiais metais atliktos eismo pralaidumo studijos parodė, kada taip vairuotojai patirs santykinai mažiausiai nepatogumų“, – tvirtino P. Keras.

Visgi jų tikrai bus pakankamai. Balandžio 3 uždarius pusę prospekto nuo A. Mackevičiaus iki Utenos gatvių Muravos sankryžos kryptimi ir pradėjus gramdyti seną asfalto dangą, automobiliai apie pusantro mėnesio turės spaustis likusiose eismo juostose. Tuo tarpu remontuojamoje pusėje bus palikti pravažiavimai į Žemaičių, Aukštaičių ir Giedraičių gatves.

Kadangi juostų skaičius nelyginis, o transporto srautų kryptis rytinio ir vakarinio piko metu skiriasi, taip pat bus įrengti laikini reversiniai šviesoforai, 6.00-15.00 val. į Kauno centrą leisiantys judėti dviem juostomis, o 15.00-6.00 val., atvirkščiai, dvi juostas „atiduosiantys“ važiuojantiems iš centro.

Gegužės viduryje, pasak P. Kero, darbininkai kelsis į kitą gatvės pusę toje pačioje atkarpoje, kur turėtų užsibūti dar apie pusantro mėnesio: „Remontuojant paeiliui vieną ir kitą prospekto puses, bus užtikrinamas maždaug tolygus visiškai atnaujintos dalies nusidėvėjimas.“

Per liepą ir rugpjūtį turėtų būt rekonstruota dalis nuo Utenos g. iki Taikos pr., per rugsėjį ir spalį aukštu tempu ketinama apsisukti Taikos pr.-S. Žukausko g. atkarpoje, o lapkritis ir gruodis, manoma, teks S. Žukausko-Šiaurės pr. atkarpai. P. Keras pripažino, kad paskutinės atkarpos rekonstrukciją jau 2019-ųjų pavasariui nukelti gali metų pabaigoje užklupęs šaltis ir didelis snygis.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad viso Savanorių prospekto atnaujinimas miestui kainuos apie 3 mln. eurų. Miesto transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas visam miestui sudėtingu laikotarpiu vairuotojus skatino neužmiršti dėmesingumo ir supratingumo.

„Teks kurį laiką pakentėti, bet galiausiai turėsime patogią ir reprezentatyvią pagrindinę miesto gatvę“, – kalbėjo P. Keras. Detaliau apie darbų terminus, eismo tvarką ir remontuojamoje pusėje atlaisvintus pasukimus į gatves savivaldybė informuos prieš kiekvieną etapą, o „Kas vyksta Kaune“ pasirūpins, kad šios žinios pasiektų gyventojus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA