N. Venckienės sūnus prašo pinigų: į JAV išvijo baimė dėl saugumo | Kas vyksta Kaune

N. Venckienės sūnus prašo pinigų: į JAV išvijo baimė dėl saugumo

delfi.lt 2018/03/28 14:30

Po to, kai Neringą Venckienę nuspręsta sulaikyti dar trims mėnesiams, jos sūnus Karolis Venckus nusprendė viešai paprašyti finansinės pagalbos. Per kelias dienas jau surinkta daugiau kaip 3 tūkst. dolerių.

Minios finansavimo platformoje „GoFundMe“ Čikagoje gyvenančio K. Venckaus vardu atidaryta sąskaita. Vaikinas meldžia paremti jo mamą 10 tūkst. JAV dolerių (maždaug 8 tūkst. eurų).

Per 5 dienas jam pavyko surinkti maždaug trečdalį pageidaujamos sumos – 3,4 tūkst. dolerių arba 2,7 tūkst. eurų. Didžiausios aukos – iš lietuvių. Viena rėmėja pasidalijo 500, kitas – 400 dolerių suma. Tiesa, iš aukotojų sąrašo matyti, kad pagelbėti 18-mečiu ryžtasi ir užsieniečiai.

Kaip dėstoma N. Venckienės advokatų dokumente teismui, ginčijančiame ekstradicijos būtinybę, JAV ji gyvena 5 metus, turi nuosavą namą, gėlių parduotuvę.

Į JAV atvyko vos 13-os: bijojau dėl savo saugumo

„Mano mama N. Venckienė, buvusi teisėja ir Seimo narė, išvyko iš Lietuvos kartu su manimi dėl politinio persekiojimo. Į JAV mes atvykome 2013 m., kai man buvo vos 13 metų“, – viešai dėsto K. Venckus.

Persikėlęs į JAV, K. Venckus aiškino nurimęs, nes Lietuvoje esą nuolat bijojo dėl savo saugumo. Jo teigimu, N. Venckienė JAV paprašė politinio prieglobsčio.

„Mano dėdė (mamos brolis) Lietuvoje buvo nužudytas, nes bandė atskleisti pedofilų klaną tarp aukšto rango pareigūnų, kurie išnaudojo jo dukrą. Mano mama tapo taikiniu, kai pradėjo viešai kalbėti apie kyšius, korupciją Lietuvos teisinėje sistemoje, Vyriausybėje, žiniasklaidai nepavyko jos užčiaupti“, – dėstė K. Venckus.

Parama Neringai Venckienei / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Mano, kad Lietuva susigrąžinti bando iki gaunant prieglobstį

18-metis aiškina, kad jo pusseserė pareigūnų galiausiai neva buvo pagrobta iš jo mamos namų, nors jos globos teisės oficialiai priklausė N. Venckienei. Tai neva buvo pavadinta vaiko grąžinimo mamai operacija, tačiau iš tiesų esą tiesiog stengtasi eliminuoti liudininkus, juos įbauginti.

„Mano pusseserė buvo grąžinta asmeniui, prieš kurį liudijo. Aš buvau labai išsigandęs, negalėjau suprasti, kas jai nutiks“, – toliau savo istorijos versiją pasakojo K. Venckus.

Anot jo, judviejų šeima į JAV persikėlė ieškodama saugumo ir tikėdamasi sąžiningo situacijos įvertinimo. „Prieš mėnesį mano mama buvo suimta, Lietuva siekia jos ekstradicijos iki gaunat politinį prieglobstį JAV“, – pozicija dalijosi K. Venckus.

Aiškina, kad buvo pateikta melaginga informacija

Vasario pabaigoje K. Venckus taip pat išplatino savo laišką – tąkart tai buvo padaryta N. Venckienės svetainėje internete.

„Brangūs Lietuvos žmonės,

Visų pirma noriu padėkoti visiems, kuriems dar teberūpi tiesa ir kurie jos tebeieško. Kol yra jos ieškančių, tol yra vilties, kad ji bus išviešinta. Deja, Lietuvos teisėsaugai ir valstybės pareigūnams tiesa nėra paranki, todėl jie siekia mano mamos ekstradicijos remdamiesi melagingais parodymais ir kaltinimais, nuslėpdami savo nusikalstamą veiklą.

Manau, niekas iš Jūsų nenustebs sužinojęs, kad Lietuvos valstybė pateikė Amerikai melagingą informaciją dėl Stankūnaitės spardymo, nepateikė vaizdo įrašo apie gegužės 17 dienos įvykius, ir nepateikė informacijos apie tai, kad Stankūnaitei buvo suteiktos sąlygos atvykti ir pasiimti D. (siekiant apsaugoti nepilnamečio asmens interesus, mergaitės vardo neminime – DELFI), bet D. su ja nėjo. Niekur nepaminėjo ir apie tai kad, kovo 23 dieną D. ir mano seneliai buvo sužaloti kaukėtų valstybės smogikų.

Taigi, melas vis dar akiplėšiškai žengia pirmyn, ir mano mamai reikia Jūsų pagalbos ginant tiesą Amerikos teismuose. Prašau Jūsų palaikymo šioje, kol kas nelygioje kovoje. Ačiū Jums už ištvermę ir nepasidavimą abejingumui. Karolis“, – rašoma laiške.

Kvietė pasirašyti peticiją

Savo ruožtu, kovo pradžioje jis paskelbė vaizdo įrašą, kuriame anglų kalba kreipėsi į žmones ir pakvietė pasirašyti peticiją JAV prezidentui Donaldui Trumpui. Ja raginama neperduoti N. Venckienės Lietuvai.

16 minučių trukmės vaizdo įraše N. Venckienės sūnus pasakoja visą pedofilijos bylos istoriją nuo 2008 metų. Vaizdo įraše gausu vaizdų iš Klonio gatvės piketų, policijos operacija atsiimant mergaitę iš N. Venckienės tėvų, mergaitės senelių namų. Sūnus taip pat teigia, kad Lietuvoje jo mamai pateikti kaltinimai už 39 nusikalstamas veikas ir šiuo metu ji įkalinta Čikagoje, o lietuviai siekiantys jos ekstradicijos.

K. Venckus taip pat pasakoja apie savo ir mamos pabėgimą į JAV 2013 metais, kuomet prašė politinio prieglobsčio ir kokį spaudimą patyrė šeima: „Mūsų seneliai, rėmėjai, kaimynai ir bendrapartiečiai visi sulaukė kaltinimų. Daktarė, kuri liudijo apie seksualinį išnaudojimą, taip pat sulaukė kaltinimų“.

Dramatišką vaizdo įrašą pabaigia mergaitės nuotraukos su N. Venckiene, kuriose mergaitė užfiksuota vaikiškoje aplinkoje (siekiant apsaugoti nepilnamečio asmens tapatybę, vaizdo medžiagos pateikti negalima).

K. Venckus žiniasklaidos priemonėms taip pat išplatino laišką su nuoroda į jo sukurtą peticiją oficialioje Baltųjų Rūmų interneto svetainėje. Baltieji Rūmai leidžia visiems sukurti peticiją ir peticijai per 30 dienų surinkus 100 tūkst. parašų ji patenka ant Baltųjų rūmų darbo stalo apsvarstymui.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA