Į Kauną grįžo prieš dešimtmetį Vilniui paskolinti tankai | Kas vyksta Kaune

Į Kauną grįžo prieš dešimtmetį Vilniui paskolinti tankai

DELFI, „Kas vyksta Kaune“ inf. 2018/03/28 17:05
R. Tenio nuotr.

Trečiadienį karinės technikos ekspoziciją Kauno VI forte papildė du pagrindiniai eksponatai – rusiški tankai T-55 ir T-72. Vytauto Didžiojo karo muziejui priklausančių vikšrinių mašinų, nuo 2008 m. laikytų Vilniuje, pervežimas metė nemenką inžinerinį iššūkį, o kartu partijomis grąžinama ir pusantro šimto kitų karinės technikos eksponatų.

Gaivina apleistus fortus ir miesto bendruomenę

Naujai kuriamo muziejaus padalinio ir didžiųjų jo eksponatų pristatyme dalyvavo Kauno miesto mero pavaduotojas Simonas Kairys, Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktorius plk. Kęstutis Kuršelis, karo istorikas prof. dr. Valdas Rakutis, Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus vedėjas Svaigedas Stoškus, Kauno tvirtovės VI forto įgulos vadas Aurimas Petrauskas bei Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

„Tokia ekspozicija labai reikalinga tam, kam į kariuomenę pritrauktų žmones, linkusius į techniką. Norime, kad vaikai, pamatę tokius daiktus, pamatę, kaip jie atrodo, patys pagalvotų, kad nori tarnauti kariuomenėje. Manau, kad tuo ekspozicija yra pati svarbiausia. Kitas dalykas, kad ši ekspozicija atgaivino Kauno VI fortą.

Mes turime gana neblogos būklės VII ir IX fortus, tai dabar turėsime ir VI. Aš tuo labai džiaugiuosi ir tikiuosi, kad visi Kauno fortai žingsnis po žingsnio stos į rikiuotę ir tarnaus šių laikų gyvenimui. Kai fortai tušti ir apleisti, tai viskas atrodo labai prastai, bet kai yra ekspozicija, kai yra funkcija, kai yra žmonės, kai yra savanoriai ir verslas, tada turėsime Kauną, koks jis ir turi būti – truputį kariškas, truputį tautiškas, truputį lietuviškas, bet labai pozityvus ir jaunimui skirtas miestas“, – DELFI sakė V. Rakutis.

Vežė naktimis

Kaip pranešė Kauno savivaldybė, VI forte bus eksponuojami skirtingo kalibro ginklai, sunkioji artilerija, įvairaus tipo transporto priemonės, inžinerinė technika, šarvuočiai, kariniai kateriai, radiolokatoriai, ryšių bei navigacijos priemonės ir kiti eksponatai.

Įvairių gabaritų objektai partijomis iš Vilniaus gabenti padedant Lietuvos kariuomenės ir NATO šalių sąjungininkių kariams. Būtent tankai T-55 ir T-72 Kauną pasiekė didžiuliais vilkikais naktį iš pirmadienio į antradienį. Šiandien bus parvežti dar keli stambios karinės technikos eksponatai. Tokie logistikos darbai iš karių reikalauja didelių pastangų. Eksponatai gabenami naktimis siekiant išvengti transporto spūsčių. Be to, tenka pasitelkti inžinerijos žinias su įspūdingo dydžio technika manevruojant miestų gatvėmis.

Kaip skelbiama DELFI, tankas T-55 su kuru ir amunicija sveria 42 tonas. Šis modelis buvo sukurtas 1955 metais, o Kaune šiuo metu stovintis tankas pagamintas 1990 metais. Tuo tarpu būtent T-72 modelio tankai 1991 m. sausio 13-ąją šturmavo Vilniaus televizijos bokštą.

Abi mašinas Vytauto Didžiojo karo muziejui 2006 m. padovanojo Lenkijos gynybos ministerija. Jos buvo atgabentos veikiančios ir su ginkluote, tačiau pagal tarptautinius įsipareigojimus naudojamos tik kaip muziejiniai eksponatai. Iki 2008-ųjų tankai buvo saugomi Kaune, Panemunėje esančiame Lietuvos kariuomenės Taktinės ir logistinės paskirties transporto priemonių registrų centre, o po to išvežti į tuomet sostinės Olandų gatvėje įsikūrusį Karinės technikos skyriaus ekspoziciją.

Atsidarys po metų

Kauno miesto savivaldybės taryba perduoti VI fortą Vytauto Didžiojo karo muziejaus žinion sutiko šių metų vasarį. Apie galimybes čia perkelti karo technikos ekspoziciją kalbėta bemaž jau prieš ketvirtį amžiaus, tačiau derybos kaskart įstrigdavo. Pastaraisiais metais Kauno miesto savivaldybė ėmėsi iniciatyvos uoliau plėtoti šį projektą ir galiausiai išvien su Krašto apsaugos ministerija bei Vytauto Didžiojo karo muziejumi buvo prieita bendro sprendimo.

Forto teritorijoje jau kurį laiką vyksta aplinkos ir infrastruktūros tvarkymo darbai, kad erdvės būtų pilnavertiškai pritaikytos karinės technikos muziejaus veiklai: išpjauti menkaverčiai augalai, patiesti kelių pagrindai, įrengtas apšvietimas. Darbai dar nebaigti, tačiau VI fortas jau smarkiai pasikeitęs – planuojama, kad VI forto kompleksas duris lankytojams atvers po metų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA