Naujoje bendradarbystės erdvėje – fotomeno ir naujų idėjų fiesta | Kas vyksta Kaune

Naujoje bendradarbystės erdvėje – fotomeno ir naujų idėjų fiesta

Organizatorių nuotr.

Fotosesija gali padėti įveikti baimę, susivaržymą. Ji išlaisvina ir įkvepia. Apie tai šeštadienį Kaune vykusioje medijų meno specialistų konferencijoje ir naujos bendradarbystės erdvės atidaryme prabilo išsyk du žinomi fotomenininkai.

[galerija kiek=”20″]

„Kasdien gyvename savo pačių susikurtuose apribojimuose ir susivaržymuose. Reikia išmokti iš jų išsilaisvinti”, – kalbėjo fotomenininkas Iridijus Švelnys, jau dvejus metus dirbantis su vienu žinomiausių savo fotografijų ciklu „Apribojimų bei susivaržymų aspektas”. I. Švelnys pastebėjo, kad ryžęsi fotosesijai žmonės, ypač moterys, neretai ateina su įvairiausiomis baimėmis, o fotostudiją palieka tarsi ant sparnų.

„Norint kurti stiprius darbus, kurie „kalbėtų”, juose privalo dalyvauti žmogus. Neatsitiktinai stipriausios pasaulyje nuotraukos visos yra su žmonėmis. Kitokiose nuotraukose nerandu žmogaus, nerandu sielos”, – pabrėžia kūrėjas, užsibrėžęs fotografijų cikle atskleisti bent tūkstančio asmenų išgyvenimus.

Tuo tarpu fotomenininkas portretistas, mados fotografas Dainius Ščiuka atskleidė, jog rengiant didelio atgarsio susilaukusį nuotraukų ciklą „Natural women” sunkiausia buvo žinomas Lietuvos moteris įkalbėti nusifotografuoti be makiažo. Matyt, ne atsitiktinai juokaujama, kad įkabėti moterį nusifotografuoti apsinuoginusią lengviau, nei įtikinti prieš fotoobjektyvą atsistoti nepasidažiusiai.

„Tačiau fotografavau žinomas, įtakingas moteris – su tam tikru „socialiniu veidu”, tad jos tai turėjo labai apgalvoti”, – pastebėjo menininkas.

Paroda, kurioje eksponuoti 27 žinomų Lietuvos moterų portretai beveik be makiažo, neseniai Vilniuje susilaukė didžiulės sėkmės ir maždaug po mėnesio bus atvežta į Kauną. Fotomenininko teigimu, šis socialinis projektas – tai jo, kaip vieno grožio sampratos formuotojų, duoklė moters grožiui, jos stiprybei, padrąsinimas pačioms moterims pripažinti natūralų savo grožį.

Kas įkvepia specialiųjų efektų kūrėją?

Įkvepiančios žinomų fotomenininkų patirtys šeštadienį Kaune vykusioje medijų meno specialistų konferencijoje nebuvo vienintelės. Aktorius Zigmas Baranauskas nuotaikingai pasakojo apie sudėtingą kelią iki sėkmės ir daugybę galimybių atveriančią žodžio „taip” galią.

Profesionalios reklamos ir specialiųjų efektų kūrėjas Tomas Jaskauskas prisipažino, jog bent porą kartų per savaitę su kolegomis pasižiūri puikų vienos pasaulinės kvepalų firmos reklaminį klipą: įkvepia meistriškai apdorotos spalvos, tobuli filmavimo ir specialieji efektai.

Nuo 16 metų su įvairiais vaizdo efektais dirbantis lektorius atskleidė, kaip buvo kuriami kai kurie Lietuvoje žinomų reklaminių klipų specialieji efektai. „Svarbu mokytis iš savo klaidų, nebijoti klysti, eksperimentuoti, bandyti pažvelgti netikėtu kampu. O kartais nereikalingi jokie triukai: subtilumas irgi yra labai geras dalykas”, – pasidalijo patirtimi vienas žinomiausių Lietuvos specialiųjų efektų kūrėjų.

Idėjomis dalijosi profesionalai

Specializuotoje bendradarbystės erdvėje „PixelHUB“ iki vėlyvo vakaro žybsėjo fotografų blykstės: daugiau nei 100 susirinkusių neatsispyrė pagundai išbandyti modernią fototechniką padedami seminaro „Blykstės teorema” guru Dariaus Tarėlos.

Įkvepianti medijų meno fiesta naujoje specializuotoje bendradarbystės erdvėje „PixelHUB“ tikrai bus ne vienintelė. Versliame Kaune prigijusi netradicinių biurų erdvių idėja plėtojasi: nuo šiol Kaune yra vieta, kurioje gali susiburti, pasitarti, pasidalinti idėjomis įvairių kūrybinių profesijų, su medijomis dirbantys specialistai.

300 kvadratinių metrų plote suformuota 30 darbo vietų. Didžiausias „PixelHUB“ išskirtinumas – erdvi fotostudija su modernia fotografine įranga ir specializuota infrastruktūra, fotografams ir kitų „su pikseliais” dirbančių sričių atstovams teikianti plačių galimybių veiklai ir kūrybai.

Fotostudiją galima lengvai paversti posėdžių ar mokymų erdve, šalia bendros biuro erdvės įrengti ir susikaupimo kambariai individualiam darbui. Netoliese – patogi automobilių aikštelė, sporto klubas, yra sandėlis. O kadangi kūrybinių profesijų atstovų darbo laikas neretai netradicinis, patalpose įrengta virtuvėlė ir poilsio kambarys.

„Bendradarbystės erdvės esmė yra tarpasmeninis kontaktas. Lietuvoje nėra kitos tokios erdvės, specialiai pritaikytos medijų specialistams. Darbas netradiciniame biure yra tik viena veiklos pusė. Greta esančioje studijoje vyksta kūrybiška veikla, nuolat šurmuliuojantys mokymai yra neatsiejama šios erdvės dalis. Kuriame bendruomenę, kuri dalytųsi žiniomis, megztų ryšius, vieni iš kitų mokytųsi ir dirbtų drauge”, – pastebėjo vienas „PixelHUB“ bendradarbių, lektorius Gytis Dovydaitis.

Idėją sukurti būtent medijų specialistams skirtą netradicinę darbo erdvę projekto bendraautoriai fotografė Inga Valiuvienė ir verslininkas Laimis Inokaitis puoselėjo seniai.

„PixelHUB“ visai komandai tapo dideliu ir smagiu iššūkiu, kuriam prireikė ne tik investicijų, bet ir ilgų apmąstymų, įvairių paskirčių erdvių derinimo, tinkamiausio inventoriaus bandymų.

„PixelHUB“ įkūrėjas verslininkas Laimis Inokaitis priminė, jog sėkmingam projektui įgyvendinti reikia tikėjimo savo idėja, tarnystės – kad viskas, ką darai, neštų gėrį kitiems, puikios komandos – ir meilės savo darbui. „Ši bendradarbystės erdvė atvira žmonėms, idėjoms, naujovėms, tad tikimės, jog prisijungs tiek pavieniai kūrėjai, tiek kūrybingos, naujų galimybių ieškančios komandos”, – sakė L. Inokaitis.

Kauno visuomenei „PixelHUB“ vienijami kūrybinių profesijų atstovai prisistatė jau anksčiau, per Kalėdas surengę labdaringą „Gerumo fotografijos” renginį Nemuno krašto vaikų globos namų auklėtiniams, kuriems padovanojo įsimintinus šventinius portretus.

Tad Kaune atsirado dar vienas kūrybos židinys: entuziastinga „PixelHUB“ komanda žada nenurimti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA