Sutuoktinis terorizuoja. Ką daryti? | Kas vyksta Kaune

Sutuoktinis terorizuoja. Ką daryti?

Organizatorių nuotr.

Jau keli metai su sutuoktiniu faktiškai negyvenu, bet skyrybų proceso dar nesame pradėję. Sutuoktinis nori viso turto sau, dėl ko nuolat mane terorizuoja, įžeidinėja, baugina įvairiais skambučiais, sms žinutėmis, kad esą jei jam neatiduosiu turto, man blogai baigsis ir t. t. Neatmetu galimybės, kad esu sekama. Ar gali jis būti nubaustas už tokius veiksmus?

Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė:

Jūsų sutuoktinio atliekami veiksmai galimai atitinka Baudžiamojo kodekso 145 straipsnio 2 dalimi uždraustą nusikalstamą veiką, kuri numato baudžiamąją atsakomybę tam, kas terorizavo žmogų grasindamas susprogdinti, padegti ar padaryti kitokią pavojingą gyvybei, sveikatai ar turtui veiką arba sistemingai baugino žmogų naudodamas psichinę prievartą.

Minėtame straipsnyje įvardytos dviejų rūšių veikos: 1) žmogaus terorizavimas, grasinant susprogdinti, padegti ar padaryti kitokią pavojingą gyvybei, sveikatai ar turtui veiką; 2) sistemingas žmogaus bauginimas, naudojant psichinę prievartą.

Jūsų situacijai aktuali antroji veikos rūšis – sistemingas žmogaus bauginimas, naudojant psichinę prievartą. Bauginimas gali reikštis grasinimais nužudyti ar sutrikdyti sveikatą, sunaikinti ar sugadinti turtą; tai tokie veiksmai, kurie sukelia kitam žmogui baimę, nerimą, įtampą, nesaugumo jausmą. Bauginimu gali būti pripažįstami įvairaus pobūdžio veiksmai, kaip antai: įžeidinėjimai, grasinimai; kai kurie chuliganiški veiksmai, kaip antai: gąsdinantys telefono skambučiai, triukšmo kėlimas, siekiant sukelti baimę, nerimą ir pan. Šių bauginamojo pobūdžio veiksmų vertinimui, be kita ko, taikomas ir realumo kriterijus.

Nustatant grasinimo realumą, būtina įsitikinti, kad kaltininko elgesys buvo teisingai suprastas, kad nagrinėjamojoje situacijoje buvo pakankamas pagrindas bijoti dėl šio asmens ketinimų ir kad jis iš tikrųjų siekė įbauginti nukentėjusįjį (tai nebuvo nevykęs pokštas, spontaniškai išsprūdę žodžiai, į grasinimą panašūs, bet kitokią prasmę turintys veiksmai ir pan.). Baudžiamajai atsakomybei pagal minimą požymį būtinas bauginančių veiksmų sistemingumas. Objektyviai sistemingumas reikalauja bent trijų bauginančio pobūdžio veiksmų, padarytų per tam tikrą, nelabai ilgą laiko tarpą ir rodančių kaltininko elgesio kryptingumą. Negali būti vertinami kaip sistemingi keli veiksmai, padaryti per tam tikrą laiko tarpą, kurių nesieja bendras sumanymas, kadangi sistemingumas reikalauja bendro sumanymo įbauginti asmenį. Bauginimo priežastis ir motyvas padarytos veikos vertinimui reikšmės neturi.

Pažymime, kad pagal baudžiamąjį įstatymą atsako tik tas asmuo, kurio padaryta veika atitinka baudžiamojo įstatymo numatytą nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo sudėtį. Taigi, nagrinėjamu atveju tik teismas gali nuspręsti, ar Jūsų sutuoktinio veiksmai sudaro pagrindą pripažinti jį kaltu, padarius aptariamą nusikaltimą. Pažymime, kad tam, jog būtų inicijuotas Jūsų sutuoktinio baudžiamasis persekiojimas, pirmiausia Jūs turite kreiptis į policiją su pareiškimu, dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo Jūsų sutuoktinio atžvilgiu pagal BK 145 straipsnio 2 dalį.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151 arba atvykti į advokatų kontorą „ADVOCATERA“ Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros „ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA