Universitetai toliau nesutaria: sporto universitetui netinka prisijungimo prie LSMU sąlygos | Kas vyksta Kaune

Universitetai toliau nesutaria: sporto universitetui netinka prisijungimo prie LSMU sąlygos

BNS 2018/03/19 19:02
LSU nuotr.

Lietuvos sporto universiteto (LSU) Taryba nepritarė pasiūlytam jungimosi prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) planui.

LSU pirmadienio pranešime teigiama, kad išanalizavus LSMU parengtus dokumentus, kuriuose siūloma Sporto universitetą prijungti reorganizuojant, Taryba nusprendė, jog tai neužtikrintų sporto mokslo ir studijų tęstinumo bei neišskaidymo.

Švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Viliūnas BNS sakė, kad tai, kaip vertinti pateiktus argumentus, spręs Seimas.

„Šis vertinimas reikalingas Seimui, jis turi priimti galutinį sprendimą dėl šių universitetų ateities, nes pirmu svarstymu Seimas yra pritaręs susijungimui, tiktai antru svarstymu turėtų tvirtinti sąlygas, kurioms ir nepritaria LSU Taryba“, – sakė G. Viliūnas.

Ministerija savo ruožtu žada pateikti atsakymus į LSU Tarybos išsakytą kritiką.

„Mes ketiname pateikti savo išsamesnę argumentuotą nuomonę, nes sprendimas nėra lakoniškas, ten gana išsamiai LSU Taryba išdėsto, kodėl jie mato kliūtis tam susijungimui ir tik apibendrinimas yra, kad jie nepritaria. Mes manome, kad jeigu atsakytume į tuos būgštavimus, kurie yra pateikti, galbūt sprendimas galėtų būti ir pakeistas“, – sakė viceministras.

LSU Taryba taip pat teigia, kad LSMU Statuto projekte siūlomas neaiškus Sporto akademijos statusas ir neužtikrinta jos veikla, pasigenda nuostatų apie akademinę laisvę, finansinį ir ūkinį savarankiškumą, žmogiškųjų išteklių pasirinkimą, skatinimą ir išsaugojimą.

LSU Taryba taip pat nurodo, kad iki šiol nėra nepriklausomo ekspertinio vertinimo dėl LSU ir LSMU reorganizavimo plano ir reorganizavimo sąlygų, kur būtų pateiktos argumentuotos išvados dėl tokio reorganizavimo socialinio ir ekonominio pagrįstumo.

Seime pritarus universitetų pertvarkai, ji būtų baigta, kai Seimas kaip steigėjas patvirtintų naujo universiteto statutą. Šiuo metu universitetai rengia reorganizacijos planą ir sąlygas. Planuojama, kad Sporto universitetas veiktų LSMU sudėtyje kaip Sporto akademija, tačiau LSU siekia išlaikyti autonomišką statusą.

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė vertindama situaciją yra sakiusi, kad reorganizacija sutelktų biomedicinos mokslų potencialą, o šios studijų kryptys šiuo metu Kaune dubliuojamos.

Vyriausybėje lapkritį patvirtintas visų universitetų pertvarkos planas. Įgyvendinus Vyriausybės siūlomas valstybinių universitetų tinklo optimizavimo plano įgyvendinimo priemones, 14 valstybinių universitetų būtų pertvarkomi į devynis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA