Prie Seimo mitingavo ir kauniečiai: už ką kaltino? | Kas vyksta Kaune

Prie Seimo mitingavo ir kauniečiai: už ką kaltino?

DELFI nuotr.

Ketvirtadienį Nepriklausomybės aikštėje bangavusioje mitingo „Aš kaltinu“ protestuotojų minioje buvo galima sutikti ir aktyvių kauniečių. Į Vilnių jie atvyko norėdami pareikšti nepasitenkinimą Seimo narių darbu ir Lietuvoje vykdoma politika. Mitinge dalyvavusiems „Kas vyksta Kaune“ žurnalistams kauniečiai sakė, kad masinė kampanija turėtų priversti valdininkus susimąstyti, duoti pradžią permainoms bei pateikė idėjų, kaip skaidrinti parlamento darbą.

Vengia prisiimti atsakomybę

Pietų Amerikos rinkoje kaunietiškomis saugos sistemomis prekiaujančio Tomo manymu, praėjus pusei kadencijos, ši akcija Seimo nariams turėtų būti tarsi šaltas dušas. Anot vyro, išrinkti žmonės turi prisiminti ar suprasti, kad jie yra atstovai, tarnaujantys tautai, atstovaujantys jai. Jis vylėsi, kad ši masė žmonių turėtų įkvėpti parlamentarus dirbti dėl Lietuvos, o ne užsiimti neaiškiais dalykais.

„Seime trūksta lyderystės, susitelkimo – atsakomybę politikai tiesiog permetinėja vieni kitiems. Valdantiesiems reikia pasižiūrėti į save – sako, Seimas nubalsavo taip, kaip nubalsavo (dėl Mindaugo Basčio mandato panaikinimo – „Kas vyksta Kaune“), o kad jų pačių keliasdešimt posėdyje net nedalyvavo, „užmiršta“. Čia nėra tik pozicija ar opozicija. Turime atsibusti, kaltiname visą Seimą“, – kalbėjo kaunietis.

Tebevyrauja tarybinė nomenklatūra

„Atvykau todėl, kad turiu reikalų su Švietimo ir mokslo ministerijos negerovėmis, būtent – profesiniu mokymu. Pradėjęs tomis negerovėmis domėtis, pamačiau, kad daug galų veda į Seimą. Ministerijos atstovai man patys sakė, kad kartais jie gauna linkėjimų iš Seimo, t. y. „nesikišk į tam tikrus reikalus“, – dėstė laisvai samdomas komunikacijos specialistas iš Kauno Ignas.

Jo nuomone, parlamente tebėra žmonių, įsivaizduojančių, kad viskas valdoma Tarybų sąjungos metodais. Kaip anksčiau, turint automobilio numerius su „LRS“ raidėmis, galima atvažiuoti ir viską sureguliuoti.

„Taip ir dabar kai kurie galvoja, kad Seimo narys yra pats aukščiausias pareigūnas, galintis daryti tiek gerus, tiek blogus darbus. O būtent gerų labai pasiilgstu. Tiesą sakant, jeigu reiktų pasakyti, dėl ko giriu šį Seimą, nesugalvočiau. O priekaištų rasčiau daug“ – nelinksmai šnekėjo Ignas.

Balsuoja už giminaičių socialistinius pasiekimus

Jis visiems siūlė būti aktyvesniems piliečiams, parodyti, kad rūpi Lietuvoje priimami sprendimai. Tai – pirmas žingsnis. Būdami politiškai raštingesni, žinosime, kas priima sprendimus.

„Net ir turėdamas politikos magistro diplomą, kai kurių dalykų neišmanau, bet tiesiogiai susidūręs, pamatęs, kas ir už ką atsakingas, supranti, kad daugelis sričių šalyje valdomos pasenusiais metodais. Reikia atsinaujinti“, – savo patirtimi dalijosi kaunietis mitingo dalyvis.

Ignas tvirtino, kad daug kur vis dar vyrauja pažintys, o paskutinis spyris – Seimo balsavimas už M. Bastį, kuris yra kolūkio pirmininko sūnus iš Šakių rajono. Vyras pats priklauso šiai rinkimų apygardai ir ten balsuoja, nors gyvena Kaune.

„Daugelis vyresnio amžiaus žmonių už Mindaugą balsuoja tik todėl, kad jo tėvas buvo kolūkio pirmininkas. Tai senos nomenklatūros palikimas, kurį reikia visais būdais griauti. Kaip sakė Donatas Katkus, čia reikia partizaninio karo, tik jis gali būti kultūringas. Galime pasakyti seimūnams, kad jūs esate bailiai, lipkite nuo scenos ir leiskite reikštis jaunajai kartai. Aš matau, kad žmonės absoliučiai nepasitiki valstybinėmis institucijomis“, – karčią tiesą rėžė vyras, atvykęs į Vilnių kaltinti seimūnų.

A. Tapinas neįvardijo vieno punkto

Buvusi bankininkė, o dabar kineziterapeutė Eglė, taip pat iš laikinosios sostinės atvažiavusi palaikyti tautos balso, neslėpė esanti vienas tų asmenų, kurie turi didžiausią tolerancijos ribą, kurie paskutiniai atvyktų į kažkokią masinę protesto akciją.

„Bet balsavimas dėl M. Basčio tiesiog perpildė kantrybės taurę. Galvoju, kad čia būtinai reikėjo atvažiuoti parodyti, kad nesame avys, kad suprantame, kas vyksta šalyje. Dauguma, turbūt, numoja ranka, bet gana taikstytis ir nereaguoti. Jeigu taip visi numosime, Seimo nariai galvos, kad jie turi visas teises elgtis bet kaip“, – įspėjo moteris.

Ji pabrėžė, A. Tapinas tarp savo reikalavimų Seimui nepaminėjo vieno punkto – įstatymu atlikti desovietizaciją, kaip buvo padaryta kitose Baltijos šalyse. Eglės manymu, visiems, susijusiems su KGB, priklausiusiems komunistų partijai, turėtų būti uždrausta užimti valdančius postus.

„Negirdėjau, kad tai būtų pasakyta, bet aš už. Reikia kažkaip išsivalyti, užsiauginti vertybes. Tam reikės daug laiko – apeliuočiau į asmeninę žmogaus moralę, kuri turėtų diktuoti piliečio sprendimus, kaip jis elgiasi savo šalyje. Man atrodo, iki tvirto vertybinio pagrindo dar labai toli, o pirmas žingsnis būtų šalinti senojo sukirpimo politikus, kad jie negalėtų daryti neigiamos įtakos. Toks susibūrimas turėtų politinėje sistemoje sukelti šoką, jį ignoruoti sudėtinga“, – optimizmo nestokojo kaunietė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA