Apsipirkti Lenkijoje bus sunkiau – įsigaliojo naujas draudimas | Kas vyksta Kaune

Apsipirkti Lenkijoje bus sunkiau – įsigaliojo naujas draudimas

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Pigaus apsipirkimo rojus kaimyninėje šalyje kauniečiams ir visiems tautiečiams žingsneliu nutolo. Lietuvai vakar švenčiant nepriklausomybės atkūrimą, Lenkijoje pradėjo galioti įstatymo pataisos, kuriomis daugeliui parduotuvių draudžiama prekiauti sekmadieniais.

Kaip pažymi Lenkijos spaudos agentūra ir užsienio žiniasklaida, vakar įsigaliojusi įstatymo redakcija draudžia prekybą sekmadieniais ir valstybinių švenčių dienomis, išskyrus pirmą ir paskutinį mėnesio sekmadienius, o šeštadienį prieš Velykas ir Kūčių dieną parduotuvės užsidaryti turi po 14 val.

Nuo 2019-ųjų draudimas bus išplėstas prekiauti leidžiant tik paskutinį mėnesio sekmadienį, o nuo 2020 m. parduotuvės neveiks visas paskutines savaitės dienas, išskyrus Verbų sekmadienį, 3 ir 4 Advento sekmadienius bei paskutinius sausio, balandžio, birželio ir rugpjūčio sekmadienius.

Pataisose numatytos išimtys kai kuriems verslams, kaip gėlių parduotuvės, kepyklos, konditerinės ir ledainės. Taip pat prekiauti bus galima geležinkelio stotyse ir oro uostose, viešajame transporte, leidžiama užsiimti didmenine žemės ūkio produktų bei reikmenų prekyba.

Durų užverti sekmadieniais nereikės ir mažoms krautuvėms, kurios priklauso šeimoms ir pavieniams asmenims, patiems aptarnaujantiems klientus, tačiau didžiųjų tinklų prekybos centrams ribojimai galioja be jokių išimčių.

Pažeidus įstatymą grės baudos nuo 1 tūkst. iki 100 tūkst. zlotų (nuo 240 iki 24 tūkst. eurų), o už pakartotini pažeidimai gali užtraukti ir laisvės atėmimo bausmę.

Pataisas pateikė profesinė sąjunga „Solidarumas“, o jas parėmė katalikų Bažnyčia, kuriai priklauso per 90 proc. lenkų. Kaimyninės šalies parlamente pataisoms pritarė katalikiškų pažiūrų konservatyvi valdančiųjų partija „Įstatymas ir Teisingumas“.

„Solidarumas“ pataisas grindė tuo, kad sunkiai dirbantiems lenkams sekmadieniais būtinai reikia pailsėti. Dalis visuomenės pritaria pakeitimams ir mano, kad paskutines savaitės dienas dera leisti su šeima. Kiti sako, kad draudimas užkardys galimybes dirbti jaunimui, ypač studentams, iš esmės turintiems laiko tik savaitgaliais.

Tuo tarpu mažesnėmis kaimyninės šalies kainomis susigundžiusiems kauniečiams savaitgalio apsilankymą Suvalkuose teks planuoti žymiai atidžiau.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA