Kovo 11-oji Kaune: nuo rimties iki šokių ir miesto širdį apjuosusios milžiniškos trispalvės (nuotraukų galerija) | Kas vyksta Kaune

Kovo 11-oji Kaune: nuo rimties iki šokių ir miesto širdį apjuosusios milžiniškos trispalvės (nuotraukų galerija)

E. Virkečio nuotr.

Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną Kauną nuo vidurdienio užliejo gausybė įvairiausių renginių. Vėjyje plazdeno trispalvės, o į miesto gyventojų širdis skverbėsi žodžiai, skirti Kovo 11-osios dienos 28-osioms metinėms paminėti. Rimties per minėjimą Vytauto Didžiojo karo sodelyje nestokojusius kauniečius kiek vėliau įtraukė ne tik pajudėti privertę muzikos garsai, bet ir įvairios organizuojamos iniciatyvos.

Sekmadienį, šiek tiek prieš vidurdienį, kauniečiai stovėdami Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje klausėsi varpų muzikos koncerto. Nuaidėjus jų dūžiams prasidėjo iškilmingas minėjimas, kuriame iškelta Vyčio kryžiaus ordino vėliava, gėlėmis papuoštas Nežinomo kareivio kapas bei Laisvės paminklas. Nuskambėjus Tautiškai giesmei Juozo Vitkaus salvių grupė dedikavo tris šūvius. Jie Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje buvo skirti kovotojams už laisvę, antrasis – už Nepriklausomą Lietuvos valstybę, o trečiasis, žinoma, už gimtąjį Kauną.

„Džiugu matyti tokią minią, džiugu, kad nepamirštate Kauno ir, kad Kaunas išlieka Lietuvos širdimi. Esu įsitikinęs, jog kiekviena šeima turi ką prisiminti iš savo tėvų, senelių, prosenelių atminimo. Norėtųsi, kad visa tai perduotumėte ir šiuo metu jau dviems Lietuvoje gimusioms nepriklausomoms kartoms, kad jos suprastų lietuvių praeitą kelią per šimtmetį: ir Nepriklausomybės atkūrimą, ir tarybinių metų tuščias lentynas, nedarbą, skurdo lygio atlyginimus. Prieš dvidešimt aštuonerius metus atsirado puikios galimybės išvažiuoti, dirbti ir gyventi bet kuriose šalyse, bet Lietuvą kuria lietuviai“, – kalbėjo Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Minėjimas Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje baigtas griausmingai – įkvepiančiais, žinomais kūriniais, kuriuos atliko Martynas Kavaliauskas, grupė „Original copy“ bei charizmatiškasis Vidas Bareikis.

Netrukus po to veiksmas persikėlė pas žygeivius, kur buvo vykdoma iniciatyva „Apjuoskime Kauną trispalve“. Lietuvos vėliavą nešė net 4oo kauniečių. Pirmoji trispalvė buvo nešama iš Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelio, antroji – iš Nepriklausomybės aikštės. Abi vėliavos, siekiančios po 2oo metrų, susitiko Rotušės aikštėje, apjuosdamos miestą.

Miesto širdyje stovint trispalve apjuostiems žmonėms netrūko netikėtumų – vyko flešmobas (aut. past. vieša akcija, nepažįstamų žmonių iš anksto suderinti veiksmai, skirti gerai nuotaikai sukurti) „Mano kraštas“. „Maždaug 100 moksleivių, profesionalūs choristai dainavo žinomą Gyčio Paškevičiaus dainą. Kūrinys įtraukė ir nieko apie tai nežinojusius kauniečius. Entuziazmo netrūko – scenoje Rotušėje pasirodžius dainininkui Vidui Bareikiui „Mano kraštas “ nuskambėjo dar garsiau ir vieningiau. Viskas pavyko puikiai“, – džiaugėsi renginio organizatorius Danielius Mironas.

Charizmatiškasis Vidas Bareikis tęsė savo energijos nestokojančią muzikinę programą. Skambėjo žinomi kūriniai iš naujausio atlikėjo albumo. Rotušės aikštėje buriavęsi kauniečiai tiesiog šėlo ir spinduliavo gera nuotaika, šoko nesiliaudami judėti.

Į Kauną atvyko ir muzikinio projekto „X faktorius“ žvaigždė Iglė, balsingasis Martynas Kavaliauskas, grupės „The Station“, „Man-go“, „Original Copy“ ir kiti atlikėjai. Veiksmo netrūko – Kovo 11-osios renginiai neleido sušalti nei kūnui, nei sielai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA